Sesin Yolculuğu

1. konser 2025

3 Mayıs 2025 Cumartesi, 12:00
Atatürk Kültür Merkezi, Tiyatro Salonu

ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI KONSERİ

Barış Önder (*1998)
Buğulu Sonbahar, gitar için (2023)
Barış Önder, gitar

Batuhan Alper Bozkurt (*2003)
Arayış, piyano için (2025)
Haldun Çolak, piyano

Orhan Torun (*1997)
The Waves
, piyano için (2025)
Serra Taşdelen, piyano

Umut Hasan Şahin (*2004)
Puzzle
, piyano için (2022)
Bora Gelibolu, piyano

Attila Lyinz Gökgün (*2004)
İlahi
, ses ve piyano için (2025)
İlhami Çoroğlu, ses
Attila Lyinz Gökgün, piyano

Beril Can (*2007)
Prelüd no. 1
, piyano için (2025)
Beril Can, piyano

Berfin Deniz Çarıkcıoğlu (*2001)
Hep İçine Atanlar, Sustukça Susanlar ve Artık Canına Tak Edenler için Kindar Manifesto
, piyano ve üç icracı için (2025)
Berfin Deniz Çarıkcıoğlu – Sibel Edikli – Azra Görkem Kaplan

Hüma Betül Bilgetecan (*2006)
Fugitation, piyano için (2025)
Beril Can, piyano

Doğukan Çelik (*2004)
Tema ve Varyasyonlar
, klarnet ve piyano için (2025)
İlayda Buyurman, klarnet
Baran Aypınar, piyano

Zeynep Melisa Coşkun (*1999)
Sessiz Dost
, mezzo soprano ve piyano için (2025)
Sultan İrem Gedik, mezzo soprano
Zeynep Melisa Coşkun, piyano

Zeynep Görücü (*2003)
görecekaranlık, flüt/pikolo, klarnet, keman, çello ve piyano için (2024)
Gülşah Batır, flüt/pikolo – Gamze Keskin, klarnet
Furkan Ayhan, keman – Gupse Şevval Aydın, viyolonsel
Sefa Pehlivan, piyano
Zeynep Görücü, şef

ARA

Seyit Güzer (*2002)
La Voix de l’Anéantissement
 (Yok Oluşun Sesi), fagot, korno, keman, viyolonsel ve kontrbas için (2025)
Defne Bayrak, fagot  – Cenk Kemal Karaca, korno
Selen Aydoğan, keman – Yaren Eren Budak, viyolonsel
Yağmur Kale, kontrbas
Seyit Güzer, şef

Serra Yavuz (*2001)
Döküm
, fagot, korno, keman, viyolonsel ve kontrbas için (2025)
Defne Bayrak, fagot – Cenk Kemal Karaca, korno
Selen Aydoğan, keman – Yaren Eren Budak, viyolonsel
Yağmur Kale, kontrbas
Serra Yavuz, şef

Eylül Tevmen (*2001)
Koza, korno, keman, viyolonsel ve kontrbas için (2025)
Cenk Kemal Karaca, korno – Selen Aydoğan, keman
Yaren Eren Budak, viyolonsel – Yağmur Kale, kontrbas
Eylül Tevmen, şef

Yağmur Kale (*2004)
Flow and Resist
, fagot, korno, keman ve viyolonsel için (2025)
Defne Bayra, fagot – Cenk Kemal Karaca, korno
Selen Aydoğan, keman – Yaren Eren Budak, viyolonsel
Yağmur Kale, şef

Suat Doğukan Kaptan (*1999)
Tides, yaylı dörtlü için (2025)
Atiye Eşkiza, 1. keman – Toprak Çakıcı, 2. keman
Ulaş Yıldırım, viyola – Gül Sıvacı, viyolonsel

Barış Önder (*1998)
Tünelin İçindeki Karanlık
, yaylı dörtlü için (2023)
Atiye Eşkiza, 1. keman – Toprak Çakıcı, 2. keman
Ulaş Yıldırım, viyola – Gül Sıvacı, viyolonsel

Deniz Sipahioğlu (*2005)
Solo Kemanlar, iki keman için (2025)
Deniz Eryiğit, keman
Deniz Sipahioğlu, keman

Tunç Şahin (*2005)
Bakırandram, iki trompet, iki korno, trombon ve tuba için (2024)
I. Uyanış

Hilal Sevgi Batur, 1. trompet – Aslı Şen, 2. trompet
Cenk Kemal Karaca, 1. korno – Nisan Atmaca, 2. korno
Lavin Duru Vural, tenor trombon
Muhammed Furkan Akatay, bas trombon – Doğa Toparlak, bas trombon
Melek Duru Seven, şef

Amir Nabizad (*1991)
Portrait, keman, viyolonsel ve dört el piyano için (2025)
Yonca Sülün, keman – Jülide Cance Eke, çello
Çığ Tokgöz – Amir Nabizad, dört el piyano
fotoğraflar: Merve Berkman

