Sesin Yolculuğu

1. konser 2015

12 Nisan 2015 Pazar, 12:00
Süreyya Operası

Engin Dağlık (*1987)
Two-fold, solo viyolonsel için (2015)
Nora Krahl, viyolonsel

Deniz Ömeroğlu (*1991)
La Loba, viyolonsel ve elektronikler için (2015)
Nora Krahl, viyolonsel

Ata Can Yıldız (*1994)
progress dn3154, canlı elektronikler için (2015)

Arda Karaoğlu (*1994)
Tünel
, piyano için (2013-15)
Arda Karaoğlu, piyano

Tuğçe Baransü (*1993)
Tesadüf, piyano için (2015)
Tuğçe Baransü, piyano

Ahmetcan Gökçeer (*1994)
mlik, elektronik (2015)

Canset Özge Can (*1990)
Savaşla Barışma, piyano için (2013-15)
Canset Özge Can, piyano

Çağrı Erdem (*1985)
Ju’r II, elektroakustik müzik (2015)

Neyzen Özsarı (*1987)
Yaşar Usta, dış ses, bariton, ney, bas trombon, vurmalılar, viyola, viyolonsel ve piyano için (2015)
Cihan Ayhan, bariton – Eşref Berk Türkoğlu, ney
Altay Acar, bas trombon – Mehmet Ali Yalaz, vurmalılar
Aslı Beste Benian, viyola – Şevval Yıldırım, viyolonsel
Asrın Can Akalın, piyano
Neyzen Özsarı, şef

ARA

Didem Coşkunseven (*1985)
Studium, solo flüt için (2015)
Filiz Karapınar, flüt

Nazlı Ufuk Sakioğlu (*1987)
Şiryan, keman ve viyolonsel için (2015)
Aslıhan Adlin, keman
Emre Özer, viyolonsel

Fırat Ağacık (*1987)
İç Çığlığı, elektronik (2015)

Burcu Durukan (*1979)
Süregiden, flüt dörtlüsü için (2015)
Çağla Canen, flüt – Bengisu Kömürcü, flüt
Gizem Çevik, alto flüt – Deniz Ünel, bas flüt

Ömer Kurtuluş (*1990)
Altı Stilistik Pastiş, flüt, obua, klarnet ve fagot için (2015)
Deniz Ünel, flüt – Sedef Temiz, obua
Hür Can Davran, klarnet – Ada Banu Kara, fagot

Volkan Akkoç (*1984)
Akşam Sezgileri, klarnet, piyano ve soprano için (2015)
Hür Can Davran, klarnet – Barış Büyükyıldırım, piyano
Ceren Aydın, soprano

 


 

BESTECİ ÖZGEÇMİŞLERİ VE PROGRAM NOTLARI

ENGİN DAĞLIK
1987 yılında Adana’da doğdu. 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü kazanarak İstanbul’a yerleşti. 2012 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde lisans eğitimine başladı. Turgut Pöğün, Tolga Tüzün, Tolga Zafer Özdemir ve Selen Gülün’le armoni, orkestrasyon, müzik tarihi, müzik felsefesi ve kompozisyon çalıştı. Kompozisyon çalışmalarına halen Bilgi Üniversitesi’nde devam etmektedir.
Two-fold
Yaklaşık 5 dakika uzunluğundaki müzikte, iki hat halinde ilerleyen melodik ve tınısal dokular iç içe geçmektedir.

DENİZ ÖMEROĞLU
İstanbul’da doğdu. 1999 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı yarı zamanlı piyano bölümünde Meral Yapalı’yla çalıştı, 2012’de mezun oldu. Daha sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde lisans eğitimine başladı ve burada ses tasarımı, elektronik müzik ve elektro-akustik kompozisyon alanlarını tanıdı. Lisans eğitimindeki son döneminde, Tolga Tüzün danışmanlığında ilk kompozisyonunu ortaya çıkardı.
La Loba
Parçayı yazarken viyolonselin genişletilmiş tekniklerden elde edilebilecek sesleri ve tını çeşitliliğini ortaya çıkarmaya çalıştım, elektronikleri enstrümanın zenginliğini ortaya çıkartmasına yardımcı olacak şekilde oluşturdum. Parçanın kurgusu ise şu sözlerden esinlendi: “Kurtlar uluyor gecenin sessizliğinde aydınlık gelsin diye geceden geleceğe, kuzular uyuyor ormanın derininde, deliksizce, delirircesine.”

