8 Mayıs 2023 Pazartesi, 16:00
Cemal Reşit Rey Konser Salonu
İrem Başer (*2001)
Brown, solo viyolonsel için (2022)
Zeynep Deniz Turfal, viyolonsel
Mert Çalkın (*2003)
Düşlemek, flüt ve piyano için (2022)
Nisanur Bakırel, flüt
Ece Şanda, piyano
Anita Sağlam (*2002)
An’ı, klarnet ve piyano için (2022)
Umut Bahar Daşgöl, klarnet
Polat Cansızoğlu, piyano
Mert Eren (*2002)
Trio, klarnet, keman ve piyano için (2023)
Trio Anka
Umay Şafak, klarnet
Elif Ece Kaya, keman
Ilgın Uysal, piyano
Zeynep Görücü (*2003)
Araz, keman, viyolonsel ve piyano için (2023)
Furkan Ayhan, keman
Zeynep Deniz Turfal, viyolonsel
Dilay Can Develi, piyano
Atabak Amjadi (*1999)
You were never really here, piyano için (2021)
Ezgi Demirel, piyano
Kamil Deniz (*2001)
Ma, piyano için (2022)
Ezgi Demirel, piyano
Adil Köprülü (*2003)
Kendini Gören Ayna, alto flüt, bas klarnet, fagot, korno, trompet, vurmalılar ve viyolonsel için (2023)
Nisanur Bakırel, alto flüt – Doğa Yürümez, bas klarnet
Selin Akın, fagot – Nisan Dikeçligil, korno
Bilge Nur Tunç, trompet – Yağız Gökdağ, vurmalılar
Zeynep Deniz Turfal, viyolonsel
Adil Köprülü, şef
ARA
İlhama Hasanova (*1994)
Resonance, piyano ve elektronikler için (2019)
İlhama Hasanova, piyano
Burcu Durukan (*1979)
Çember, obua / obua d’amore ve piyano için (2023)
Ayşin Kiremitçi, obua / obua d’amore
Emine Bilir Eyüboğlu, piyano
Dilşat Çetinkaya (*2001)
DAR-ALAN, piyano için (2020)
İrem Çalışır, piyano
Yılmaz Cevahir Bakır (*2001)
Op. 21 No. 1, piyano için (2023)
Yılmaz Cevahir Bakır, piyano
Toygar Babacan (*1997)
Storm, flüt ve keman için (2023)
Berkay Diker, flüt
Hüseyin Kaya Çavuş, keman
Ada Dinçer (*2002)
Aphotic, yaylı dörtlü için (2022)
Aslı Deniz Bedel, 1. keman – Öykü Çenteler, 2. keman
Can Taylan, viyola – Dila Demirtaş, viyolonsel
Doğu Güneş Bozkır (*1996)
Butterfly Obsessions, klarnet, keman ve viyolonsel için (2023)
Talya Kolcuoğlu, klarnet
Buse Efsen, keman
Fırat Semercioğlu, viyolonsel
Deniz Hatipoğlu (*2003)
Birkaç Andan Fotoğraflar, blokflütler, piyano ve vurmalılar için (2023)
Ensemble Blend-IS
Deniz Hatipoğlu, alto ve bas blokflüt
Mehmet Ali Uzunselvi, piyano
Yunus Eren Kırmızıgül, vurmalılar
Yunus Eren Kırmızıgül (*2001)
Kapos, bas blokflüt, ağız kopuzu, vurmalılar ve trombon için (2023)
Ensemble Blend-IS
Yunus Eren Kırmızıgül, bas blokflüt
Deniz Hatipoğlu, ağız kopuzu ve vurmalılar
Mehmet Ali Uzunselvi, trombon ve vurmalılar
BESTECİ ÖZGEÇMİŞLERİ VE PROGRAM NOTLARI
İREM BAŞER
2001 yılında İstanbul’da doğan İrem Başer, müzik hayatına 2015 yılında girmeye hak kazandığı Âşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi’nde adım attı. Dört sene boyunca eğitim gördüğü bu okulda piyano eğitimi aldı. 2019 yılında okulundan birincilikle mezun oldu. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Sanat Dalı’na girmeye hak kazandı. 2022 yılında Elvira Muratore’nin bestecilik çalıştayında aktif katılımcı olarak yer aldı. 2023 yılında gerçekleşen Süreyya Operası Ulusal Beste Yarışması’nda ve BESOM tarafından düzenlenen Cumhuriyet’in 100. yılı Onuruna Piyano İçin Çocuk Parçaları Beste Yarışması’nda mansiyon ödülü aldı. Kompozisyon çalışmalarına günümüzde Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Can Aksel Akın ile devam etmektedir.