Furkan Örgül (*1994)
Sanatçının Matrix’i ve Onun Metaforu
, elektroakustik (2020)

Nil Aygen (*2015)
Özdemir Asaf’dan Üç Şiir, mezzo soprano, bas-bariton ve piyano için (2025)

O
Özet
Islık

Nil Aygen, piyano/vokal
Nihan Aslı Aygen, mezzo soprano / piyano
Murat Aygen, bas-bariton/piyano

 


 

BESTECİ ÖZGEÇMİŞLERİ VE PROGRAM NOTLARI

BARIŞ ÖNDER
1998 yılında İstanbul’da doğdu. 11 yaşında gitar eğitimiyle başladığı müzik yolculuğunda, Özel Moda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi’nin düzenlediği yarışmada 2.’lik ödülünü alarak burslu olarak lise öğrenimine başladı. 2016 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Gitar lisans programına kabul edilen Önder, Ceyhun Şaklar’la gitar eğitimine devam ederken besteciliğe ilgi duymasıyla seçmeli olarak Kompozisyon ve Orkestrasyon dersleri almış, Kompozisyon ve Orkestrasyon çalışmalarını Doç. İlke Karcılıoğlu ile gerçekleştirmiştir. Bestecilik üzerine çalışmalarına lisans eğitimi boyunca devam etmiştir. 2020 yılında lisans eğitimini gitar bölümü birincisi olarak onur derecesiyle tamamlamış, 2021 yılında yüksek lisans eğitimine aynı kurumda İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Anasanat Dalı (Gitar Sanat Dalı) tezli yüksek lisans programında devam etmiştir. Erdem Sökmen’le gitar çalışmalarını, Kemal Mete Sakpınar’la kompozisyon üzerine çalışmalarını tamamlamıştır. Aynı kurumda, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Anasanat Dalı, Gitar Sanat Dalı’nda sanatta yeterlik çalışmalarını sürdürmekte ve öğretim elemanı olarak görev yapmaktadır.
Buğulu Sonbahar
Eseri yazdığım dönemdeki hislerimi ve camlardaki soğuk-sıcak hava değişimlerinde oluşan buğuyu düşünerek esere bu adı verdim. Eser, 16’lık ritmik motiflerin ad libitum olarak hızlanması ve yavaşlamasıyla başlar. Bu devinimden ve rasgueado tekniğiyle yapılan birkaç akor bağlantısından sonra doğuşkan seslerle buğulu olarak ifade edebileceğim gizemli bir atmosfer yaratılır. Sonrasında modal bir tema gelir. Bu tema sonbaharı nitelemektedir ve geliştirilerek kullanılabilecekken, bir anda temadan uzaklaşılarak kapalı teller ve doğal doğuşkanlar kullanılarak mistik tınılar yaratılır. Allegro tempoda yeni bir kesit gelir; bu tonal-modal kesitte wave effect (dalga efekti) olarak ifade ettiğim etki yaratılır. Final cümlesinde tekrardan beliren gizemli atmosferle eser sonlanır.

BATUHAN ALPER BOZKURT
2003 yılında doğan Batuhan Alper Bozkurt, müzik eğitimine Esenler Belediyesi Sanat Evi’nde piyano eğitmeni Tarık Yıldırım’dan piyano dersleri alarak başladı. Aynı kurumda Ekrem Pehlivanoğlu ile müzik teorisi üzerine çalıştı. 2023 yılında CRR Bestecilik Akademisi eğitmeni Armağan Durdağ, Evrim Demirel, Hasan Uçarsu tarafından verilen toplu bestecilik derslerine katıldı. Akademide aldığı eğitimlerin sonucunda Anatolian Lament (Anadolu’ya Ağıt) adlı bestesini yazdı.  Akademinin bitmesinin ardından Davut Özdemir’den bestecilik dersleri almaya başladı. 2023 yılında Marmara Üniversitesi GSF Müzik Bölümü’nde piyano dalında bir yıl eğitim aldı. Bu süreçte YTÜ’de Koray Sazlı’nın kontrpuan derslerine misafir olarak katıldı. 2024 yılında YTÜ STF MSSB SSTP kompozisyon dalını kazandı.
Arayış
Eser, insanoğlunun doğumundan son nefesine kadar sürdürdüğü ve arayış sürecinde başına gelen olağan akışın dışarısında kalan, bunun yanı sıra tam zıttı olan ve oldukça sıradan, olağan olarak karşılaşılan şeylerin getirmekte olduğu tecrübe ve çatışmaları konu alır.

