11 Mayıs 2012 Cuma, 20:00
Mustafa Kemal Amfisi, İTÜ
Şükret Gökay (*1987)
Gotik Okunur, piyano için (2011)
Elif Gökçe Tuğrul, piyano
Görkem Baharoğlu (*1986)
A Hope of Darkness, piyano için (2012)
Deniz Aydoğan, piyano
Nisan Ak (*1991)
Daktilo, piyano için (2011)
Petek Atalay, piyano
Aytaç Ataç (*1982)
Tough Road to a Stranger (2012)
Sena Umul, keman
Caner Sulubacak (*1985)
Breeze, flüt ve bas klarnet için (2012)
Simge Kılıç, flüt
Sercan Büyükedes, bas klarnet
Umut Rıza Eldem (*1993)
Rüzgâr, viyola ve piyano için (2011)
Naz Altınel, viyola
Yunus Ünalp, piyano
Uğur Çerkezoğlu (*1989)
Gecede, flüt, fagot, keman, viyola ve piyano için (2011)
Simge Kılıç, flüt – Boğaç İpeklioğulları, fagot
Sena Umul, keman – Emre Akman, viyola
Mert Solmaz, piyano
Uğur Çerkezoğlu, şef
ARA
Can Dedeoğlu (*1989)
Oniki, iki vibrafon için (2012)
Kerem Öktem, vibrafon
Seçil Kuran, vibrafon
Şahin Kureta (*1984)
B, klarnet için (2012)
Sercan Büyükedes, klarnet
Şükret Gökay (*1987)
Yaylı Üçlü için Üç Bölüm (2010)
Sıla Gündiler, keman – Emre Akman, viyola
Seren Karabey, viyolonsel
Seda Hancı (*1992)
Unknown Artist, üflemeli beşli için (2012)
Simge Kılıç, flüt – İrem Mercan, obua
Buse Şaroğlu, klarnet – Boğaç İpeklioğulları, fagot
Ali Dağ, korno
Seda Hancı, şef
İbrahim Can Otkum (*1988)
Üflemeli Beşli için Müzik (2011)
I.-II. bölümler
Selin Oyan, flüt – Emre Türktopu, obua
Ozan Tura, klarnet – Dilara Kaymak, korno
Gülce Demirhan, fagot
Deniz Güngören (*1987)
Parça, obua, arp ve yaylı üçlü için müzik (2011)
Berke Baramuk, obua – Melis Çom, arp
Sıla Gündiler, keman – Emre Akman, viyola
Seren Karabey, viyolonsel
Max Wutzler (*1988)
Üflemeli Beşli (2011-12)
I. bölüm: “Taksim Square”
Simge Kılıç, flüt – İrem Mercan, obua
Buse Şaroğlu, klarnet – Boğaç İpeklioğulları, fagot
Ali Dağ, korno
Max Wutzler, şef
BESTECİ ÖZGEÇMİŞLERİ VE PROGRAM NOTLARI
ŞÜKRET GÖKAY
Özgeçmiş Kıssası
Kimlikti yazıyor: 21 Kasım 1987. 1989 Bulgaristan göçlerinin bir evladı, Türkiye’ye, anlatılır. İsimsiz verilen ilkokul ve ortaokuldan sonra Kadıköy Anadolu Lisesi var. Söyleye söylene bu tarih, kafasına ‘bir başına’ takılmıştır: 2007 mezuniyet. (Bu sırada, 2000 yılında başlayan ve resmiyette 5 seneye [hakikatte daha öteye] serilen İÜ Devlet Konservatuvarı öğrenimi. Zülfiye Seçkin ve Minör Özgün Atabek ile yarızamanlı keman bölümü.) Bir sene durdu. 2008-2009 sezonunda YTÜ’de Emre Dündar ile tanıştı, öğrencisi oldu ve çalıştı. Bu üç eylemin üzerine hâlâ kendisiyle eğilir. 2009 yılında MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nda kompozisyon bölümüne girdi. İyi insanların öğrencisi oldu oluyor. Örnekse: Özkan Manav, Hasan Uçarsu (en kalem dostumuz), Mehmet Nemutlu, Ahmet Altınel.
Gotik Okunur
Gotik okunur, okuduk. Beli, böyle diyebiliriz. Bir sözcüğü çekmek, alıp bizi yönlendirebilir âlâ. Gotlarla ilgilenebiliriz. Harflerdeki şehvet de görülürdür. Öte taraf: yüzyıl, birçok yüzyıl ve şimdicik seriliyor. Erinin içine fıydırıldığı kuyu ve üzre kapanan sarkaç da pek olabilir. Bir bilgi [başat özelliği sivrilik olan] kuyudan nasıl tırmanıyorsa, ve sarkacın―tek salınımlı―havanın iki yöresinde bıraktığı yırtık nasıl çarpıyorsa.. Buna tümceyi iki kez durdurmak da denir. Çaba olarak. Unutmamalı, ses işçiliği ve çekiçler elde var hele. Zarftır gotik.
