1 Mayıs 2022 Pazar, 16:00
Cemal Reşit Rey Konser Salonu
Efe Bezmez (*2000)
Sinir Sıkıntısı için Müzik, vokal, alto saksofon, perdesiz gitar, elektrik bas ve piyano için (2022)
Barış Bingöl, vokal – Kuzey Aktuğ, alto saksofon
Efe Bezmez, perdesiz gitar – Sergen Çotak, elektrik bas
Deniz Ertuğrul, piyano
Melda Camuşcu (*2002)
Toska, flüt ve piyano için (2021)
Beste Yalı, flüt
Dilay Can Develi, piyano
Batu Certel (*1994)
freq.test, sabit medya için (2021)
Ozan Özgüç (*2000)
Cirrus, flüt, keman, viyolonsel ve piyano için (2020)
Mısra Bozyel, flüt – Gökhan Şahin Alpay, keman
Zeynep Deniz Turfal, viyolonsel – Hande Önder, piyano
Larisa Halis (*2001)
Mesih, flüt, klarnet, fagot, korno, vurmalılar, keman ve viyolonsel için (2021-22)
I. Devil in the World
II. Mesih
Beste Yalı, flüt – Deniz Gülbeyaz, klarnet
Selin Akın, fagot – Okan Akbaş, korno
Nil Tansal, vurmalılar – Aybüke Yılmaz, keman
Zeynep Deniz Turfal, viyolonsel
Asya Pia Düzgit, şef
Egemen Kurt (*2002)
Chain IV, perküsyon topluluğu için (2022)
Ensemble Blend-IS
Yunus Eren Kırmızıgül (*2001)
Il Diversivo, perküsyon topluluğu ve piyano için (2022)
Ensemble Blend-IS
1. perküsyon ve piyano, Yunus Eren Kırmızıgül
2. perküsyon, Egemen Kurt
3. perküsyon, Mehmet Ali Uzunselvi
ARA
Elif Gülin Soğuksu (*1998)
unvoiced cavity hums within, bas klarnet ve elektronikler için (2022)
Yiğit Şahan Yüksel, bas klarnet
Özkan Umutcan Bapbacı (*1996)
heave a sigh of…, solo flüt için (2021)
Mine Ece Öztok, flüt
Tuğçe Albayrak (*1996)
Ouroboros, sabit medya için (2022)
Bike Öner (*1988)
“Can You?”, kontrbas ve sabit medya için (2021)
Aydın Balpınar, kontrbas
Ezgi Türkeli (*1993)
S ve Ş, vokal dörtlü ve elektronikler için (2022)
Ezgi Türkeli, soprano – Berna Gürman, alto
Onur Deng Alagöz, tenor – Ege Yavuz, bariton
Ensemble Blend-IS
2022 yılında Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü içerisinde Mehmet Ali Uzunselvi, bölüm öğrencileri Egemen Kurt ve Yunus Eren Kırmızıgül tarafından kurulan, farklı alanlardan müzisyenlerin de katılımıyla genişleyebilme esnekliğini barındıran, daha çok çalgılar üzerinde renk ve tını arayışları yapmak, her enstrümanın geleneksel ve gelişmiş renk karakterlerini birebir çalarak ve deneyerek öğrenmek ve bu verilere dayalı olarak doğaçlama yapma hedefinin yanı sıra, yaklaşık ve/veya grafik notasyona dayalı yarı doğaçlama eserleri de seslendirmek üzere kurulan bir karma topluluktur. Üflemelilerden yaylı enstrümanlara, çeşitli perküsyonlardan hazırlanmış çalgılara, hatta fiziksel ve yazılım tabanlı müzik teknolojileri ile desteklenmiş karma ses üretme araçlarına kadar oldukça geniş bir envantere sahip karma bir topluluk olarak ön plana çıkmaktadır.
BESTECİ ÖZGEÇMİŞLERİ VE PROGRAM NOTLARI
EFE BEZMEZ
Efe Bezmez İstanbul içerisinde çeşitli guruplar dahilinde davul, gitar vokal icracılığı, bestecilik ve prodüktörlük rollerinde çalışan bir müzisyendir. Müzik eğitimine gitar ile başladıktan sonra robert kolej orkestrasinda üç yıl davul calmıştır. Orkestra çevresinden insanları içeren At Hırsızı, 2015 yılında kurulmuştur ve 2021 de ilk albümlerini çıkarmışlardır. 2019 dan beri Bilgi Üniversitesi müzik bölümü öğrencisidir.
