Sesin Yolculuğu

3. konser 2016

17 Nisan 2016 Pazar, 20:00
Süreyya Operası

Sinan Samanlı (*1990)
Durmadan Kurulup Dağılan Bu Yerde
, elektroakustik eşlik ile solo keman için (2016)
Mithatcan Öcal, keman

Yavuz Tilek (*1996)
Px3, piyano için (2016)
Eren Aydoğan, piyano

Volkan Akkoç (*1984)
Akşam Serüvenleri, alto flüt, soprano ve piyano için (2016)
Ayşen Bulut, alto flüt
Ceren Aydın, soprano
Eren Aydoğan, piyano

Emre Özdemir (*1993)
Dialogue, yaylı dörtlü için (2016)
Mehmet Yasemin, 1. keman – İmge Tilif, 2. keman
Filip Kowalski, viyola – Indira Mas, viyolonsel

Özgün Tuncer (*1991)
Surface Waves, yaylı dörtlü için (2016)
Mehmet Yasemin, 1. keman – İmge Tilif, 2. keman
Filip Kowalski, viyola – Indira Mas, viyolonsel

Hazal Döleneken (*1991)
Uranusian, yaylı dörtlü için (2016)
Mehmet Yasemin, 1. keman – İmge Tilif, 2. keman
Filip Kowalski, viyola – Indira Mas, viyolonsel

Eda Er (*1989)
Rüya Kapanı, yaylı dörtlü için (2016)
Mehmet Yasemin, 1. keman – İmge Tilif, 2. keman
Filip Kowalski, viyola – Indira Mas, viyolonsel

Tuğba Uçar (*1981)
Silence of the Coast (2015-16)
Melis Çom, arp

Uğurcan Kurt (*1988)
Durumlar, solo keman için (2016)
Yağmur Yıldırım, keman

Burak Öztürk (*1997)
Volatile, piyanolu beşli için (2016)

Mehmet Yasemin, 1. keman – İmge Tilif, 2. keman
Filip Kowalski, viyola – Indira Mas, viyolonsel
Eren Aydoğan, piyano

Ahmetcan Gökçeer (*1994)
YayTet+, piyanolu beşli için (2016)

Mehmet Yasemin, 1. keman – İmge Tilif, 2. keman
Filip Kowalski, viyola – Indira Mas, viyolonsel
Eren Aydoğan, piyano

Engin Dağlık (*1987)
Piano and String Quartet
, piyanolu beşli için (2016)

Mehmet Yasemin, 1. keman – İmge Tilif, 2. keman
Filip Kowalski, viyola – Indira Mas, viyolonsel
Eren Aydoğan, piyano

ARA

Levent Marancı (*1984)
Ascension, orkestra için (2015)

flüt: Kubilay Taşçılar, Umut Sulubacak / obua: Berke Baramuk, Volkan Işılay / klarnet: Furkan Eryoldaş, Yiğit Şahan Yüksel / fagot: Toygar Eşman, Ecem Baltacı / korno: Öykü Kaya, Şafak Ocaksönmez / trompet: Umur Meriç Öztürk, Ömer Dağaşan / trombon: Burak Dursun, Altay Acar / tuba: Selim Aydın / timpani: Can Güler / vurmalılar: Ayberk Garagon, Berkay Aydemir / arp: Melis Çom / I. keman: Özgür Kement, Buse Efsen, Besme Yücel, Hazar Ulucan, Eser Göksu Tanyer, Alper Semih Sarı, Eda Güner, Aslıhan Gazioğlu, Seda Yiyin, Berra Meşe / II. keman: Kardelen Pınar, Simge Saktaş, Seden Canalp, Elif Cantürk, Damla Türkeri, Hazal Bozarslan, Aybüke Yılmaz, Ayşe Uzuner, Arzu Kaya / viyola: Joshua Hullu, Seda Eylül Tansık, Birol Ağılkaya, Neslişah Bilgiç, Selim Kurtuluş, Beril Varol / viyolonsel: Ruşen Arslanargun, Emre Özer, Fırat Semercioğlu, Rabia Karakaş, Beste Bulut, Pelin Vatansever / kontrbas: Ekin Bilgin, Volkan Topakoğlu, Eren Turgut, Satenay Paksoy