GÖRKEM BAHAROĞLU
2001 yılından bu yana çeşitli gruplarda çeşitli tarzlarda gitarist, vokalist ve bas gitarist olarak yer almıştır. (Sahte Rakı Blues and Rock’n Roll Band, Turgut Berkes, Meat the Beetles (The Beatles Tribute Band), Ali Şota, Grup Tria, HakanPoker Blues Band, OK Band, PFG, Oldies Project). 2004 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı Temel Bilimler bölümünü kazanmış, fakat bir sene sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’ne geçiş yapmıştır. Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’ne hazırlanırken Emrah Sarıtunalılar’la armoni çalışmaları ve Kerem Türkaydın’la gitar üzerine çalışmalar yapmıştır. Bunun yanı sıra ses/kayıt teknolojileri, sound design, söz-müzik ve düzenleme alanında çalışmalar yapmaktadır. Çalışmalarına halen Mine Erkaya ve Mike Nielsen ile ses kayıt teknolojileri, Tolga Zafer Özdemir’le aranje alanında devam etmektedir. Halen blues, rock, funk, oldies ve benzeri alanlarda müzik yapan gruplarda vokalist/gitarist olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Besteci, Mart 2012 itibariyle Jokerstore Müzik Eğitim Departmanı’na elektrogitar ve akustik gitar eğitmeni olarak katılmıştır.
A Hope of Darkness
A Hope of Darkness, karanlıkta var olan umudun ve güzelliğin farkında olup, onu deneyimleme becerisinden ilham alarak yaptığım bir müziktir. Bu eseri dinlerken, gece vakti arka fonda yağmur ve toprağın müthiş kokusu ile beraber dünyanın en karanlık halinde var olan gizemi, umudu ve mutluluğu hayal edebiliriz. A Hope of Darkness, ağır tempoda ilerler; bestecinin çalışına göre üç dakika civarında bir süreye sahiptir. Yavaş bir tempo seçmem ve çalım ifadesini rubato olarak belirlemem, eseri canlandıran kişiyi serbest bırakmak adınadır. Çünkü herkes dünyayı başka şekilde algılar, herkesin sahip oldugu evren başkadır. Ve bu da bana sonsuz gerçeklik olduğunu ifade eder. Bu nedenle kendi gerçekliğimi bir başkasına empoze etmek yersiz olur. Ve tekrar bu nedenle bu eseri canlandıracak insanlar, kendi yorumlarını en içten şekilde katmalıdırlar. Parçanın yavaş bir tempoda olması, bölümler arası duruşlar olması, düşük dinamiklere sahip olması, aslında her bölümün kendisine ait bir dinamiğe sahip olması, benim için dünyanın, dinamikleri sürekli değişen bir oyun bahçesi olduğu anlamına geliyor.. Kendimi, gece yağmurda, bir salıncakta zaman zaman duran, zaman zaman hızlanan bir şekilde sallanırken hayal ediyorum.. Dinleyicilerin de bu şekilde hissetmesi için sürekli değişen dinamikleri ve armonik yapıyı elimden geldiğince kullandım. Bana bu eserlerimde ilham veren Erik Satie’ye sonsuz tesekkürler…
NİSAN AK
Müziğe 9 yaşında, gitarla başladı. 14 yaşındayken İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ni kazanınca gitarla birlikte piyano da çalmaya başladı. İlk bestesini bu okulda 15 yaşındayken yazdı. Yine bu okulda son sınıftayken İlham adlı çalışmasının ilk seslendirilişini yaptı. 2009 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne burslu kabul edilen Ak, burada Turgut Pöğün’le bestecilik çalıştı. Aynı zamanda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Erdem Çöloğlu’nun orkestra şefliği derslerine katılmaktadır. Yaklaşık bir senedir şeflik eğitimi alan Ak, Denise Ham, Rodolfo Saglimbeni, Işın Metin, Orhun Orhon, Sascha Goetzel gibi isimlerle de atölye çalışmaları yapmıştır.