Sinir Sıkıntısı için Müzik
Rothko Şapeli’nin uzamsal imalarının tasarı unsurlarının müzikte çizgisel form ve bölüm ile ilişkisinin araştırıldığı bir kompozisyondur. Kaynak materyali bir şiirdir.
MELDA CAMUŞCU
2002 yılında Antalya’da doğdu. Müziğe, ailesinin onu koroya yönlendirmesiyle başladı. 11 sene Ahter Destan’ın çocuk ve gençlik korosunda yer aldı. Lise eğitimini Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü’nde tamamladı. 2020 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı’nın Bestecilik Sanat Dalı’na kabul edildi. Kompozisyon eğitimine burada Özkan Manav ile devam etmektedir.
Toska
İngilizcede toska’nın anlamının bütün tonlarını ifade edebilen tek bir sözcük yoktur. En derin ve en acı verici haliyle, özel bir sebep olmaksızın büyük bir ruhani ıstırap çekme hissidir. Daha az marazi seviyelerde ise donuk bir ruh ağrısı, özlemini duyacak herhangi bir şey olmadan özlem duyma, hastalıklı bir yas tutma, belirsiz bir huzursuzluk, zihinsel sancılar ve arzulamadır. Bazı özel durumlarda nostalji veya aşk acısı gibi belirli bir kişi veya bir şeye duyulan arzu da olabilir. En alt seviyede ise giderek bıkkınlığa ve can sıkıntısına dönüşür.
–Vladimir Nabokov
BATU CERTEL
İstanbul’da doğdu. 2021 senesinde Yıldız Teknik Üniversitesi, Duysal Tasarım Programı’ndan mezun oldu. Aynı sene, İstanbul Teknik Üniversitesi MIAM’da yüksek lisansa başladı. Sonik sanatlar, ses enstalasyonları ve gerçek zamanlı notasyon alanlarında çalışmalarını sürdürmekte.
freq.test
Eser, belirli test tone ve türevlerinin, kendi içlerinde benzer motifler oluşturarak, panaromaya ve ritmik yapılara yayılımından oluşmakta.
OZAN ÖZGÜÇ
2000 yılında Bursa’da doğdu. 12 yaşında Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın keman bölümüne kabul edildi ve Dicle Özkök’le keman çalışmalarına başladı. Lise yıllarında, eğitimine aynı okulda Prof. Beril Çalgan’la piyano dalında devam etti. İlk kompozisyon çalışmalarına o yıllarda Mehmet Özkan’la başladı. Emre Elivar’ın piyano sınıfından mezun oldu. 2019 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nın kompozisyon bölümüne kabul edildi. Kompozisyon çalışmalarını halen Mehmet Nemutlu ile sürdürmektedir.
Cirrus
Cirrus, yüksek irtifada buz kristallerinden oluşan, saç tutamları gibi görünen pamuksu, ince bulutlara verilen isimdir. Eser, cirrus bulutlarının bu özelliklerini müziğe yansıtmayı hedeflemiştir.
LARİSA HALİS
2001 yılında İstanbul’da doğdu. Müziğe 9 yaşında viyolonsel dersleri alarak başladı. Lise eğitimini Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi’nin viyolonsel bölümünde tamamladı. Öğrenimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı Bestecilik Sanat Dalı’nda Özkan Manav’ın kompozisyon sınıfında sürdürmektedir.
Mesih
Dünyada bulunan kötülüğün ve koşulların yansıması olarak cinayet, istismar, hırsızlık gibi birçok suça tanıklık ediyoruz. Günümüzde savaşılması gereken en önemli sorunlardan biri, istismar gibi kötü olaylar yaşayan insanların bunu dile getiremedikleri bir toplumda olmaları. Eserim iki bölümden oluşuyor. Birinci bölüm olan “Şeytan Dünyada” (Devil in the World), tek bir kompozisyon fikri üzerine kurulmuştur. Bu fikir zamanla küçük değişimlere uğrasa da özünü kaybetmeyecek şekilde kurgulanmıştır ve insanlığın en yakınındakine el uzatmayışı, suça etkisiz ve izleyici kalışı, zamanla sorgu yetilerini kaybetmesi kadar, dinlerin sunduğu ilkel çözümlerin, cehennem türü cezalarla korkutmaların da sonuçsuz kaldığı durumları temsil etmektedir. Esere adını da veren ikinci bölüm “Mesih” ise, sınırlı ses malzemesi ile kurgulanmıştır ve asıl anlatmak istenileni ortaya koyar. Eserin amacı, bugün aramızda dini, ahlâkı öğreten bir el kitabı olarak görmeyen insanların var olduğunu hatırlatmak, vaktiyle ve bugün de Mesih adıyla beklenilen kurtarıcının aslında her birimiz olduğunu söyleyebilmektir. İnsanlık adına bir kurtarıcı beklemek ve hiçbir şey yapmamak, hâlâ anlatılan ve eski masallarda adı geçen bir adama bırakmak olur her şeyi… Oysa fark etmeliyiz ki, aslında her birimiz birer “Mesih”iz.