Levent Marancı, şef

Mehmet Özkan (*1987)
Patlıcanın Soytarısı, orkestra için (2015)

flüt: Gülce İnceler (+ pikolo), Begüm İpeklioğulları / obua: Berke Baramuk, Gülin Ataklı / klarnet: Yiğit Şahan Yüksel, Batı Aktaş (+ bas klarnet) / fagot: Ecem Baltacı, Nur Koç / korno: Canberk Yüksel, Betül Akyüz / trompet: Ömer Dağaşan, Enes Nalkıran / trombon: Emre Berbergil, Güneş Karaduman / vurmalılar: Kağan Söylerkaya (timpani), Elif Atamer / piyano: Pelinnur Işıkçı / I. keman: Eylül Umay Taş (başkemancı), Gizem Başak Tatlıcı,
 Asaf Öksüz,
 Arda Güven, Pelin Turanlı, Berkay Saner, Caner Yazıcı, Ayda Demirkan / II. keman: Ayça Şevval Akdoğan, Selvi Kadirova,
 Asude Ata,
 Billur Tankişi, Yeliz Kahveci, Ceylan Ölmez / vi̇yola: Cem Gülgel, Berkay Olgun, Tayfun Çelikbilek, Fikret Diril, Damla Karadağ, Baki Kemancı / vi̇yolonsel: Umut Sağlam, Yasemin Balçık, Burcu Uysal, Yağmur Erdağ, Buğrahan Sarıbaz, Gökçe Sarı / kontrbas: Doğan Doğangün, Hasan Emir Mekik, İlker Cankara, Çağla Yılmaz

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası

Can Okan, şef


 

BESTECİ ÖZGEÇMİŞLERİ VE PROGRAM NOTLARI

 

SİNAN SAMANLI
1990 yılında İstanbul’da doğdu. 2007’de Yıldız Teknik Üniversitesi’nde klasik gitar bölümüne girdi, 2009’da bu alandaki çalışmalarına sağlık sorunları nedeniyle son verdi. 2010’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne girdi ve Müzikoloji, Müzik Teorisi ve Kompozisyon bölümlerinde okudu. 2014-15 akademik yılında Erasmus programı kapsamında gittiği Conservatorio di Musica Licinio Refice’de Luca Salvadori ve Antonio D’Anto ile kompozisyon çalıştı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndaki kompozisyon çalışmalarına Ahmet Altınel’le devam etmektedir.
Durmadan Kurulup Dağılan Bu Yerde
Bu müzikte keman, armoniklerin ağırlıklı kullanımı ile cıvıldayan, havai bir çalgı olarak ele alınmıştır. Elektroakustik kayıtta kemandan elde edilen seslerin yanı sıra seramik bir fincanın içinde dönen bir çivinin kaydedilmiş sesi kaynak olarak kullanılmıştır. Müziğin akışı solo kemanın pak armoniklerinin ve metalik seslerin (dönen çivi, ring modülasyonuyla metalik nitelik kazanmış keman pizzicato’ları) karşıtlığından doğmaktadır. Parçanın adı Ömer Hayyam’ın bir rubaisinin ilk dizesinden alıntılanmıştır. Hayyam, rubainin devamında acılara çare bulunamadığında neşeli olmaya devam etmeyi salık vermiştir.

YAVUZ TİLEK
1996 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Daha sonra müziğe olan merakı nedeniyle liseyi açıktan bitirme kararı aldı. Bu süreçte kompozisyon üzerine çalışmalarını sürdürdü ve 2015 yılında Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’ne tam burslu olarak girmeye hak kazandı. Halen müzik üzerine çalışmalarını Bilgi Üniversitesi’nde sürdürmektedir.
Px3
Solo piyano için yazılmış bu eser, kendini farklı biçimlerde yineleyen motifler üzerine kuruludur.