Daktilo
Parça, daktilo tuşlarının hareketini imite etme fikriyle ortaya çıkmıştır. Çalışan iki ayrı el için, akan iki ayrı hat kullanılmıştır. Parça üç bölümlüdür. İlk ve son bölüm daha teknik, ikinci bölüm ise melodik düşünülmüştür. Baştaki fikir belirtildikten sonra, ostinato üzerine oturtulmuş melodilerden oluşan ikinci fikir gelir. Burada giderek hızlanan parmaklar, sonunda birbirine karışır ve ilk bölümdeki fikre geri döner, ancak bu kez daha agresiftir.
AYTAÇ ATAÇ
1982’de Erzurum’da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nü bitirdikten sonra müzik çalışmalarına ağırlık verdi. Şu anda Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Kompozisyon Bölümü lisans 1 öğrencisidir. Kompozisyon çalışmalarını Murat Yakın’la sürdürmektedir.
Tough Road to a Stranger
Parça 5 notalık bir döngü kullanılarak yapılmıştır ve adından da anlaşılabileceği gibi bir yabancıya giden zorlu yolu anlatır. Gerginliği ve heyecanı hiçbir şekilde bitmeyen bu yol, sonuna ulaşabilmek için sürekli bir çaba gerektirir. Zaman zaman yolcu düşüp, yuvarlanıp başa döner, bazen hızlıca koşarak yol alır, bazen de yorgunluktan enerjisi tükenir ve başarısızlığın verdiği hüznü yaşar, ama hiçbir zaman yılmaz; içindeki merakla karışık korkuyla yola devam eder. Sonunda bu zorlu yolu biter ve yabancıyla göz göze gelir…
CANER SULUBACAK
1985 İstanbul doğumludur. Müzik eğitimine 2008 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde tam burslu olarak başlamıştır. Bu yıl son sınıfta okumakta olup, ağırlıklı olarak akustik kompozisyonla ilgilenmekte, ileriki yıllarda eğitimine bu konuda yüksek lisans ve doktora yaparak devam etmeyi planlamaktadır.
UMUT RIZA ELDEM
1993 yılında İstanbul’da doğan Umut Rıza Eldem 2002 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı sınavını kazanarak yarı zamanlı keman egitimine Zeynur Erengönül’le başlamıştır. 2004 yılında aynı konservatuvarın tam zamanlı geçiş sınavında başarılı olarak Çiğdem İyicil’in öğrencisi olmuştur. 2007 yılında aynı konservatuvarın Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı sınavına girmiş ve Mehmet Nemutlu’nun öğrencisi olmuştur. 2010 yılında lisans bölümüne geçiş sınavlarını vererek lisans eğitimine başlamıştır. 10. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nce düzen-lenen, Prof. Nevit Kodallı anısına 1. Beste Yarışması’nda ve 2012 yılında BESOM’un düzenlediği Cumhuriyetimize Armağan Ulusal Beste Yarışması’nda finalist olmuştur. 2010 Earlybird 6. Uluslararası Film Festivali jüri özel ödülüne layık görülen, ayrıca 9. Uluslararası Çevre Kısa Film Festivali’nde en iyi 3. Belgesel Film Ödülü’nü alan Kâğıtçı adlı belgesel filmin müziklerini yapmıştır. Noesis Oda Müziği Topluluğu’nun müziklerini keman, viyola, viyolonsel, gitar ve piyano için düzenleyen Umut Rıza Eldem, grupta aynı zamanda piyanist olarak görev almıştır. Eğitimini halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda lisans 2. sınıfta, Hasan Uçarsu, Metin Ülkü, Özkan Manav ve Mehmet Nemutlu gözetiminde sürdürmektedir.
Rüzgâr
İzlenimci izler taşıyan bir eserdir. Müzik, viyola ve piyanonun ana ezgiyi çalmasıyla başlar. Piyano ana temayı çeşitlendirmeye devam ederken viyolanın yaptığı yükselme ve alçalmalarla hafif bir esinti ve dalgalanma havası oluşturulur. İki çalgının benzer figürleri çalmasıyla oluşan atışmalar, piyanonun lirik ezgisinin gelişini duyurur. Eşlik olarak piyano ve viyolada yinelenen sesler ve dalgalanmalar, arka planda birer gölge gibi varlığını sürdürür. Bu lirik ezgi yerini daha sert ve saldırgan bir bölmeye bırakır. Viyola kısa ve sert figürler ile ön plana çıkarken piyano ana ezgiyi tekrar duyurur. Ani bir ifadeyle iki çalgının birlikte çaldığı bir çıkışın ardından, dalgalanmalar, tekrar gelecek lirik ezginin yerini hazırlar. Viyolanın yoğun ifadeler içeren temasının duyulmasının arkasından, iki çalgı ritimsel bir bütünlükle birleşip hızlanır. Bu hızlanma giderek bir tür fırtınaya dönüşür. Finalde eser ani bir akorla sona erer.