EGEMEN KURT
2002 yılında İzmir’de doğan Egemen Kurt, İstanbul merkezli bir çağdaş klasik müzik bestecisidir. Lise yıllarında Manisa Güzel Sanatlar Lisesi’nde Ender Bilge ile klasik gitar çalıştıktan sonra besteciliğe ilgi duymuş ve Uğurcan Öztekin ile kompozisyon, orkestrasyon ve armoni çalışmıştır. Kurt, 2020’den beri Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü’nde Mehmet Ali Uzunselvi ile eğitimine devam etmektedir. 2020’de Jaca Beste Yarışması’nda Five Paintings by Pollock adlı eseriyle finale kalmış ve yapıtın prömiyeri Aralık 2021’de Jaca Duo tarafından ABD’de yapılmıştır. 2021’de Changes of Discourse adlı yapıtının prömieri Bilgi Üniverstesi Yeni Müzik Festivali kapsamında Oerknal Ensemble tarafından Hollanda’da yapılan Kurt, yine 2021 yılında Yaylı Çalgılar Dörtlüsü için yazdığı Loquela Codex adlı eseri ile İspanya’da düzenlenen 16. Pablo Sarozobal Yeni Müzik Yarışması’nda birincilik, ve Çin’de düzenlenen 17. Sun River Yeni Müzik Beste Yarışması’nda mansiyon ödülü almıştır. Besteci çalışmalarını aynı kurumda sürdürmektedir.
Chain IV
Ensemble Blend-IS için yazılan Chain IV, doğrusal bir yapının bireysellikten kolektife doğru ilerleyişine tanıklık ettiğimiz bir akışa sahiptir. Burada dağınıklık; ‘ad libitum’ yapıların Lutoslawski’yi hatırlatırcasına ilginç odak farklılıklarını yaratarak forma dair belirli köşeler çizdiği ve bir noktaya vardığı birer ses fenomenidir. Bu fenomen bazen gürültü (noise) ögeleri ile bazen de belirgin çoklu tempolar içerisinde kendini göstermektedir. Sürprizler ile de sürekli tansiyonu kontrol etmeyi hedefleyen bu müzik; sese dair yönelimlerin birer kurgusal sonucuna şahitlik edip, 5 dakikalık bir irregular crescendo serüvenine çıktığımız perküsyonun ritmik ve aritmik durumlarını sorguladığımız bir ses deneyimi oluşturur. Bu deneyimin climax’i de arkasına aldığı klasik müzik geleneği gibi eserin sonunda gelmektedir.
YUNUS EREN KIRMIZIGÜL
16 Mart 2001 tarihinde Bilecik’te doğdu. Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda 2 yıl klasik gitar eğitimi aldı. Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda 2 yıl klasik gitar eğitimi aldı. İlk üniversite yıllarında artan beste merakı sonucunda aynı kurumun Kompozisyon Bölümü’ne kabul edilmiştir ve çalışmalarına Mehmet Ali Uzunselvi ile devam etmektedir.
Il Diversivo
Ensemble Blend-IS için yazılan Il Diversivo, tiz frekans bölgelerindeki hızlı ve sabit tempohareketleriyle başlayıp gitgide bas frekans bölgelerine doğru genişleyen istikrarlı bir genleşmeye dayanır. Farklı enstrümanların benzer ses bölgeleri arasındaki benzer ve zıt karakterleri içeren çeşitli tını arayışlarına odaklanan yapıt, yapısal olarak akış içerisindeki ritmik genişlemeleri zorlayarak sürpriz bir finale doğru ilerler.