VOLKAN AKKOÇ
Müzik eğitimine 6 yaşında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda piyanoyla başladı; yarı zamanlı piyano bölümünden 2007 yılında mezun oldu. Konservatuvar eğitimine paralel olarak FMV Nişantaşı Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. İTÜ MİAM’da (Müzik İleri Araştırmalar Merkezi) 2009-10 eğitim-öğretim yılında asistanı olduğu Dr. Michael Ellison ve Adam Roberts’la müzik teorisi yüksek lisansı yaptı. Koro şefliği ve koroda ses eğitimi için Elisenda Carrasco, Volker Hempfling, Hans-Dieter Reinecke, Denes Szabó ve Frieder Bernius başta olmak üzere birçok şefin atölyelerine ve ustalık sınıflarına katıldı. İTÜ MİAM’da Emin Güven Yaşlıçam’la orkestra şefliği çalıştı. 2012 yılından beri İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı’nda öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır. 2013 yılından beri İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Lisans Korosu’nu çalıştırmakta ve kurucusu olduğu kadınlar korosu SİRENE’nin müzik direktörlüğü ve şefliğini yürütmektedir. 2014 yılında TRT Gençlik Korosu şefliğini yapan Akkoç, 2014 yılından bu yana İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin temsillerine konuk koro şefi olarak çağrılmaktadır.
Akşam Serüvenleri
Akşam temasından yola çıkılarak oluşturulmaya çalışılan bir şarkı dizisinin ikinci parçasıdır. Eser şiirin içindeki hissiyatı postromantik bir ifadeyle sunma çabasındadır. Üç kesitten oluşan eserde kesitler arası bağlantılarda zaman algısının kısmen değiştirilmesi hedeflenmiş, sürekli bir devinim yakalanmaya çalışılmıştır. (şiir: Afşar Timuçin)

EMRE ÖZDEMİR
Haziran 1993’te İstanbul’da doğdu. Çeşitli projelerde enstrümanist olarak yer aldı, konserler verdi ve müzikler yazdı. Müzik eğitimine 2013 yılından beri İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde devam etmektedir. Müzik yazmaya yoğunlaşmanın yanı sıra, müzik ve mekânsallık üzerine projeler üretmeye başlamıştır. Bu bağlamda en kapsamlı projesi, RESIST adlı, 5 aşamadan oluşan, mekân, maruz kalmak ve kabullenmek üzerine tasarlanmış psikolojik bir deneyim olan 4 odalı bir paradokstur. Müzik yaşamının yanı sıra, radikal bir hayvan özgürlüğü aktivisti olarak faaliyet yürütmekte, konuşmalar yapmakta, yazılar yazmaktadır. Hayatını, müziğin içinde her daim yer alarak hayvan özgürlüğünü anlatmaya, göstermeye, yaşatmaya ve daha da önemlisi, yaşattıracak bireyler bırakmaya adamıştır.
Dialogue
Parçanın hikâyesini sözlü bir savaşa benzetmekteyim. Dört ölçülük bir cümle kargaşanın içinden sıyrılmaya çalışıyor, ancak başarılı olup olamadığı belirsiz. Bu noktada bir kazanan olmasının şart olmadığını belirtmekle birlikte, sözlü savaşın kazananını belirlemeyi dinleyiciye bırakıyorum.

ÖZGÜN TUNCER
1991 yılında Konya’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Konya’ da tamamladı. Müzikle ilgilenmeye lise yıllarında kendi ev stüdyosunu kurarak başladı ve rap müzik dalında iki adet yasal olmayan albüm yayınladı. Ardından üniversite eğitimi için Ankara’ya yerleşti. Burada saksofon çalmaya başladı. Bestecilik, performans ve müzik prodüksiyonu alanlarına giderek artan ilgisi sonucunda 2012 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’ne girdi. Tolga Tüzün, Tolga Zafer Özdemir, Yiğit Özatalay, Turgut Pöğün ve Selen Gülün gibi isimlerle armoni, orkestrasyon, doğaçlama, müzik tarihi, müzik felsefesi ve kompozisyon çalıştı. Ayrıca Meriç Demirkol’la performans ve doğaçlama çalıştı. Şu anda aktif olarak üretim yapan Geeva Flava ve Skata isimli iki grupta saksofon çalmaktadır. Ayrıca Skata grubunun müzik prodüksiyonu ve konser ses düzeni sorumlusudur. Eğitimine halen İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde devam etmektedir.
Surface Waves
Yaylı dörtlü için yazılmış, yaklaşık beş dakika uzunluğundaki müzik, 12-ses tekniğiyle oluşturulmuş bir diziyi esas alarak, ufak bir fikrin kademeli olarak gelişimi üzerinde ilerlemektedir. Estetik tercihlerden ötürü, bilinen dizisel müzik kuralları esnetilmiştir. Durgun bir deniz kenarındaki yüzey dalgalarının değişkenliği, inişliliği-çıkışlılığı ve rastgeleliği betimlenmiştir.