ORHAN TORUN
Fen lisesinden mezun olduktan sonra müziğe yöneldi, 2017-2021 yılları arasında ağırlıklı olarak Ricardo Moyano, Hikmet Toker ve İlke Karcılıoğlu ile çalışarak İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Gitar Sanat Dalı’nda öğrenim gördü. 2023’ten itibaren İTÜ MİAM’da kompozisyon alanında yüksek lisans eğitimi görmekte, çalışmalarını Manolis Ekmektsoglou ile sürdürmektedir. Kamran İnce ile de çalışmıştır. Biri İTÜ Porte, diğeri Istanbul University Press’te yer almak üzere iki yayını vardır ve müzik eğitmeni olarak çalışmaktadır. Kompozisyonu en etkili iletişim ve aynı zamanda iyileşme kanalı olarak görmektedir. Müziğinde anlatımı öncelemekte, tekniğini, kimliğini koruyarak kullanmaya çalışmaktadır. Topluluk, solo piyano ve solo gitar için eserler yazmıştır.
The Waves
Duygusal dalgalanmaların piyanonun tınısal çeşitliliği üzerinden müzikal ifadesi, yitirilmekte olan masumiyet varlığı üzerine bir tür ağıt ve aynı zamanda geleceğe olan umutlara yönelik öz terapidir.

UMUT HASAN ŞAHİN
2004 İstanbul doğumlu Şahin, beş yaşında babasından bağlama eğitimi alarak müziğe ilk adımını attı. Daha sonra çeşitli enstrümanlarla tanıştı, piyano ve gitar dersleri aldı. 2018 yılında Halil Bekmezci Anadolu Lisesi’nde okudu ve okul orkestrasında elektro gitar çaldı. 2019 yılında Bakırköy Güzel Sanatlar Lisesi’nde Türk Halk Müziği bölümüne girdi ve mezun oldu. YTÜ STF Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’nde Ses Sanatları Tasarımı Anabilim Dalı’na kabul edilerek Kaveh Bahçeban ve Ece Merve Yüceer Nishida ile kompozisyon çalışmalarına başladı. Uğur Gülbaharlı ile solfej ve orkestrasyon, Koray Sazlı ile kompozisyon, kontrpuan ve armoni, Turan Sağer ile armoni, Pia Düzgit ile orkestra şefliği çalışmaktadır. 2024 yılında, The University of Texas at San Antonio profesörlerinden Ethan Wickman ile birlikte masterclass çalışması yapmıştır. Kompozisyon çalışmalarına halen Koray Sazlı ile devam etmektedir.
Puzzle
Puzzle, bestecisinin hayatını ve kişisel yolculuğunu anlatan bir solo piyano eseridir. Eser, yaşamın temel parçalarını ve bireyin deneyimlerini simgeleyen “puzzle” öğeleriyle şekillenir. Her bir parça, bestecinin yaşamındaki önemli anları ve öğrenilen dersleri yansıtır. Eserin gelişim kısmında, besteci hayata atılan ilk adımlarla, kendisine öğretilenlerle ve öğrendikleriyle şekillenmeye başlar. Bu süreç, bestecinin hayatındaki temel yapı taşlarını oluşturur ve onun dünyayı keşfetmeye başlamasıyla paralellik gösterir. Yaşanmışlıklar, hayatın ilk deneyimlerinin bir araya geldiği ve bireyin gelişimindeki temel adımları ifade eder. Sonuç olarak, eser, hayatın karmaşıklığını ve her bir deneyimin zamanla nasıl bir bütün haline geldiğini ortaya koyar. Hayat bazen planlandığı gibi gitmeyebilir, ancak besteci, karşılaştığı zorluklara rağmen kendi yolunu çizmeye devam eder. Puzzle’ın sonu, yaşanılan deneyimlerle şekillenen bir karakterin ve tamamlanmış bir hayatın simgesidir.

ATTİLA LYINZ GÖKGÜN
2004 yılında Kyoto’da doğan sanatçı, çocukluk yıllarını Çin’de geçirdi. 5 yaşından sonra farklı ülkelerde yaşayarak yurtdışı deneyimini erken yaşta kazandı. 2017 yılında Türkiye’ye yerleşti ve eğitimine burada devam etti. Müziğe olan ilgisi zamanla bir tutkuya dönüştü ve Şerifcan Ünver’le 2020 yılında bestecilik yolculuğuna çıktı. Bu süreçte müzikal kimliğini geliştirmeye devam ederek birçok farklı tarz ve teknikle çalıştı. Şu anda Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Bestecilik Bölümü’nde eğitimini sürdürüyor. Burada, değerli hocaları Önder Özkoç ve Erberk Eryılmaz’ın rehberliğinde kendini geliştiriyor ve yeni eserler üretmeye devam ediyor.
İlahi
Bu eserin temelleri, çocukluk yıllarıma dayanıyor. Küçük yaşlardayken annemin sıkça söylediği bir ezgi, zihnimde ve ruhumda derin izler bıraktı. O dönemde belki de farkında olmadan bu ezgiyi içselleştirdim, anlamını ve duygusunu kalbimde taşıdım. Bu eser, çocukluğumdan gelen bir hatıranın, manevi bir yoruma dönüşmesidir. Annemin sesiyle ilk kez tanıştığım bu ezgi, şimdi kendi yorumumla yeniden hayat buldu. Umarım dinleyenler de bu eserde benim hissettiğim duyguları ve samimiyeti hisseder.