ATA CAN YILDIZ
Ankara’da doğup büyüdü. İlkokul ve lise öğrenimini Ankara’da gördü. Müzikle ilgilenmeye 10 yaşında başladı, sonraki yıllarda bu merak ses kaydetme ve işleme merakına dönüştü. Şu an Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Mert Karabey’le kompozisyon, armoni ve orkestrasyon, İsmail Sezen’le form ve analiz çalışmaktadır.
progress dn3154
Eserde synthesizer ve loop kullanılmaktadır. Loop olarak kullanılacak sesler, synthesizer’da kullanılacak sesler ve parçanın genel seyri önceden besteci tarafından belirlenmiştir, ancak bunların dışındaki şeyler rastlantısal bir şekilde ilerlemektedir. Bu nedenle parçanın süresi kesin olmayıp 4-5 dakika arasındadır.

ARDA KARAOĞLU
İstanbul’da doğdu. Lise eğitimine İtalyan Lisesi’nde başladı, müziğe olan ilgisi nedeniyle güzel sanatlar lisesine geçti. 2012 yazında Berklee College of Music’te caz piyano yaz kursuna katıldı. 2013 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın kompozisyon bölümüne girdi. Emel Çelebioğlu’yla armoni, Mete Sakpınar’la kompozisyon çalışmaktadır.
Tünel
2013 yılında başlanıp ara verilmiş bir çalışmadır. Bu zaman içerisinde yaşanan değişiklikleri yansıtmaktadır.

TUĞÇE BARANSÜ
İstanbul’da doğdu. Alman Lisesi’nden mezun oldu. Lise öğrenimi sırasında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın yarı zamanlı piyano bölümüne Ayşen Katipoğlu’nun öğrencisi olarak devam etti. 2012 yılında aynı kurumun kompozisyon bölümüne girdi. Emel Çelebioğlu’yla armoni, Mete Sakpınar’la kompozisyon çalışmaktadır.
Tesadüf
Bireylerin hayatlarının her anını belli planlara göre yaşama çabalarına rağmen hayatın akışı içerisinde sürüklendiklerini, yaşamlarının tesadüfler sonucu belirlendiğini anlatan kısa bir çalışma.

AHMETCAN GÖKÇEER
1994 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2012’de Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde lisans eğitimine başladı. Turgut Pöğün, Tolga Tüzün, Tolga Zafer Özdemir, Selen Gülün, Mine Erkaya, Yiğit Özatalay’la kompozisyon, müzik tarihi, armoni, müzik yapımı gibi konularda çalışmaktadır.
mlik
Çeşitli parçalardan alınmış ses örneklerinin yavaşlatılması ile üretilmiştir. Ambient, glitch öğrelerini barındırır. Tutarsız bir melodik hattın üzerindeki ‘gelişmeler’den oluşur. Giderek daha da dağılan sesler, sonunda baştaki hale ‘toparlanırlar’.