HAZAL DÖLENEKEN
1991 İzmir doğumlu besteci lise eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı trombon bölümünde tamamladıktan sonra, lisans çalışmalarını Amsterdam Konservatuvarı ve Den Haag Kraliyet Konservatuvarı’nda sürdürdü. Eğitimini 2013 yılında birincilikle kabul edildiği İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde Tolga Tüzün, Turgut Pöğün ve Tolga Zafer Özdemir’le sürdürmekte, özgür doğaçlama, akustik ve elektroakustik kompozisyonun yanı sıra, disiplinlerarası performans ve enstalasyon çalışmaları yapmaktadır. Kraliyet Konservatuvarı Orkestrası ve oda müziği gruplarında yer almış, Contemporary İstanbul, Amber Teknoloji ve Sanat Festivali, Portİzmir Trienali gibi sergilerde enstalasyon ve performansları sergilenmiştir. Çalışmalarını, dünyayı bir ses küresi olarak algılayan Sonospheria ve yaratıcı yeni medya üzerine çalışmalar yapan Dijital Deneyimler Kollektifi Kooperatifi oluşumlarının içinde sürdürmektedir.
Uranusian
Uranusian, Uranüs’ün yerlisi anlamına gelmektedir. Bu müzik, zamanın döngüselliğinin, yatay ve dikeyliğinin başka yerçekimlerindeki değişkenliğinden bahseder.

EDA ER
1989 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini aynı şehirde tamamladı. Marmara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’ndeki eğitminin ardından, 2013 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’ndeki lisans eğitimine başladı. Tolga Tüzün, Tolga Zafer Özdemir, Yiğit Özatalay, Turgut Pöğün ve Selen Gülün gibi isimlerle armoni, orkestrasyon, müzik tarihi, müzik felsefesi ve kompozisyon çalıştı. Bestecilik çalışmalarına tiyatrolar için yaptığı müziklerle başladı. Halen, kurucusu olduğu antigravityartproject adlı disiplinlerarası çalışan oluşumda besteci ve ses tasarımcısı olarak çalışmakta, çeşitli ekiplerle tiyatro ve dans-performans müziği çalışmaları yürütmekte, ağırlıklı olarak akustik ve elektroakustik müzik besteciliği ve disiplinlerarası sanat projeleri üzerine çalışmalar yapmaya devam etmektedir.
Rüya Kapanı
Yaylı Dörtlü için yazılmış üç dakika süreli eser, seçilen bir dizi üzerinden oluşturulan melodinin farklı şekillerde işlenilip geliştirilmesiyle, tek fikre ya da olaya saplanmış bireyin çaresizliğinden yola çıkılarak, saplantılı ruh halini ve çoklu kişilik bozukluğunu tasvir etmektedir. Tolga Zafer Özdemir’in danışmanlığında bestelenmiştir.

TUĞBA UÇAR
Müzik eğitimine 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Filiz Ergün’le yürüttüğü solfej ve şan dersleriyle başladı. Müzik eğitimine 2000-08 yıllarında besteci, aranjör Tuğrul Karataş’ın müzik stüdyosunda belgesel, film, tiyatro müziği ve albüm aranjesi üzerine çalışarak devam etti. 2009-10 yıllarında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Koray Sazlı’yla kontrpuan, Evrim Demirel’le kompozisyon çalıştı. 2010 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Kompozisyon Bölümü’nü kazandı. Burada David Walters, Ozan Baysal ve Özcan Sönmez’le kompozisyon çalıştı. 2014-15 yıllarında MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nda Hasan Uçarsu’nun armoni ve orkestrasyon derslerine katıldı; 2014-16 yıllarında Ahmet Altınel’le kompozisyon çalıştı.
Silence of the Coast
Dört kısa bölümden oluşan modal bir eserdir. Cümleler ve kadansların birbirini tamamladığı eser, seslendiricinin yorumuna bırakılmıştır. Tranquillo tempolu birinci bölüm 4/4 ölçüde başlar, 5/4 devam eder; giriş olarak düşünülebilir. Grave tempolu ikinci bölüm 3/2 ölçüdedir. Birinci bölüm motiflerinin gelişiminden ve sonraki bölüme bir köprüden oluşur. 3. bölüm, Più mosso – Lento, kısa motiflerin tekrarından oluşur. 4. bölüm, Sostenuto tranquillo, ritimsel ve cümlesel açıdan ilk bölümle benzerlik gösterir.