BERİL CAN
2007 Eskişehir doğumlu Beril Can, ilk piyano çalışmalarına sekiz yaşında Özgecan Üçkaya ile başladı. 2016 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Ana Sanat Dalı’na kabul edilerek Prof. Lilian Maria Tonella Tüzün’ün piyano sınıfında ortaöğrenimine başladı. Mayıs 2018’de düzenlenen 13. Pera Piyano Yarışması’nda kendi kategorisinde mansiyon ve En İyi Türk Besteci Yorumu ödüllerinin sahibi oldu. Eylül 3-10 2019 tarihleri arasında Albena, Bulgaristan’da gerçekleşen VIII IMC “HEIRS OF ORPHEUS” yarışmasında 11-14 yaş kategorisinde 3.lük ödülü aldı. 2023 Ekim ayında, babası piyanist Toros Can ile birlikte, Béla Bartók’un altı kitaptan oluşan Mikrokosmos adlı eserinin Türkiye’deki ilk tamamlanmış kaydını yaptı ve yayımladı, yurtiçinde promosyon konserleri yaptı. 2024’de İzmir’de düzenlenen 2. ADS Uluslararası Gülsin Onay Piyano Yarışması’nda 14-17 yaş kategorisinde 2.lik ödülünün sahibi oldu. Beril Can, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale Ortaokulu ve Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi öğrenciliği boyunca Prof. Lilian Maria Tonella Tüzün, Prof. Gökhan Aybulus ve Dr. Öğr. Üy. Ruba Pekdemir Peker’le çalışarak liseyi başarıyla tamamladı. Ağustos 2024’te Anadolu Üniversitesi Bestecilik ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı Bestecilik Programı’na kabul edilerek üniversite eğitimine Prof. Berkant Gençkal ile devam etmeye hak kazanmıştır.
Prelüd no. 1
Eserimde Fa’dan başlayarak ilk olarak minör ikili, sonra majör ikili, sonrasında tekrar minör ikili örüntüsüyle oluşan küçük oktatonik dizisini kullandım. Kendi içinde hem homofonik hem de polifonik yapılar bulunan bu eserimde A-B-A şarkı formundan yararlandım; özellikle minör ikili ve majör yedili aralıklarla disonanslardaki tını farklılıklarını yansıtmaya çalıştım.

BERFİN DENİZ ÇARIKCIOĞLU
Besteci ve müzik öğretmeni Berfin Deniz Çarıkcıoğlu (2001), Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden 2023 yılında mezun olmuştur. Müzikleri Fransa’da Plucomp, ABD’de Houston Türk Müziği Festivali ve Klasik Keyifler gibi festivallerde icra edilmiştir. Bestecilik çalışmalarını halen Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde sürdürmektedir.
Hep İçine Atanlar, Sustukça Susanlar ve Artık Canına Tak Edenler için Kindar Manifesto
Eseri üç müzisyen ve piyano için 2025 yılında besteledim. Bu eserde ülkemizdeki adaletsizliğin, hukuksuzluğun, hak ihlallerinin beni ne kadar öfkelendirdiğini ifade etmek istedim; çünkü her ne kadar bize sosyal medyadan ya da çevremizden dayatılan bir “yapay olumlama” olsa da, öfke her zaman pek çok şeyi değiştirmek için ilk adımdır. Bu eserde beni en çok öfkelendiren konuları ele aldım. Dinleyicilere de kendi öfkelerini anlamlandırabilmeleri ve tepki göstermek konusunda adım atabilmeleri adına ilham olmasını umuyorum.

HÜMA BETÜL BİLGETECAN
13 Nisan 2006, Eskişehir doğumlu. Müzik eğitimine 7 yaşında piyano dersleri alarak başladı. 10 yaşında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Keman Sanat Dalı’nı kazanarak Doç. Dr. Zenfira Zöhrebbekova ile çalıştı. Cihat Aşkın, Hakan Şensoy gibi isimlerle ustalık sınıfı ve oda müziği çalışmaları yaptı. 2020 yılında Bakü Kainat Müzik Akademisi’nde 9. kez düzenlenen Uluslararası İslam Dünyası Genç Klasik Müzik Yorumcuları Yarışması’nın 15 yaş altı kategorisinde 2. olmuş, 2021 yılında Medici International Music Competition organizasyonuna The Dreamcatcher isimli bestesi ile katılıp mansiyon ödülü almıştır. 2023 yılında Çağfen Anadolu Lisesi’nde dil bölümünden mezun olmuştur. 2024 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bestecilik ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı Bestecilik Programı’nda Onur Dülger’in öğrencisi olarak eğitimine başlamıştır ve halen devam etmektedir.
Fugitation
Fugitation, isminden de anlaşılacağı üzere sürekli bir hareket, kaçış ve dönüşüm temasını merkezine alan bir eserdir. Hayatın durmaksızın akan yapısından ilham alarak kurguladığım bu kompozisyon, beş bölümden oluşmaktadır. Her bir bölüm, kendine özgü dokular ve ifadeler barındırsa da, tüm bölümler ortak bir bütünlük içinde birbirini tamamlayan yapılarla örülmüştür. Bu eser, 12-ses tekniği ile bestelediğim ilk çalışmadır ve bu teknik, eseri hem daha özel hem de yaratım süreci açısından son derece eğlenceli bir deneyim haline getirmiştir. Beş ayrı bölümde işlenen farklı duygular, insanın yaşamı boyunca deneyimlediği içsel çatışmaları, his dünyasındaki çeşitliliği ve çoğu zaman bu duyguları dış dünyaya yansıtmama çabasını yansıtmaktadır. Bölümler arası geçişlerde kurulan ilişkiler, tıpkı hayatın kendi döngüsünde olduğu gibi bir uyumu ve sürekliliği temsil eder. Bu yönüyle Fugitation, bireyin iç dünyası ile dış dünyası arasındaki dengeyi ve bu dengeyi kurma çabasını müzikal bir anlatımla ifade etmektedir.