CANSET ÖZGE CAN
İlk, orta ve lise eğitimini Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Ana Sanat Dalı’nda Toyer Yaldız’ın piyano sınıfında tamamladı. Sonrasında çalışmalarına Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Piyano Ana Sanat Dalı lisans programında Samir Mirzoev’le devam etti ve okul ikinciliği ile mezun oldu. Eğitimi süresince Mikhail Lidsky, Türev Berke, David Greilsammer, Yeol Eum Son, Yosuke Yamashita, Pavel Kaspar, Alxander Gindin, David Greilsammer, Yeal Eum Son, Martin Berkovsky, Bernhard Partz, Yosuke Yamashita, Muhiddin Dürrüoğlu Demiriz ve Mehmet Okonşar’ın ustalık sınıflarına katıldı. Bestecilik çalışmalarına küçük yaşta başladı. Bu alandaki eğitimine en büyük katkıyı, lisans eğitiminde birlikte armoni, form bilgisi ve çağdaş eser analizi çalıştığı Attilla Kadri Şendil ve İlyas Mirzoev’den aldı. Halen eğitimine, bestecilik alanında kendini geliştirmek istediği için girdiği İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde devam etmektedir.
Savaşla Barışma
Savaşla Barışma bir programlı müzik örneğidir. “Savaşmak” kelimesinin insan zihninde “mücadele etmek” izlenimi bırakması, onunla, yani “savaş”la barışmaya sebebiyet verebilir. Lakin savaşmak karşıdakine zarar vermek odaklı bir şiddet eylemidir, mücadele etmek ise savaşmanın tersine saldırı içermez. Bu noktada Savaşla Barışma, mücadelenin savaşa dönüşünü ve ikisinin farkını tasvir etmeyi amaçlar. Üç bölmeden oluşur, her bölme bir öncekinden bir şeyler taşır. Bu bölmeler savaşa yaklaşma sürecinde birer evreyi ve farklı ruh hallerini simgelerler.

ÇAĞRI ERDEM
1985 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Ortaokul yıllarında gitar çalmaya başlayarak çeşitli rock gruplarında yer aldı. Formal müzik eğitimine ortaokul sonrasında başladı. Sırasıyla İstek Belde Güzel Sanatlar Lisesi’nde çello, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda klasik gitar bölümlerinde eğitim aldıktan sonra, 2008 yılında burslu olarak Berklee College of Music’e kabul edildi ve burada caz kompozisyonu ile caz gitar performansı dallarında lisans eğitimini tamamladı. Yurtiçi ve yurtdışı performanslarına ve çeşitli tarzlarda müzik üretmeye devam eden Çağrı Erdem, İTÜ/MIAM’ın Sonic Arts bölümünde yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir.
Ju’r II
Çello ve Si bemol klarnet diyaloğuna elektronik manipülasyon. (Lazcada “jur” kelimesi “iki” anlamına gelir.)

NEYZEN ÖZSARI
İstanbul’da doğdu. Lise yıllarında müzikle ilgilenmeye başladı. Lisans eğitimini İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı kompozisyon bölümünde Eren Arın, Ali Eral, Stefan Pohlit, Ertuğrul Sevsay ve Toivo Tulev’in derslerine devam ederek tamamladı. 2015’te İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın kompozisyon bölümü yüksek lisans programını kazandı. Daha çok geleneksel çalgılarla oda müziği üzerine çalışmalar yapmaktadır.
Yaşar Usta
Arka planda yer yer anlatıcıyı takip eden, bazen de makamsal cümlelemelerle onu cevaplayan küçük ses parçacıklarından müteşekkil, atmosfer ve anlatıma dayalı sinematografik müzik, diyaloglarını duayen senarist Sadık Şendil’in yazdığı 1975 tarihli Bizim Aile filminin kült düello sahnesi üzerine kurgulanmıştır.

DİDEM COŞKUNSEVEN
1985 yılında Manisa’da doğdu. 2008 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. ODTÜ’de Prof. Murat Tamer’le keman çalıştı. Ardından eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde devam etti. Burada Koray Sazlı’yla kontrpuan, Deniz Arat’la solfej çalıştı; aynı zamanda Bilgi Üniversitesi’nde Tolga Tüzün ve Tolga Zafer Özdemir’den dersler aldı. 2014 yılında İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde başladığı kompozisyon eğitimine Pieter Snapper’la devam etmektedir.
Studium
“[…] Studium sözcüğünün etimolojisi burada daha da açık hale gelir. Sözcük, çarpışmayı, şoku ifade eden st- ya da sp- köküne kadar gider. Çalışmak (studiare) ve aptallaşmak (stupire) bu anlamda birbirine yakın kelimelerdir: Çalışan kişi bir şoka maruz kalıp kendisine çarpan şeyden dolayı aptallaşan, onun ne olduğunu anlayamayan ve onu geride bırakacak gücü kendisinde bulamayan kişiyle aynı konumdadır. Yani alim her zaman ‘aptaldır’. Bir yönüyle alim şaşkın halde kendini kaybeder, o yüzden de çalışma bir tür acıya ve sabretmeye dönüşür; diğer yandan da çalışmanın barındırdığı mesihçi miras onu hızla sonuca götürür. Şaşkınlıkla berraklık, keşifle kayıp, harekete geçenle bekleyen arasındaki bu salınım, bu ‘festina lente’, çalışmanın ritmidir.” Giorgio Agamben