UĞURCAN KURT
1988 yılında doğdu. 7 yaşında piyano dersleri almaya başladı. Serhan Küngerü ve Tezcan Mert’le piyano çalıştı. İlk ve ortaokuldan sonra Kocaeli Güzel Sanatlar Lisesi’nde öğrenim görmeye başladı ve Erdem Çöloğlu’yla armoni çalıştı. Lisenin ardından Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın lisans devresinde Mehmet Ali Uzunselvi’yle solfej, kontrpuan, armoni ve kompozisyon, Lale Feridunoğlu’yla piyano, Revnak Yengi’yle çağdaş Türk müziği çalıştı. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra komposizyon alanındaki yüksek lisans çalışmalarına İTÜ MİAM’da Reuben de Lautour’la başladı. Halen aynı kurumda yüksek lisans öğrencisidir ve Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.
Durumlar
Eser, müziğin varoluşuyla başlayan doğaçlama tekniği yardımıyla çalıcının uzun seslerin süreleriyle oynaması, bunlara zamansal ve dizisel farklılıklar katması amacıyla yazılmıştır. Eserde verilen yaklasık çalım süreleri (12 sn., 2 sn., 10 sn.)  çalıcıya her icrada farklı bir müzik açığa çıkarma şansı verecektir. Bu icralarda kullanılan mikrotonal sesler (komalar) bazı durumlarda makamı belirtme, bazı  durumlarda ise tonal ve atonal ses dizilerini bozarak yeni diziler duyurma amacı  güder. Eser durağan biçimde başlayıp, Merzifon Karşılaması’nın sentetik biçimde duyurulmasıyla sonlanır. 

BURAK ÖZTÜRK
1997 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Müziğe 12 yaşında klasik gitarla başladı. Lise yıllarında klasik müziğe olan ilgisi arttı ve besteci olma tutkusu oluşmaya başladı. Bu dönemde çeşitli kaynaklardan ve kitaplardan müzik teorisi çalıştı, bu çalışmaları lise döneminin sonuna kadar yaptığı bestelerle pekiştirdi. 2015 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Müzik Bölümü’nde lisans eğitimine başladı. Halen bu eğitimini sürdürmektedir.
Volatile
Piyanolu beşli için yazılmış yaklaşık iki dakika süreli bu müzik, temelde iki bölmeden oluşur. Bu iki bölme birbirlerine zıtlık oluşturacak biçimde tasarlanmıştır ve bu zıtlıkla bir denge yakalanmaya çalışılmıştır.

AHMETCAN GÖKÇEER
Besteci, müzik yapımcısı ve icracıdır. İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini burada tamamladı. 2013’te solo elektronik performanslarına başladı. 2014’ten bu yana İstanbullu deneysel rock grubu Skata ile gitarist/elektronikler olarak sahne almaktadır. Halen, 2012’de girdiği İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde kompozisyon ve müzik teknolojileri üzerine lisans eğitimine devam etmektedir.
YayTet+
Yapısı soru-cevap ilişkileri ve birbirlerinin yansımaları olan seslerin oluşturduğu bir yüzey üzerine kurulu YayTet+, bestecinin seslendirilen ilk akustik eseri olma özelliğini taşımaktadır.

ENGİN DAĞLIK
1987 yılında Adana’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’ndeki eğitminin ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde lisans eğitimine başladı. Turgut Pöğün, Tolga Tüzün, Tolga Zafer Özdemir ve Selen Gülün’le armoni, orkestrasyon, müzik tarihi, müzik felsefesi ve kompozisyon çalıştı. Tolga Yayalar, Kurt Rohde, Michael Beil, Onur Türkmen ve Reuben de Lautour’un da aralarında bulunduğu birçok bestecinin atölye çalışmalarına katıldı. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki kompozisyon eğitimine devam etmektedir.
Piano and String Quartet
Müzik, “zaman içinde” ve “zaman boyunca” var olur. Zaman da müzikle beraber öznellik kazanır. Yazmış olduğum müzik, bu temel prensip etrafında şekillendirdiğim yapıların ilişkisi üzerine kurulmuştur.