Brown
Solo viyolonsel için bestelenmiş iki minyatür parçadan oluşan Brown, bir çalışma müziği olarak değerlendirilebilir. Scordatura (çalıcının bir veya daha fazla enstrüman telini standarttan farklı olarak daha tiz veya pes akort etmesi) tekniği ile başlayan ilk bölüm, uzun seslerle birlikte tını kavramı üzerinde durur. İkinci bölümün, birinci bölümden farklı olarak melodik hattı daha belirgindir. Form her iki bölümde de serbest olarak tasarlanmış olmakla birlikte, çalıcının kendisini emprovizasyon yapıyor gibi hissetmesi amaçlanmış, parçaların o şekilde icra edilmesi istenmiştir.
MERT ÇALKIN
2003 yılında Ankara’da doğan Mert Çalkın ilkokuldan itibaren koroya merak salmış ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Çocuk Korosu’na katılmıştır. Şef Betül Alpay ve Rafet Onur Kırdar ile çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı konserde görev almıştır. 2017 yılında Ankara Güzel Sanatlar Lisesi’ne girerek Eylem Koç ile piyano ve Zeynep Seyhan ile flüt eğitimine başlamış, okulun birçok yurtiçi ve yurtdışı etkinliklerinde görev almış, müzik eğitimine Zeynep Balkanlı (piyano) ve Ivan Celac ile devam etmiştir. 2021 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Sanat Dalı’nı kazanarak eğitimine devam eden Mert Çalkın, Sean Doherty ve Elvira Muratore gibi bestecilerin ustalık sınıfı çalışmalarına da katılmıştır. Şu anda Halil Levent Kuterdem ile kompozisyon ve armoni, Ercüment Burak Erdoğan ile solfej ve kontrpuan, Ahmet Hakan Ekmen ile piyano eğitimine devam etmektedir.
Düşlemek
Flüt ve piyano için bestelenmiş, şarkı formunda küçük bir eserdir. Parçada, aslında düşlemeyi kendim için nasıl anladığım tasvir edilir. Bir şeyi düşler gibi önce saf, güzel, mutlu duygular içinde ana melodi girer, ondan sonra düşlediğimiz şey hakkında hayaller kurar gibi ana melodiden oluşan bir B teması belirir, sonra düşlediğimiz şeyin gerçekte var olup olmama olasılığını düşünürkenki karamsarlığımız ortaya çıkar ve tekrardan (benim düşümde) düşlediğimiz şeyin gerçek oluşunu görürüz.
ANİTA SAĞLAM
2002 yılında Muğla’da doğmuştur. İzmir Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi’ne birincilikle girmiş, Jan Schumacher’in koro şefliği çalıştayında uygulama korosunda yer almıştır. Özge Gülbey Usta ile Kompozisyon, Ulviye Niymet Efendi ile Piyano çalışmıştır. 2020 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Sanat Dalı’nı kazanmıştır. 2021 yılında Sean Doherty’nin çalıştayında, 2022 yılında Elvira Muratore, Enrique Barrios ve David Braid’in çalıştaylarında aktif katılımcı olarak yer almıştır. Şu anda Onur Özmen ile Kompozisyon, Armoni, Orkestrasyon, Hakan Ekmen ile Piyano, Ercüment Burak Erdoğan ile Kontrpuan çalışmaktadır.