DOĞUKAN ÇELİK
İstanbul’da doğan Doğukan Çelik, müzik eğitimine liseye hazırlanmak amacıyla özel derslerle başladı, devamında İstanbul Teknik Üniversitesi İsmail Dede Efendi Başakşehir Güzel Sanatlar Lisesi’nde okudu. Sonrasında yine özel derslerle konservatuar sınavlarına hazırlandı ve İTÜ TMDK bestecilik bölümü ile Maltepe Üniversitesi şeflik bölümünde okumaya hak kazandı. Halen İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda öğrenim görmektedir.
Tema ve Varyasyonlar
Bir tema ve beş varyasyondan oluşan eserin her bölümünde farklı bir stil ile bestecinin fikir dünyasına ve ömründen anlara ait parçalar sunulması amaçlanır.

ZEYNEP MELİSA COŞKUN
1999 yılında Ankara’da doğdu. 2013 yılında Ankara Güzel Sanatlar Lisesi’ne girdikten sonra viyolonsel ve piyano ile müzik yolculuğuna başladı. Okul orkestrası ve korosunda yer almakla birlikte yurtiçi ve yurtdışı çeşitli festivallere katıldı. 2017 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Sanat Dalı’na kabul edilen besteci aynı yıl Can Aksel Akın’la, 2019 yılında Turgay Erdener’le kompozisyon çalışmıştır. Günümüzde de yüksek lisans çalışmalarını Hatıra Ahmedli Cafer ile sürdürmektedir.
Sessiz dost…
Bunca yol kateden sessiz dost,
hisset, nasıl da çevrende boşluklar yaratıyor nefesin.
İzin ver bir çan kulesi olsun bu karanlık ve sen de çan.
Ve çalarken
gücün oluverir hırpalayan ne varsa seni.
İleriye ve geriye hareket et değişime doğru.
Nasıl bir şeydir bunca yoğun acı?
Şarap ol, acı gelirse içtiğin.

Bu önlenemez gecede
gizem ol duyularının çakıştığı yerde,
anlam ol keşfedilen.

Ve yeryüzü seni işitmeyi bırakırsa eğer
De ki sessiz duran toprağa; Ben akıyorum
De ki çağlayan suya; Ben varım.

– Rainer Maria Rilke

ZEYNEP GÖRÜCÜ
2003 yılında İzmir’de doğdu. Müzik eğitimine piyano dersleri alarak başladı. Lisedeki müzik öğretmeninin yönlendirmesiyle besteciliğe yöneldi. 2021 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Bestecilik Sanat Dalı’na kabul edildi. Hasan Uçarsu ve Mehmet Nemutlu ile kompozisyon çalıştı. Kompozisyon çalışmalarını şu anda Ahmet Altınel’in sınıfında sürdürmektedir.
görecekaranlık
“Bilirsin ki, geçmişin güneşi battığında, anıları sadece bir mum ışığı aydınlatır. Saklı kalmış hayatlara rağmen ışığın eşsiz tılsımı dokunur karanlığa. Çaresi var mı bilinmez, ama gezinirken hayatın tozlu raflarında unutulanların isli bir tadı var. Elbet kaçmalı alacakaranlıklardan, bir muma muhtaç olmamak için koşmalı insan. Geçmişin izlerini, gözlerin kıvılcımı aydınlatsın. Güzel anıların hatrına görece bir karanlık bahşet.”
– Mirza Karaşahan (bestecinin kuzeni)

SEYİT GÜZER
Şu anda İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde kompozisyon eğitimine devam eden bir bestecidir. 8 yaşında keman dersleri almaya başlamış, Antalya ATSO Güzel Sanatlar Lisesi’nden (2016-2020) mezun olmuştur. Uluslararası Sarajevo Üniversitesi’nde (IUS) İngilizce dil eğitimini tamamlamıştır. Ardından 2022 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’ne girmiştir. Kompozisyon ve kayıt alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir.
La Voix de l’Anéantissement (Yok Oluşun Sesi)
Bu eser, canlı çeşitliliği ve türlerinin, zamanda insanlarla kurduğu etkileşimlerinden doğan yok oluşlarının “sessiz” yankılarını temsil etmektedir.