LEVENT MARANCI
1984 yılında Adana’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini bu şehirde tamamladıktan sonra 2002 yılında Ankara Üniversitesi Fizik Bölümü’nü kazandı. Aynı yıl davul çalışmalarına başlayan müzisyen, 2006 yılında okulu kendi isteğiyle bırakarak İstanbul’a geldi. Burada davul eğitimine devam ederken 2009 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi MSSB Müzik Toplulukları Anasanat Dalı’nın caz davul bölümüne girdi. 2010’da aynı fakültenin Duysal Sanatlar Tasarımı Anabilim Dalı’nın kompozisyon bölümü ile çift anadal yapmaya hak kazandı. Bu bölümlerden 2015’te birer dönem arayla mezun olan besteci, halen çeşitli tarz ve gruplarda müzik yapmaktadır.
Ascension
A-B-A formundaki eser, oktatonik, minör, Eoliyen ve kromatik dizilerden oluşan fikirler üzerine kurgulanmıştır. A bölmesindeki melodik ve eşlik fikirlerinin tamamı, baskın ton merkezleri yaratacak şekilde oktatonik dizi üzerinden seçilmiştir. B bölmesi minör dizi üzerinde kurgulanan eserin son A bölmesi, Eoliyen, oktatonik ve kromatik dizilerden fikirler içermektedir. Bestecinin ilk orkestra eseri olan Ascension, orkestra içerisinde yer alan yaylılar, tahta nefesliler ve bakır nefeslilerin geleneksel kullanım yöntemleri üzerine deneyim kazanmak amacıyla yazılmıştır.

MEHMET ÖZKAN
1987 yılında Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinde doğan Mehmet Özkan, ailesinin Bursa’ya yerleşmesinden sonra ilk müzik eğitimine altı yaşında piyano dersleri alarak başlamıştır. Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın yarı zamanlı programında bir yıl okuduktan sonra orta öğrenimine, yine Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvar’ının piyano bölümünde tam zamanlı öğrenci olarak, Murat Gürtel’le devam etmiştir. Piyano eğitimini lisans son sınıfında yarıda bırakarak MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nın kompozisyon bölümü lisans sınavlarına girip, Hasan Uçarsu’nun kompozisyon sınıfında kabul görmüş, Özkan Manav’la armoni ve füg, Ahmet Altınel’le kontrpuan, Mehmet Nemutlu’yla solfej çalışmıştır. Eğitimine halen bu kurumda, yüksek lisans devresinde devam etmektedir. Önceki Sesin Yolculuğu konserlerinde iki eseriyle yer alan bestecinin Çeşme in Summer Dance with The Bomber adlı eseri İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin düzenlediği Yeni Müzik Festivali’nde ve Music Connects Contemprary etkinliği kapsamında Köln’de, Garage Ensemble tarafından seslendirilmiştir. Mehmet Özkan, 9. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması’nın finalistlerindendir.
Patlıcanın Soytarısı
Padişahın biri, patlıcanı çok severmiş. Ne zaman; “Şu patlıcan musakkaya bir türlü doyamıyorum” dese, soytarısı da; “Aman padişahım, siz söyleyince ağzımın suyu akıyor. Akşam olsa da yesek” dermiş. Padişah imam bayıldıdan söz edecek olsa; “Padişahım, şu imam bayıldıyı icat edenin mekanı cennet olsun, insan yemeye doyamıyor” dermiş. Padişah; karnıyarıktan, kebabından, kızartmasından, salatasından söz ettikçe, soytarı da göklere çıkarırmış… Gel zaman git zaman, padişah o kadar patlıcan yemiş ki patlıcandan nefret eder olmuş. Sofraya değil yemeğini, salatasını, turşusunu, patlıcanın P harfinin gelmesini bile yasaklamış. “Şu patlıcanı katiyen bir daha görmek istemem, hakkında konuşanı, önüme getireni de tez sürerim” dediğinde, soytarı da padişahın sözünü tamamlamış; “Aman padişahım, bu patlıcanın yenilmesini, ticaretini, derhal yasaklamak gerek, yapanı edeni sürmek az gelir, idamlarını istemek gerek.”

Bu konuşmaları duyan aşçıbaşı dayanamamış basmış feryadı, sormuş soytarıya:

“- Ya kendini bilmez adam. Yahu sen değil miydin onca methiyeler düzen patlıcan hakkında, şimdi de idamını mı istersin yapandan edenden, sen ne biçim bir adamsın?” Soytarı da hemen ayaklanmış, yanıtlamış:

“- Bana bak aşçıbaşı… Bana bak… Ben patlıcanın değil, padişahın soytarısıyım.”

Soytarı kalabalıklar içinde, patlıcan hüviyetine sıkışmış hissederiz bazen kendimizi. Eseri, başında duyacağımız motiflerden doğurduğum öğelerle, sadece o motiflerin karakter değişimleriyle ilerlettim. Minimal bir hüviyetin çoğul karakterlerini yansıtmaya çalışmaktı amacım.

9
designed by TMA