An’ı
An’ı’da zaman kavramına odaklanılmış, geçmiş ve şimdiki zaman kavramlarının iç içeliğini düşündürtmek amaçlamıştır. Müzikte birçok kalış ve puandorg mevcuttur; fakat bunların kalış/duruş niteliğinde olmasının aksine müzik akıp giden bir olgu olduğundan, duyulanlar bir “an”dan “anı”ya dönüşür. Gelişme kısmında 1. ve 2. temadaki materyallerden faydalanılmıştır. Yeniden serimde 1. tema, piyanoda müzikal bir doku halinde gelmiştir. Parça sonat allegrosu olarak düşünülmüştür. Müziğin sonunda yavaşça azalarak sessizliğe gömülecek şekilde bir etki yaratılması amaçlanmıştır.
MERT EREN
2002 yılında Samsun’da doğdu. 2020 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Sanat Dalı’nda okumaya hak kazandı. Sean Doherty, Elvira Muratore ve David Braid gibi bestecilerin ustalık sınıflarına katıldı. 2023 yılında BESOM tarafından düzenlenen 100. Yıl Piyano İçin Çocuk Parçaları Beste Yarışması’nda üçüncülük ödülüne layık görüldü. Günümüzde kompozisyon çalışmalarını Levent Kuterdem ile sürdürmektedir.
Trio
Klarnet, keman ve piyano üçlüsü için yazılmış olan bu eserde sonat allegrosu formu kullanılmıştır. Sergi bölmesinde, 1. tema klarnet ve keman arasındaki diyalogla işlenmiştir. 2. kesitin ise kendi içinde ikiye ayrıldığı görülebilir. Kemandaki uzun sesler, piyanoda staccato yapı ve ardından klarnette duyurulan hareketli motif ile 1. temanın daha ağır olan karakterine bir kontrast oluşturulmuştur. Gelişim bölmesi, sergide görülen malzemelerin farklı perdelerde sunulduğu bir kesitle başlar. Duyurulan bu küçük motifik malzemeler, daha sonra bölüm boyunca işlenecektir. Yeniden sergiye gelindiğinde ise, klarnet ve keman arasında bir rol değişimi göze çarpar. Son olarak, koda kesitinde görülen poliritmik yapı müziği finale taşır ve eser kuvvetli bir şekilde sona erer.
ZEYNEP GÖRÜCÜ
2003 yılında İzmir’de doğdu. Müzik eğitimine piyano dersleri alarak başladı. Lise öğrenimini Konak Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı ve buradaki müzik öğretmeninin yönlendirmesiyle besteciliğe yöneldi. 2021 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Bestecilik Sanat Dalı’na kabul edildi. Bestecilik çalışmalarını Hasan Uçarsu’nun sınıfında sürdürmektedir.
Araz
Araz, sözlükte “varlığı devamlı ve zorunlu olmayan durum” anlamına gelir. Renk, koku, tat, ses gibi tüm ‘araz’ların varlığı bir ‘cevher’e bağlı olmadan görülmez. Bu sebeple Aristo’nun araz için “var olmayana benzer şeyler” demesini anlamak kolaydır.
ATABAK AMJADİ
İran’ın Tahran şehrinde doğdu. Müzik dünyasıyla ilk kez 13 yaşında elektrik gitar çalarak tanıştı. Klasik repertuvarı keşfettikten sonra, Benyamin Fasayi’nin gözetimi altında klasik gitar çalışarak müzik kariyerine başladı. Lise eğitimi sırasında müzik ve sinema dalında uzmanlaşan Atabak, müzik besteleme tutkusunu keşfetti. 2019 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik Bölümü’nde lisans eğitimine devam etmeye karar vererek Yiğit Aydın, Mohammad Javaheri ve Prof. Tolga Yayalar’ın rehberliğinde çağdaş bestecilikte profesyonel kariyerine başladı. Halen Prof. Onur Yıldırım ile çalışarak, bestecilik kariyerinin yanı sıra ses tasarımcısı ve elektronik müzisyen olarak faaliyet gösteriyor. Atabak, Klaus Lang, Sameh Odeh Tamimi, Eivind Buene, Emre Sihan Kaleli ve Mahir Cetiz gibi tanınmış bestecilerin ustalık sınıflarına katılma fırsatı buldu. Eserleri XX. Jahrhundert Orkestrası, Peter Burwik yönetiminde Bilkent Topluluğu, Kerem Tunçer yönetiminde Contemparlando Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ve Nina Janßen-Deinzer – Peyee Chen ikilisi gibi seçkin topluluklar ve müzisyenler tarafından icra edildi.