NAZLI UFUK SAKİOĞLU
1987’de Kocaeli’de doğdu. 2004’te İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın yarı zamanlı flüt bölümünü, 2005’te Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nü kazandı. 2010’da Delikli Flüt için Giriş Müziği adlı eserini 4. Sesin Yolculuğu: Genç Besteciler Şenliği’nde icra etti. 2011’de Bilgi Üniversitesi’nden bölüm ikinciliğiyle mezun oldu, ardından İTÜ Müzik İleri Araştırmaları Merkezi (MİAM) Kompozisyon Bölümü’ne kabul edildi. Besteci halen MİAM’da yüksek lisans eğitimine devam etmekte ve Echoasis Oyun Müzikleri Orkestrası’nda flütist olarak görev almaktadır.
Şiryan
Büyük ölçüde içgüdülerime dayanarak yazdığım, duygularımı ve benliğimi anlatan bir eser. Köklere dönüş…

FIRAT AĞACIK
1987 yılında Ankara’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’nın farklı ilçelerinde tamamladı. Seslere duyduğu ilgi dolayısıyla 2007 yılında Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda lisans eğitimine başladı. Ertuğrul Bayraktarkatal, Ertuğ Korkmaz, Ali Sevgi, Orhun Orhon, Duysal İmsel, Lütlü Erol gibi isimlerle armoni, orkestrasyon, müzik tarihi, müzik felsefesi ve kompozisyon çalıştı. Çeşitli atölye çalışmaları ve seminerlerde Murat Yakın’la kompozisyon üzerine çalışma fırsatı buldu. Ağırlıklı olarak bestecilik üzerine çalışmasının yanı sıra, rock vokalistliği, rock besteciliği ve çalgı icracısı olarak sesle ilişkili diğer alanlarda da faaliyet göstermektedir.
İç Çığlığı
Yaklaşık 6-7 dakika uzunluğunda bir müziktir. İnsanların yaşadığı toplumsal ve bireysel sorunlardan dolayı içlerinden çığlık attıklarını düşünen besteci, bu çığlıkları ve iç atmosferini dışarı çıkartarak duyulur hale getirmeye çalışmaktadır.

BURCU DURUKAN
İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Anasanat Dalı’ndan Prof. Seher Tanrıyar’ın öğrencisi olarak mezun oldu. Öğrenimi süresince Volkan Barut, Babür Tongur ve Hasan Uçarsu’yla armoni çalıştı. Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi’ne bağlı Müzik Pedagojisi Enstitüsü’nde Elementer Müzik Pedagojisi eğitimi aldı; aynı zamanda konser piyanisti Antoinette van Zabner’le repertuvar çalışmaları yaptı. Türkiye’ye dönüşüyle birlikte caz piyanisti ve bestecisi Nilüfer Verdi’yle caz armonisi, caz piyano ve caz topluluğu alanlarında çalıştı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı kompozisyon bölümündeki yüksek lisans eğitimine Emel Çelebioğlu’nun armoni, Mete Sakpınar’ın kompozisyon öğrencisi olarak devam etmektedir.
Süregiden
Yapıları kurmak ve devam ettirebilmek için ortak bir niyet gerekir. Bu niyet yeterince sağlamsa tüm karşıt görüşler ve kaosa rağmen yapı süregider.