SERRA YAVUZ
2001 yılında İstanbul’da doğdu. Küçük yaşlardan itibaren piyano dersleri alarak müzik eğitimine başladı. 2014-2017 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda trombon bölümünde yarı zamanlı eğitim aldı. Bir süre müzik eğitimine ara vererek, 2019 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nde öğrenim görmeye başladı. 2021 yılında ise Müzik bölümüyle çift anadal programına başlayarak müzik eğitimine geri döndü. Halen Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü 3. sınıf öğrencisi olarak eğitimine devam etmektedir.
Döküm
Döküm, politonalite, poliritim, tını ve spektralizm gibi çağdaş müzik tekniklerini belirli perspektifler doğrultusunda ele alan üç bölümlük bir kompozisyondur. Her bölüm, bu kavramlardan bir ya da birkaçına odaklanarak dinleyicinin “rahatsız edici” olanla bir bağ kurabilmesini amaçlar. 

EYLÜL TEVMEN
2001 yılında İstanbul’da doğdu. Multidisipliner sanatçı ve müzik bölümü öğrencisidir. Kompozisyonlarında dokusal katmanlar ve hikâye anlatımı üzerine düşünmeye, üretmeye devam ediyor.
Koza
Doğadaki uyum ve kaosu, Ligeti ve Grisey’in dokusal kompozisyonlarıyla akışkan formlarından aldığım ilhamla, bu en bilindik metamorfoz hikâyesi üzerinden ses aracılığıyla yeniden şekillendirmek istedim. Bazen dönüşüm var olanı yok etmeden mümkün değildir. Bu eser, özgür ve adil bir dünya için rahatından vazgeçmeye cesaret eden herkese ve haksızca tutsak edilen sıra arkadaşlarımıza adanmıştır.

YAĞMUR KALE
Müzik eğitimine 2018 yılında Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü’nde başlamış, 2021-2022 yılları arasında Güç Başar Gülle ile armoni ve bestecilik üzerine çalışmıştır. 2022 yılından beri İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde öğrenim görmekte, bestecilik çalışmalarına 3. sınıf öğrencisi olarak devam etmektedir.
Flow and Resist
Flow and Resist klasik sanat müziğinin temel formlarından biri olan füg yapısından esinlenerek yola çıkmış bir eserdir. Ancak füg formunu parça ilerledikçe bırakıp bu formun çoksesli düşünme biçimini daha farklı bir yaklaşımla ele alır. Eser, her bir enstrümanın kendi içsel melodik çizgisini sürdürmesine alan tanırken, bu bireysel çizgilerin kesişiminden doğan kolektif tınıyı ön plana çıkarır. Melodiler, kimi zaman birbirleriyle kontrapuntal bir diyaloga girer, kimi zaman da üst üste binen dalgalar gibi akışkan bir yapı içinde birleşir. Bu anlamda Flow and Resist, hem bireysel sesin hem de toplu sesin biraradalığını vurgulayan bir tını dokusu yaratmayı amaçlar. Parça boyunca sesler arasında doğal bir bütünlük ve geçiş hissi korunur; tıpkı bir akarsuyun farklı kollarının aynı yatağa dökülmesi gibi.

SUAT DOĞUKAN KAPTAN
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü mezunudur ve aynı kurumda yüksek lisans eğitimime devam etmektedir. Lisans eğitimini Doç. Furkan Özyazıcı’nın sınıfında tamamlamış ve eğitimi süresince birçok saygın piyanist ve pedagogla ustalık sınıflarında ve bireysel çalışmalarda bulunma fırsatı edinmiştir. Katıldığı ustalık sınıfları arasında Andrei Diev, Prof. Aldo Ragone, Prof. Massimo Gon ve Prof. Meral Yapalı gibi isimler yer almaktadır. Piyano eğitiminin yanı sıra kompozisyon alanında da çalışmalarını sürdürmekte olan Suat Doğukan Kaptan, Doç. Dr. İlke Karcılıoğlu ile kompozisyon çalışmaktadır. Bir süre için Ertuğrul Sevsay’ın orkestrasyon ve kompozisyon üzerine seminer ve derslerine katılmıştır. Sanatsal üretiminde dramatik yapı, armonik zenginlik ve atmosfer yaratımı temel odak noktalarıyken, piyano literatürüne ve çağdaş müziğe olan ilgisi hem icracı hem de besteci kimliğini beslemeye devam etmektedir.
Tides
Eser, yakın arkadaşım Tianna Riva’nın yazmış olduğu bir şiiri, atmosferik ve izlenimsel açılardan ele almaktadır. Şiirin ihtiva ettiği anlamsal çelişkilerin yarattığı güçlü çatışma hissi ve bunu anlatırken kullanılan dalga, sahil metaforlarının uyandırdığı doğaya hayranlık duygusu, müziği yazmamı sağlayan temel motivasyonlar olmuştur. Bir bütün halinde duyulan ancak üç ayrı kesitten oluşan bu tasvir, her kesitte şiirin farklı mısralarını ele alır.