You were never really here
Gerçekte hiçbir zaman burada değildin, hayalî bir öz keşfi ve hatırlama yolculuğudur. Hassas ses tabakalarıyla başlar ve giderek dönüşerek, dinleyiciyi tepelerin üzerinden yankılanan uzak kilise çanlarının yarattığı kaosun bilinmeyen dünyasına götürür. Çanların sesi, karışıklığı keserek dinleyiciye kim olduklarını ve nereden geldiklerini hatırlatır. Çanların yankıları, düşünce ve tefekkürün izlerini bırakarak, sessizce dağılır ve sadece çanların yankıları geriye kalır. Bu, her anı önemseyerek ve gerçekten önemli olan şeyleri hatırlayarak yaşamanın önemine işaret eder.
KAMİL DENİZ
2002 yılında Hatay’da doğdu ve büyüdü. İlkokul ve ortaokulu bitirdikten sonra lise eğitimini İstiklal Makzume Anadolu Lisesi’nde tamamladı. Lise 2. sınıfta Deniz Sekmen ile piyano çalışmalarına başladı. 4. sınıfta Kompozisyon Bölümü için çalışmalarına Argun Defne ile devam etti. 2021 yılında Bilkent Üniversitesi Kompozisyon Bölümü’ne kabul edilen Deniz, kompozisyon çalışmalarına Ülkemin Akbaş ile devam etmekte.
Ma
Ma, Japon kültüründe bulunan, boş alanın dolu alan kadar öneme sahip olduğu ve deneyimleyeni, deneyimlediği boş alanı sanat unsuru olarak tanımlamaya iten bir anlayıştır. Bu kavram eserde statik bir atmosfer yaratmakla beraber, ses ve sessizlik arasında önemli bir bağ kurulmak istenmiştir.
ADİL KÖPRÜLÜ
2003 yılında Almanya’da dünyaya geldi. İlköğrenimini İstanbul’da tamamladı. Müzik eğitimine 10 yaşında piyano dersleriyle başladı. Lise yıllarında müzik yazma uğraşına yöneldi, Yalova Termal Fen Lisesi’nden mezun oldu. 2021 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Bestecilik Sanat Dalı’na kabul edildi. Bestecilik çalışmalarını Hasan Uçarsu ile sürdürmektedir.
Kendini Gören Ayna
“Uçuruma, her an ben varım, demek ihtiyacı” içinde sesini aramaya çalışan, çevresinde gördüğü kişiliklerin yansımasına bürünmeyi huy edinmiş bir ruh, bir gün kendine rastladığında ne görür?
İLHAMA HASANOVA
1994 yılında Bakü’de doğdu. 6 yaşında piyano derslerine başladı. 2011 yılında Bakü’de Bülbül Özel Müzik Okulundan piyano ve kompozisyon bölümlerinden mezun oldu. Ardından, aynı sene Bakü Müzik Akademisi Kompozisyon Bölümü’nde lisans eğitimine başladı. Burada Nazim Mirişli ile Kompozisyon, Arif Melikov’la Orkestrasyon ve Eyyub Guliyev’le Orkestra Şefliği çalıştı. Lisans eğitimi sonrası Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı bursunu kazanarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı’nın Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı’nda yüksek lisans eğitimine başladı. Eğitim süreci boyunca çalışmalarını Mehmet Nemutlu ile sürdürdü, Sinan Kestelli ile elektronik müzik üzerine çalışmalar yaptı. Eserleri çeşitli konser ve festivallerde seslendirilen Hasanova’nın Duyguların Aynası isimli senfonik orkestra eseri Azerbaycan Devlet Senfonik Orkestrası tarafından, 2019 yılında Bakü’de düzenlenen Gәnclәrә Tövhә (Gençlere Saygı Duruşu) isimli gençlik festivali kapsamında gerçekleştirilen konserde seslendirilmiştir. İlhama Hasanova doktora düzeyinde eğitimini 2022 yılından itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı’nda devam ettirmektedir.