ÖMER KURTULUŞ
İstanbul doğumlu besteci müziğe küçük yaşlarda yöneldi. Vefa Lisesi’nde eğitimini sürdürürken gitar eğitimi aldı ve bestecilik çalışmaları yaptı. Lisenin ardından çalışmalarını MSGSÜ’de sürdürdü. Burada bir süre Özkan Manav’la armoni, Ahmet Altınel’le kompozisyon çalıştı ve kısa bir süre sonra İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’na girdi. Burada Emel Çelebioğlu’yla armoni, Mete Sakpınar’la kompozisyon çalışmakta olan besteci, Michel Merlet ve Stephane Delplasse’ın ustalık sınıflarında bulunmuştur. Daniel Durand’la şeflik, Özer Özel’le Türk musikisi nazariyatı çalışmakta olan besteci, Liya dergisinde yazarlık yapmaktadır.
Altı Stilistik Pastiş
Müziği oluşturan pastişler, aralarında formal bağlantılar bulunmayan kısa parçalardır ve her biri, birer armoni, estetik duruş veya yazı biçiminin en genel anlamda ayrı birer stil olmaları bağlamında ele alınmalarıyla oluşturulmuştur. Bu parçalar sadece kendi içlerinde tutarlılık arz ederler: Re minör tonal bir füg, serialist bir kısa parça, yalnız belirlenmiş aralıklar üzerinden armonize edilmiş (intervalistic) bir parça, sonsuz (infinite) seri yöntemiyle yazılmış bir parça, idiyosenkratik bir müzik ve dans karakterli modal bir parça.

VOLKAN AKKOÇ
1984 doğumlu besteci, müzik eğitimine 6 yaşında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda piyano ile başladı. Yarı zamanlı piyano bölümünden 2007 yılında mezun oldu. Aynı yıl Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. 2008 yılından beri FMV Nişantaşı Özel Işık Lisesi’nde usta öğretici olarak piyano usta öğreticiliği yapmakta ve bu kurumun ilk ve ortaokul çocuk korosunu çalıştırmaktadır. Yurtiçi ve yurtdışında koro şefliği üzerine çeşitli seminerlere aktif olarak katılarak Elisenda Carrasco, Volker Hempfling, Hans-Dieter Reinecke, Denes Szabó ve Frieder Bernius’la koro şefliği ve koroda ses eğitimi, İTÜ (MİAM) Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde Emin Güven Yaşlıçam’la orkestra şefliği çalıştı. İTÜ MİAM’da 2009-2010 eğitim-öğretim yılında asistanı olduğu Dr. Michael Ellison ve Adam Roberts’la müzik teorisi yüksek lisansı yaptı. 2012 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı’nda öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır. Bu kurumda lisans devresi korosunu ve kadınlar korosunu (SİRENE) çalıştıran besteci, 2014 yılından bu yana İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin temsillerine konuk koro şefi olarak çağrılmaktadır.
Akşam Sezgileri
Afşar Timuçin’in Akşam Sezgileri adlı şiirinin barındırdığı çeşitli duygular, bir oda müziğiyle yansıtılmaya çalışılmıştır. Şiirin çağrıştırdığı duygusal dalgalanmalar ve yoğunluk, kendini kesintisiz modülasyonlarla (tonal-modal değişimlerle) gösterir. Bu bağlamda eserin hâkimiyeti Mi bemol eksenindedir. A-B-A formunda olup, doğrudan bestelenmiştir (through-composed).

Akşam Sezgileri

Akşamın binbir rengi
Deli bir tekne olur yüreğimde
Nerede gül beyazı balıklarım

Deli bir tekne olur yüreğimde
Bütün yaşadıklarım
Ve bütün yaşamadıklarım
Alır başını açılır

Kuşlar gibi ne varsa içimde
Yasalarını bile duymadığım
Alır götürür beni
Adını ve yerini bilmediğim
Uzaklara bırakır

Bir akşam vakti sana sarılışım
Deli bir tekne olur yüreğimde
Haydi gidiyoruz der
Derken buluşur dudaklarımız
Birden papatyalar açar içimde

Afşar Timuçin

8
designed by TMA