 The tide rolls in, and carries on its crests Turbulance and chaos, the hallmarks
Of lively beauty.

The tide rolls out, Taking with it some life, yes, But once more lets the sand breathe. The beach,

ever changing, remains True to its nature by changing, and thus Remains unchanged.

– Tianna Riva

BARIŞ ÖNDER
(Bestecinin özgeçmişi için yukarıya bakınız.)
Tünelin İçindeki Karanlık
Mistik bir atmosferle başlayan bu eserde, hayatımızdaki belirsizlikler ve kaotik duygu düşünce durumu modal kontrast cümlelerle ifade edilmiştir. Modal fonksiyon ve modülasyonlarla, özellikle umudu temsil eden Lidyen ve dramatizm hissine götüren Eolyen modları arasındaki geçişler eserde belirgin olarak kullanılmaktadır. Modern dünyada, hayatımızda var olan karamsar duygu ve düşüncelerimizi, çağdaş veya atonal bir dil yerine modal, sade-yalın bir dille ifade edebileceğimiz düşüncesiyle bu eseri sunmaktayım.

DENİZ SİPAHİOĞLU
2005 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 7 yaşındayken kemana başladı. 2020 yılında Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın lise 2. sınıfına girdi. 2020-2022 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Gonca Bilget’ten keman eğitimi aldı. 2023 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın sınavını kazandı ve Keman Sanat Dalı’nda Nurbanu Aytekin Zeytinci’nin sınıfında öğrenim görmeye başladı. 2019 yılından beri bestecilikle de uğraşan Deniz Sipahioğlu, 2020 yılından beri Mehmet Ali Uzunselvi ile kompozisyon, çalgı ve form bilgisi ve armoni çalışmaktadır.
Solo Kemanlar
Tınıya odaklanmış durağan bir yapıya sahip olan müzik ritmik olarak çoğunlukla uzun notalardan oluşur. Müzikte iki keman art arda aynı partiyi çalarak tınısal karmaşayı arttırır. Kullanılan çeyrek sesler ve değişen yay bölgeleri tınının gelişimine katkı sağlar. Eser insanın içindeki karmaşık, açıklaması zor korku, üzüntü, acı, öfke ve sorgulama gibi duyguları anlatır. Müziğin konusu insanın normal görünmesine karşın içinde neler yaşadığının bir temsili olarak önümüze çıkar; olumsuz hislerle umut ışığının iç içe geçişini yansıtır.

TUNÇ ŞAHİN
2005 yılında Balıkesir’in Bandırma ilçesinde doğdu. Müziğe 11 yaşında piyano eğitimi alarak başladı. Lise eğitimini Bandırma Anadolu Lisesi’nde sürdürdüğü esnada bestecilik çalışmalarına başladı. 2023 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nın Bestecilik Sanat Dalı’na kabul edildi. Bestecilik çalışmalarını Özkan Manav’la sürdürmektedir.
Bakırandram, I. Bölüm: “Uyanış”
Bakır üflemeliler altılısı için bestelenen Bakırandram, bakırdan meydana gelen hayali bir ormanın iç içe geçmiş uyanış ve uykuya dalış döngüsünü tasvir eder. Kimi yaratıklar ormanı meydana getiren bakır borular ve çanlar arasında dolanmaya başlarken diğerleri yavaşça gün yüzünü terk etmeye başlar.

AMİR NABİZAD
Amir Nabizad, 1991 yılında Urmiye, İran’da doğdu. Urmiye Güzel Sanatlar Lisesi’ni bitirdikten sonra on yıl piyano öğretmenliği yaptı. Tahran ve Azerbaycan’da bestecilik, piyano ve piyano teknisyenliği eğitimi aldı. 2020 yılından beri Maltepe Üniversitesi Konservatuvarı’nda Bestecilik ve Orkestra Şefliği Bölümü’nde bestecilik eğitimini sürdürmekte olan Nabizad, halen vermekte olduğu bireysel piyano derslerinin yanı sıra piyano teknisyenliği de yapmaktadır.
Portrait
Bu eser bir portre fotoğrafları serisinden ilhamla dört müzisyenden oluşan bir trio için yazılmıştır. Eserdeki temalar çeşitli makamlardan ve folklorik öğelerden esinlenerek farklı insan portrelerinin yarattığı ruh halini yansıtmakta ve portre olgusunu hayatın katmanları arasında bir ifade biçimi olarak işlemektedir. Fotoğraf sanatçısı Merve Berkman gündelik hayat içindeki öğelerin çoğunlukla görsel karşıtlıklar halinde kullanımıyla yarattığı atmosferler içine konumlandırdığı kişilerin portrelerinden bir seri oluşturmuştur. Serideki fotoğraflar bu çevresel portrelerde yansıtılan psikolojik katmanların yanı sıra bir duygu yolu çizmekte ve görsel hafızamızdaki tanıdık mekân ve nesnelere de referansla soyutluk/bilinmezlik sınırında gezen bir hikâye anlatımı sunmaktadır. Müzik ve fotoğraf sanatının bir arada işlendiği bu eserde iki sanat biçiminin duygu kesişimleri esas alınarak yola çıkılmış ve ortak bir ifadede buluşulmak istenmiştir. Eserin sahne performansı sırasında söz konusu fotoğraflar sahne üzerindeki bir perdeye fotoğraf sanatçısı tarafından bilgisayardan projeksiyon aracılığıyla canlı olarak yansıtılacaktır.