Resonance
2019 yılında piyano ve elektronikler için yazılan eser, canlı piyano müziğindeki seslerin elektronik müziğe, elektronik seslerin piyanoya geçen yankılarının iç içe geçmesi üzerine kurulmuştur. Elektronikler piyano ses kaydının manipülasyonundan, piyano müziği ise Azerbaycan makamlarında yazılmış müzikten oluşturulmuştur.
BURCU DURUKAN
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı Piyano Sanat Dalı’ndan Prof. Seher Tanrıyar’ın öğrencisi olarak mezun oldu. Viyana Müzik ve Gösteri Sanatları Üniversitesi’nde Elementer Müzik Pedagojisi eğitimi aldı, yanı sıra konser piyanisti Antoinette van Zabner ile piyanoda repertuar çalışmaları yaptı. Türkiye’de caz piyanisti Nilüfer Verdi ile caz armonisi ve caz piyano alanlarında çalıştı, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Kompozisyon Anasanat Dalı Yüksek Lisans programında besteci Mete Sakpınar’ın öğrencisi oldu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak Kulak Eğitimi, Teori, Analiz, Armoni ve Enstrüman Pedagojisi dersleri verdi. Alanında İstanbul ve Viyana’da çeşitli okullarda piyano ve müzik eğitmeni olarak çalışmış, konserler vermiş, ustalık sınıflarına katılmıştır. Yüksek lisans çalışmalarına İÜDK’de Doç. İlke Karcılıoğlu’nun danışmanlığında devam etmektedir.
Çember
İlk bölüm obua, ikinci bölüm obua ve obua d’amore için bestelenmiştir. İlk bölüm şakacı ve alaycı karakterdedir. İkinci bölüm Robert Schumann’ın eserlerindeki Eusebius ve Florestan karakterlerinden esinlenerek bestelenmiştir.
DİLŞAT ÇETİNKAYA
2001 yılında İstanbul’da doğdu. Müzik çalışmalarına 2009 yılında bağlama çalarak başladı. 2014 yılında Âşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi’ni kazandı. Burada keman ve piyano eğitimi aldı. 2020-2021 eğitim yılında, halen eğitim gördüğü Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Ses Sanatları Tasarımı Anabilim Dalı Kompozisyon Bölümü’ne kabul edilen Çetinkaya, kompozisyon çalışmalarına Uğur Gülbaharlı ile devam etmektedir.
DAR-ALAN
Sentetik bir dizi üzerine kurgulanan eserde, ezgilerin birbiri ile dar gidişatı ve mekânsal darlığı yansıtılmış, bu mekânın içinde bulunmanın ruhsal darlık ve sıkışmışlık hissini ortaya çıkarması temaları işlenmiştir. Birinci bölme, ağır başlı ve dolgun bir karakterde yazılmıştır. İkinci bölme ise daha dinamik, ısrarcı ve azimli bir karakteri yansıtmaktadır.
YILMAZ CEVAHİR BAKIR
Müzik hayatı orta okulda özel piyano ve solfej dersleri alarak başlayan Bakır’ın müzik öğrenimi Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi’nde devam etti. Esin Öztürk ve Fatma Tozar’dan bireysel piyano dersleri aldı ve özel piyano dersleri verip piyano parçaları yazmaya başladı. Liseden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Kompozisyon Bölümü’ne kabul edildi. Kaveh Bahçeban ve Ece Yüceer Nishida ile kompozisyon çalışan Bakır, halen kompozisyon eğitimine aynı okulda Levent Marancı ile devam etmektedir.
Op. 21 No. 1
Kaos ve heyecanı bir arada tutup birbirine bağlayan piyano eseri, sert akorlar ve dinamik ezgilerle birlikte birbirine eşlik eder. Bu süreçte yaşanmış belirli duygu değişimleri kendisini gösterir ve parçaya kendi tonal stilini yansıtır.