UĞUR ÇERKEZOĞLU
Gaziantep doğumlu olan Uğur Çerkezoğlu, müziğe kendi kendine bağlama çalmayı öğrenerek başlamıştır. İlk beste çalışmalarına, lise eğitimini sürdürdüğü Adıyaman Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’inde kendi kendine armoni ve eser analizleri çalışarak başlamıştır. Mezuniyetinin ardından, 2007 yılında Uludağ Üniversitesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda eğitimine devam etmeye başlamış ve burada çeşitli konserlerde yer almıştır. Kompozisyon çalışmalarına sürekli kendi imkânlarıyla devam etmiş, orkestra ve oda müziği toplulukları için çeşitli müzikler bestelemiş ve kendi yönetiminde seslendirilmelerini sağlamıştır. Bestecilik ve müzik öğretmenliği eğitimini bir arada götüremeyerek 2010 yılında okulunu bırakmış, MSGSÜ Devlet Konservatuarı kompozisyon bölümünü kazanmıştır. Eğitimini burada sürdürürken 2011 yılında İstanbul Genç Klasikçiler Festivali’nden müzik siparişi almış ve 2. BESOM Ulusal Beste Yarışması’nda finale kalan eseri keman sanatçısı Cihat Aşkın tarafından seslendirilmiştir. Eğitimini Ahmet Altınel’le kompozisyon, Mehmet Nemutlu’yla armoni çalışarak lisans 1. sınıfta sürdürmektedir.
Gecede
Kimi kovalamaz ki düşünceleri
Gecenin ta ortasında, güneşin doğuşu
kimi ürkütmez ki.
Sisli bir ormanda, kimsesiz, yapayalnızsın!..
Üstüne üstüne gelen ağaçlar,
ve o an yaşattığın korkuların var.
İstediğin yöne git,
İstediğin kadar koş,
İhtimalin yok kurtulamayacaksın
bu olan bitenden.
Haydi koş,
Nereye koşacaksın.
Uğur Çerkezoğlu
CAN DEDEOĞLU
1989 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Tekirdağ’ın farklı ilçelerinde tamamladı. Seslere olan ilgisi dolayısıyla, 2009 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde lisans eğitimine başladı. Kompozisyonla ilgilenmesinin yanı sıra kayıt teknisyeni ve çalgıcı olarak sesle ilişkili diğer alanlarda da faaliyet göstermektedir.
Oniki
5 farklı tartımın aynı anda kullanıldığı, 12-ton tekniği ile bestelenmiş, iki parti arasında oluşan arpejler ve motifler içeren, iki vibrafon için yaklaşık 3,5-4 dakika uzunluğunda bir müziktir.
ŞAHİN KURETA
1984 İzmir doğumlu Şahin Kureta, 60. Yıl Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra 2002 yılında Ankara Üniversitesi Fizik Bölümü’nde eğitimine devam etmiştir. 2005 yılında fizik öğrenimini kendi isteğiyle bırakıp İstanbul’a yerleşen besteci, lise yıllarından itibaren kendi kendine sürdürdüğü müzik eğitimini güçlendirmek için 2009 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Kompozisyon Bölümü’ne kaydolmuştur. Eğitimine halen YTÜ’de Koray Sazlı, okul dışında Emre Dündar’la devam etmektedir.
B
Eser izlenimcilik etkisi altında yazılmıştır, genel olarak modal yapıdadır ve bestecinin kardeşine ithaf edilmiştir.
ŞÜKRET GÖKAY
Bestecinin özgeçmişi için yukarıya bakınız.
Yaylı Üçlü
Akademilerin parantez içinden çıkmaya başladığı yıldı. Çeyrek adımla. (Üç bölümden oluşur. Süratli, yavaşımsı, hızla yerse densin. Üç kafalı topluluk için yazılmıştır. Her öğünde bir kere leblebi çekirdek tarzıyla yutulur. Sabitus kantoların geldiği yerden ve öncesi. Parçalara bölünmüş, öylece işlenmiş bir yazı görülebilir; ancak, altlı üstlü üç dakikaya serilen bir bölgede, birbirleriyle ilgisi de parçalar. Peş artık! Dizgide hata affedilemez.)