FURKAN ÖRGÜL
1994 yılında İzmir’de doğdu. Müzikal yolculuğuna ilkokul yıllarında gitar çalmayı öğrenerek başladı. Liseden sayısal alandan mezun olduktan sonra, konservatuvar eğitimi için Cem İdiz ve Cumhur Bakışkan’la çalışmalara başladı. İki yıl süren yoğun bir hazırlık sürecinin ardından, 2016 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Sanat Dalı’na kabul edildi. Lisans eğitimi boyunca kompozisyon, armoni, kontrpuan, füg, solfej, partisyon okuma, orkestrasyon, elektronik müzik ve müzik formları gibi temel disiplinlerde kapsamlı bir eğitim aldı. Bu süreçte değerli hocaları Özkan Manav, Hasan Uçarsu, Mehmet Nemutlu, Ahmet Altınel, Can Okan ve Gökalp Kanatsız’la çalışma fırsatı buldu. Lise yıllarından itibaren ses kaydı ve prodüksiyon alanına duyduğu ilgi doğrultusunda 2022 yılında kendi müzik atölyesi/stüdyosunu kurdu. Bu stüdyoda modern müziği yakından takip etme, yeni projeler üretme ve sektörel gelişmeleri gözlemleme imkânı bulmakta, ses mühendisliği ve müzik prodüksiyonu alanındaki çalışmalarını sürdürmektedir.
Sanatçının Matrix’i ve Onun Metaforu
“İlkin sanatçı az bulunur bir varlıktır, / az çok bir ucubedir. / Buna karşılık insanların hiçbiri, kültürden en yoksunları bile estetik duygusunun uzağında değildir. / Öte yandan biz izleyicilerin kendimizde sürekli bir estetik duyum ya da duygu yaratmamız kolay olsa da sanatçının ruhuna, / yaratıcı içgüdünün fışkırdığı derin ve gizemli kaynağa girmemiz kolay değildir. (…)

“Sonuç olarak ve özellikle, sanatçı dediğimiz kişi, kim olursa olsun, bir izleyici olmakla işe başlar. En kültürsüz en ilkel sanatçı bile—ilk plastik yapıtını kuma çizmiş ya da bir ağaç kütüğüne kazımış olan, kendine dövmeler yapan ve kendini adayan, sevinçlerini ve acılarını hoplayıp sıçramalara döken, şarkıya döken vahşi bile—çevresine bakmakla, kendini, bir ağacı, bir kadını, ormanın uğultusunu, yükselen denizin oflayıp puftayışını görmenin sevinciyle işe başlar. Sonra bu Görü’yü ve heyecanı kendisi için ve başkaları için canlandırmayı dener. Kısacası yaratmadan önce gözlemlemiş ve heyecanlanmıştır.
– Victor Basch (1863-1944)

NİL AYGEN
2015 yılında İstanbul’da doğan Nil Aygen, Irmak Okulları’nda ilkokul 4. sınıf öğrencisidir. 2021-23 yılları arasında Ferda Vural’la arp ve piyano çalışmıştır. Küçük yaşlarından itibaren beste yapmaya ve müzik enstrümanlarına özel bir ilgi duyan Nil Aygen, ilk eserlerini 4 yaşından itibaren oluşturmaya başlamıştır. İki adet basılı, toplamda sekiz adet bestesi bulunmaktadır. 2023 yılından bu yana Prof. Metin Ülkü ile piyano, Mehmet Ali Uzunselvi ile kompozisyon ve doğaçlama çalışmalarına devam etmektedir. Dans, jimnastik ve resim hobileri arasındadır.
Özdemir Asaf’dan Üç Şiir
Bestecinin, Özdemir Asaf’ın üç kısa şiirinden çağrışımlarla oluşturduğu ses dünyasında, kelimeler çalgılar üzerinde hem öznel hem de nesnel olarak hayat bulurken, şiirin anlam bütünlüğü şairin ses dünyasında bazen naratif bir karakterde, bazen de küçük melodik çekirdeklerle tamamlanarak hayat buluyor.

1
designed by TMA