TOYGAR BABACAN
1997 yılında İzmir’de doğdu. Müzik eğitimine Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi’nde başladı. Burada keman ve piyano eğitimi aldı, aynı zamanda koro öğretmeni İlhan Akyunak’la koro şefliği çalıştı. Sonrasında koro şefliği eğitimine Burak Onur Erdem ve Cemi’i Can Deliorman ile Bahçeşehir Üniversitesi BAUART sertifika programında devam etti. Bu süreçte, çeşitli ustalık sınıflarındaLorenzo Donati, Jan Schumacher, Georg Grün gibi isimlerle de koro şefliği çalıştı, ayrıca Rezonans Oda Korosu’nda korist olarak yer aldı. Kompozisyon eğitimine Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü’nde başladı, burada Mehmet Can Özer ile çalıştı. Eğitimine Füsun Köksal İncirlioğlu ile devam etmektedir. Onur Dülger, Alican Çamcı, Sungji Hong, Niklas Seidl ile yapılan ustalık sınıflarına katılan Babacan, İzmir Yeni Müzik Günleri kapsamında Ensemble Handwerk, Ensemble KNM ve Fie Schouten ile de çalışma imkânı buldu.
Storm
Eserin içerisinde kullanmış olduğum ses şekilleri ve bloklar halinde karşımıza çıkan ufak bölmeler, aslında bize bir fırtına halinde gökyüzünün zamansız ve tahmin edilemez değişimini duyuruyor. Glissando’lar ve ataklar bu değişimlerin en temel unsurları olarak karşımıza çıkıp, malzemelerin gidiş yönüne katkıda bulunuyorlar. Eser boyunca ritmik birlikteliğin baskın olduğu pasajlar çarpışan bulutları temsil ediyor ve hemen ardından bir tepki doğuyor. Başından sonuna kadar— isminden de anlaşıldığı üzere— bir fırtınanın tasviri olan Storm, İzmir’in yağmurlu günlerinde sürekli değişen havayı anlatmaktadır.
ADA DİNÇER
Ada Dinçer besteci, icracı ve doğaçlamacıdır. 2021 yılında Bilkent Hazırlık Okulu’ndan Cem Önertürk’ün flüt öğrencisi olarak mezun oldu. Solist ve oda müziği icracısı olarak yurtiçi ve yurtdışında birçok konser verdi. 2022 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Bestecilik Bölümü’ne Tolga Yayalar’ın öğrencisi olarak kabul edildi. Kompozisyonlarında, güzelliğin alışılmışın dışında kalan farklı boyutlarını keşfetmeye ve öznel görsel karşılıkları olan ses dünyaları yaratmaya çalışır.
Aphotic
Aphotic kelimesi, okyanusun çok az ışık alan derin bölgesi anlamına gelir. Bu başlık, kulağın kalabalık bir doku içinde “saf elementleri” seçerken oluşturduğu algıyı, saf karanlıkta ışığın algılanmasına benzeterek ifade eder. Eser, organik bir bileşenin öğelerinin eşzamanlı olarak hem kendi içinde hem de birbirleriyle etkileşerek dönüşmesinin müzikal karşılığını arar. Müzikal öğeler arasındaki hassas ilişkiler, ayrıntılara duyarlılık ve eleştirel bir dinleme deneyimi sağlar.
DOĞU GÜNEŞ BOZKIR
1996 yılında doğan Güneş Bozkır besteci, çoklu ortam sanatçısı ve icracıdır. Çalışmaları sesin her durumunu keşfetmeye ve müzikal yönlerden deneyler yapmaya dayanırken çoğunlukla felsefe, sosyoloji ve psikoloji gibi alanlardan beslenir. Kompozisyonlarının yanı sıra özgür doğaçlama, enstalasyon, performans sanatı ve görsel sanatlarla da ilgilenen Bozkır, bu alanlarda tek başına ya da başka sanatçılarla birlikte konserler ve üretimler yapmaktadır. 2021 yılından beri İstanbul Bilgi Üniversitesi Laptop Orkestrası’nın (IBULOrk) bünyesinde çeşitli etkinliklere katılmıştır; aynı yıldan itibaren, kurucularından olduğu NODDuo’nun üyesidir. Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nden mezun olduktan sonra Avrupa ve Türkiye’de çeşitli festivallere ve atölye çalışmalarına katılmış olan Bozkır, halen İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Müzik Bölümü lisans eğitimine devam etmektedir.