SEDA HANCI
2003 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın piyano bölümüne girdi, Lilian Tonella Tüzün’le piyano çalışmaları yaptı. 2006 yılında katıldığı Onay Sanat Piyano Güzellemesi’nde Umut Yetenekler Özel Ödülü’ne, 2009 yılında katıldığı Eskişehir Ulusal Genç Yetenekler Piyano Yarışması’nda En iyi Türk Eseri Yorumu Ödülü’ne değer bulundu, 2010 yılında Eskişehir Kısa Film Festivali’nde kısa film müziği yaptı. Aynı yıl Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde “Bugünün gençleri, geleceğin sanatçıları” projesi kapsamında resital verdi. 2010-2011 eğitim yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın piyano ve kompozisyon bölümlerine lisans öğrencisi olarak ayr ayrı kabul edildi. 2011 yılında Genç Klasikçiler Festivali’nin siparişi üzerine dört el için piyano müziği besteledi. Piyano çalışmalarına Hülya Tarcan, kompozisyon çalışmalarına Ahmet Altınel’le devam etmektedir.
Unknown Artist
Girişte fagotun seslendirdiği ana tema/fikir müziğin temelini oluşturur. Ritim ve ses malzemesi müziğin başından sonuna dek genişleyerek, parçalanarak, kendini her enstrümanda staccato üçlemeler şeklinde yineler. Dikkati çeken diğer bir nitelik de klarnet, obua ve flüt üçlüsünün sırayla üfledikleri uzun kromatik seslerdir. Müziğin meno mosso bölmesi, fagot hariç her enstrümanın sololarının bulunduğu, akışın biraz daha yavaşladığı bir yerdir. Ana tema burada kişilik değiştirerek baskısını hissettirmeye devam eder. Kesitin sonunda temanın seslerinden faydalanılarak yazılan uzun sesler, yükselmenin habercisidir. (Tüm müzikte genel olarak salkım akorlar hâkimdir.) Müzik tekrar a tempo’ya bağlandığında ana tema patlama yaşar, parçaları her bir enstrümanda kendini duyurur. Müziğin codetta’sı, bütün enstrumanların sırayla girerek unison olarak çaldıkları ana temayla oluşur ve müzik, temanın bitip kendini salkım akora teslim etmesiyle sona erer.
İBRAHİM CAN OTKUM
16 Mayıs 1988 tarihinde doğdu. 2003 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın kompozisyon sanat dalı yetenek sınavlarında başarılı olarak Semih Korucu’nun öğrencisi oldu. 2009 yılında 3. Sesin Yolculuğu Şenliği ve Genç Klasikçiler Festivali’nde yer alarak eserleri seslendirildi. Eğitimine halen Semih Korucu’yla lisans 3. sınıfta devam etmektedir.
Üflemeli Beşli için Müzik
1. bölüm: İleri tonal düşünceyle yazılmış bu bölüm sabit bir eşlik üstünde seyreden tekdüze bir melodik yapıdan ibarettir. Tonal merkez sayılabilecek Mi sesi, kendini yalnızca bir defa gösterir, bölüm boyunca gizlenmiştir. 2. bölüm: Tek temalı olan bu bölümde tema her seferinde farklı bir mod dahilinde ve farklı görünümlerde duyurulur. Diyatonik yapısı ve sıkça yapılan tekrarlar dinleyicide daha klasik bir tat bırakır.
DENİZ GÜNGÖREN
1987’de İstanbul’da doğdu. 11 yaşında müzikle ilgilenmeye başladı. Çoğu yaşıtı gibi rock müzikle başlayan müzik ilgisi zamanla türler ötesi bir meşgaleye dönüştü. Üç yıldır İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde öğrenim görmekte, film ve diğer görsellere müzik yazmanın yanı sıra oda müziği kompozisyonu ve serbest doğaçlamayla da aktif olarak ilgilenmektedir.
Parça
Form olarak serbest, armonik ve melodik yapı bakımından modal ve kimi zaman tonal fonksiyonları kullanan bir müziktir. Yaklaşık beş dakika sürer. Ciddiyet sahibi ve açıklayıcı bir isimden yoksundur.
MAX WUTZLER
Lichtenstein, Almanya’da doğdu, Dresden kentinde yetişti. 2006 yılında Weimar’daki Franz Liszt Müzik Yüksekokulu’nda Alexander Peter’in vurma çalgılar, Reinhard Wolschina ve Michael Obst’un kompozisyon öğrencisi oldu. Eylül 2011’de Erasmus değişim programı çerçevesinde İstanbul’a, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na geldi, Özkan Manav’la kompozisyon çalıştı.
Üflemeli Beşli – I. bölüm: “Taksim Square”
Bu müzik burada, İstanbul’da bestelenmiştir. Taksim’de, Taksim Meydanı’na çok yakın bir noktada yaşıyorum. Trafik düzeni ve insanların burada sorunlarla başa çıkma yöntemleri bu yapıt için büyük esin kaynağı olmuştur.