ELİF GÜLİN SOĞUKSU
İstanbul merkezli besteci, müzisyen ve elektronik müzik icracısıdır. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümünde bestecilik ve ses teknolojileri alanlarında lisans eğitimine devam etmektedir. Çalışmaları elektro-akustik müzikten akustik bestelere, elektronik müzikten işitsel sanatlara, ses tasarımından ve müzik prodüksiyonundan multimedya projelerine ve sahne sanatlarına kadar uzanan geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Çalışmaları disiplinler arası yaklaşımlar etrafında döner ve beslenir. Besteci ve icracı olarak ses pratiklerinde çoklu/iç içe geçmiş kompozisyon ve üretim tekniklerini kullanır.
unvoiced cavity hums within
Elektronik ve enstrümantal seslerin iç yapılarının ve özelliklerinin simbiyotik ses yapıları ve dokuları oluşturmak için araştırıldığı bir kompozisyondur. Enstrüman artikülasyonlarının, tınısının ve jest varyasyonlarının, sentezlenmiş ve somut seslerle, önceden kaydedilmiş enstrüman sesleriyle olan bir alaşımıdır.
ÖZKAN UMUTCAN BAPBACI
1996 yılında Tekirdağ’da doğdu. 2015 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliğinde başladığı eğitimi sırasında 2018 yılında ODTÜ Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü’nde Naile Talib ile piyano derslerine devam etti. 2020 yılında mezun olmasının ardından aynı yıl Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Kompozisyon bölümünde ikinci lisans eğitimine başladı. Kompozisyon çalışmalarına Onur Türkmen ile devam etmektedir. Eğitimi süresince fakülte bünyesinde gerçekleştirilen projelerde yer almış ve bu projelerin kaydını gerçekleştirmiştir.
heave a sigh of…
“heave a sigh of…”, “rahat bir nefes almak” deyiminden yola çıkarak sakin ve meditatif elementlerin bunlara zıt olarak ele alınmış agresif ve ivmeli cümlelerle karşı karşıya getirilmesinden doğan dramayı yansıtmaya çalışmaktadır. Zıt blokların matematiksel olarak planlanmış bir form içinde yanyana getirilmesine dayalı bu müzikal zıtlığın ardından eser eski bir ilahiyi duyurur. Bu kısa müzikal alanın hemen ardından tükenmeyen bir karşıtlığı çağıran bölümüyle eser, başlangıçta yöneldiği ikilikten çıkmanın mümkün olmadığını duyurarak “iç çekme” motifleri ile sakin bir kabullenmeye doğru son bulmaktadır.
TUĞÇE ALBAYRAK
1996 yılında doğdu. 2005 yılında Ney ve klasik Türk müziği üzerine eğitim almaya başladı. Birçok sanatçıyla beraber çeşitli konserlerde ve albümlerde yer aldı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık bölümünü bitirdikten sonra İTÜ MİAM’da Sonic Arts alanında yüksek lisans eğitimine başladı. ‘Thu Bird’ mahlasıyla 2022 yılında yayınladığı ‘Black Mind’ albümüyle ambient müzik çalışmalarına devam etmektedir.
Ouroboros
Ouroboros, tanımı gereği sonsuzluğu simgelemek için kullanılan, kendini yaratmayı sembolize eden efsanevi bir yılandır. Bu bestede yaşam, ölüm ve yeniden doğuşun izlerini seslerle görmek ve hissetmek önem taşımaktadır. Var olan seslerin ölümünü, var olmayan seslerin doğuşunu simgeleyen bir daire strüktürü; alan kayıtları ve ses sentezleri ile farklı teknikler kullanılarak oluşturulmuştur.
BİKE ÖNER
1988 yılında İstanbul’da doğdu. 9 yaşında Prof. Lale Feridunoğlu ile piyano derslerine başladı. Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini Prof. Ramiz Melik Aslanov ile İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Viyolonsel Bölümü’nde tamamladı ve İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (MIAM) Jeremy Woodruff ile bestecilik çalışmalarına başladı. Halen aktif olarak çeşitli oda müziği ve orkestralarda konserler veren sanatçı, elekto-akustik ve çağdaş klasik müzik alanındaki çalışmalarına Kamran İnce ile devam etmektedir.
“Can You?”
Bestecinin, kontrbas sanatçısı Aydın Balpınar ile birlikte yaptıkları doğaçlama bir kayıttan yola çıkarak bestelenmiştir.
EZGİ TÜRKELİ
1993 yılında İzmir’de doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Sabancı Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunudur. Eğitim hayatı boyunca Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Klasik Batı Müziği ve Pop-rock projelerinde korist ve solist olarak yer almış olup 2019’dan bu yana Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümünde eğitimine devam etmektedir. Elektronik ve elektro akustik müzik üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.
S ve Ş
S ve Ş harflerinin karakteristik özellikleri üzerine bestelenmiştir. Türkçe kelimeleri oluşturan seslerin dinamiğini ve bu kelimelerin çağrışımları sonucu birbirleriyle kurdukları tınısal ilişkiyi konu alır.