Butterfly Obsessions
Bir kelebeğin takıntısı ne olabilir ki kanat çırpmak dışında?
Müzik, kelebeklerin ilk kez kanat çırpma çabası ile başlar, kanatlarını güçlendirmeye çalışan kelebeklerin bu süreç içinde önce mecburi bir takıntı, ardından bir motor reflekse dönüşen bu eylemleri tekrarsallıklar ile benzerliklerinin karşılaşması ile normalleşirken, ömürlerini tüketmesi ile son bulur.
DENİZ HATİPOĞLU
2003 yılında İstanbul’da doğdu. Müzik eğitimine 2012 yılında Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yarı Zamanlı Viyolonsel Ana Sanat Dalı öğrencisi olarak başladı. 2013 yılında Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tam Zamanlı kısmına geçiş yaptı. 2016 yılından itibaren eğitimine Kontrbas Sanat Dalı öğrencisi olarak devam etti. 2019 yılındaki Sesin Yolculuğu Genç Besteciler Festivali’ne Hasret adlı eseriyle katıldı. 2021 yılında Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bestecilik Bölümü’ne Mehmet Ali Uzunselvi’nin öğrencisi olarak kabul edildi. Eğitimini halen Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bestecilik Bölümü’nde Mehmet Ali Uzunselvi ile sürdürmektedir.
Birkaç Andan Fotoğraflar
Birbirinden bağımsız sahneler içinde ortak mekânlar ve karakterler de var gibi.. Mekânlar zamanda ve uzamda genişliyor, karakterler ise sesleriyle değil mimikleriyle konuşuyor. Bazı mekânlarda duvara asılı ama belli belirsiz hareket eden tablolar da var. Mimikler bu tablolarla iletişim içerisinde gibi ama uykuyla karışık. Bir de köpek var benden kaçan ve benim olduğunu iddia eden. Gitgide yükselen çaydanlığın sesi bu figürlerin dikkatini dağıtsa da huzurlu görünüyorlardı. Köpek hariç. O benim köpeğime benzemiyor ve tablolarla alay ediyor. Kendi daha iyisini yapabilirmiş gibi..
YUNUS EREN KIRMIZIGÜL
2001 yılında Bilecik’te doğdu. Müzik eğitimine 2019 yılında Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Gitar Ana Sanat Dalı’nda lisans öğrencisi olarak başladı. İlk üniversite yıllarında artan kompozisyon merakı sonucu 2021 yılında aynı kurumun Bestecilik Ana Sanat Dalı’nın sınavını kazandı ve Mehmet Ali Uzunselvi’nin öğrencisi olarak bölüme kabul edildi. 2022 yılında Sesin Yolculuğu Genç Besteciler Festivali’nde Excavation adlı yapıtı Anadolu Nefesli Beşlisi tarafından seslendirildi. Aynı festivalde, kendisinin de üyesi olduğu Ensemble Blend-IS ile Il Diversio isimli müziğini seslendirdi. Eğitimine halen Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bestecilik Sanat Dalı’nda Mehmet Ali Uzunselvi’nin öğrencisi olarak devam etmektedir.
Kapos
Kapos/kamos, günümüz Türkçesinde kâbus anlamına gelen bir kavramdır. Türk mitolojisinde varolan kötü ruhlar arasında en korkulanıdır. Geceleri gelip insanların rüyalarını istila ederek korku ve dehşet saçar. Değişken bir varlık olan Kapos, insanların ruhlarını alarak onları karanlık dünyasına sürükler. Sessiz adımlarla gezer, çoğunlukla keçiye benzetilir. Bazen iri yapılı, bazen de cüce görünümlü olarak karşımıza çıkabilir. Güneş doğduğunda karanlığı terk edip yok olur. Ancak gece geldiğinde tekrar ortaya çıkar ve insanların üzerine çökerek nefes almalarını engeller. Tek başına uyuyan insanların ruhlarını çalar veya ölümlerine sebep olur.