4 Mayıs 2006 Perşembe, 19:30
Mustafa Kemal Amfisi, İTÜ
Mümin Mutlu
Vibrafon ve Arp için Andante
Aslıhan Güngör, arp
Mümin Mutlu, vibrafon
Oğuzcan Şehiraltı
Solo Viyolonsel için Sonat
Barış Güvenenler, viyolonsel
Rahşan İzmirli
Solo Flüt için Küçük Parça
Didem Karakaya, flüt
Alper Akman
Solo Viyola için Parça
Beste Tıknaz, viyola
Can Karadoğan
Balabanabi, elektroakustik
Cenker Kökten
Impromptu, elektronik
ARA
Alper Akman
Göreceliğe Direnç, 9 kanal kayıt
Yunus Gencer
Fuga, piyano için
Can Okan, piyano
Deniz Arat
Klarnet ve Piyano için İki Bölüm
Ebru Mine Sonakın, klarnet
Müge Hendekli, piyano
Melisa Uzunarslan
Piyanolu Beşli
I. Allegro con brio
II. Adagio
III. Moderato
IV. Allegro
1 KENTET
Melisa Uzunarslan, 1. keman – Beril Sim Sun, 2. keman
Zeynep Paftalı, viyola – Çağlayan Çetin, viyolonsel
Güldiyar Tanrıdağlı, piyano
BESTECİ ÖZGEÇMİŞLERİ VE PROGRAM NOTLARI
MÜMİN MUTLU
1986 yılında doğan Mümin Mutlu, 7 yaşında Lale Memedaliyeva ile piyano çalışmaya başladı. 1997 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Mehmet Sökmen’in vurmalı çalgılar sınıfına kabul edildi. 2003 yılında Kompozisyon Sanat Dalı giriş sınavında başarılı olarak Babür Tongur’la armoni, kontrpuan ve kompozisyon çalışmalarına başladı. Çeşitli orkestra ve oda müziği konserleriyle solo konserlere katılan Mutlu, öğrenimini MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nda Mehmet Sökmen ve Babür Tongur’la sürdürmektedir.
Vibrafon ve Arp için Andante
Üç bölümden oluşması düşünülen yapıtın ilk bölümüdür. İkinci bölüm “Danse”, kelt arpı (İpek Mine Altınel için) ve perküsyon eklenmesiyle genişler. Üçüncü bölüm “Frequenz” adını taşır. 2006 yılında arpist Aslıhan Güngör için bestelenen birinci bölüm, arpın diyatonik tınısıyla başlar. Değişen, dönüşen hücreler ve ses dizileri, armonik ve kontrpuantik yapıda örülerek kendi içinde bir bütüne ulaşır.
OĞUZCAN ŞEHİRALTI
1987 yılında İstanbul’da doğdu. 11 yaşında gitar çalmaya, 15 yaşında müzik teorisi ve kompozisyon çalışmaya, 17 yaşında piyano çalmaya başladı. 2005 yılında Kadıköy Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. Aynı sene halen eğitimini sürdürmekte olduğu İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’ne birincilikle kabul edildi.
RAHŞAN İZMİRLİ
13.02.1983 tarihinde Almanya’da doğdu. İlk müzik çalışmalarına 1996–1998 yılları arasında R. Utku Özkanoğlu ile klasik gitar, Leyla Hüseyinova ile piyano çalışarak başladı. 1998 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Flüt Bölümü’ne girdi. 1999 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda ilk kompozisyon çalışmalarına Aydın Azimov ile başlayarak her iki bölümde de öğrenimine devam etti. Halen öğrenimini İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümünde Mete Sakpınar ile sürdürmektedir.
ALPER AKMAN
1980’de İstanbul’da doğdu. Müzik eğitimine Kürşat Terci’den aldığı özel gitar dersleriyle başladı. 2002’de İstanbul Devlet Konservatuarı’na girdi, Mete Sakpınar’la kontrpuan ve kompozisyon, Emel Çelebioğlu’yla armoni çalıştı.
CAN KARADOĞAN
1975 yılında İstanbul’da doğdu. Müzikle uğraşmaya 13 yaşında klasik gitar çalarak başladı. İstanbul Alman Lisesi’nden 1994’te mezun olduktan sonra yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümüne girdi. Burada okuduğu süre zarfında “Too Much” adlı rock projesinde basçı ve solist olarak müzik yazdı, icra etti ve yayınladı. 1998 yılında Hamburg’a gitti ve Hamburg-Harburg Teknik Üniversitesi’nde Bilgi İşlem ve Audio üzerine yüksek lisans derecesi aldı. Bu dönemde Prof. Dr. Udo Zölzer ve Prof. Dr. Albrecht Schneider ile beraber Londra’daki DAFX kongresi için “Analysis of Transient Musical Sounds with Auto-regressive Modelling” isimli makaleyi yayınladı. Hamburg’ta oturduğu 6 senede oradaki icra hocası Isis Chi Gambatte ile beraber şan çalışmalarına devam etti ve Hamburg’ta kurduğu, solistlik ve söz yazarlığı yaptığı “Juno & The Peacock” adlı alternatif rock-caz topluluğu ile “My Cruelest Twin” adlı mini albümü kaydetti. 2000 yılında aynı toplulukla katıldığı Bandnet Müzik Yarışmasında Kuzey Almanya ikinciliği kazandı. 2004 yılında İstanbul’a döndü. Can Karadoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) ses mühendisliği ve tasarımı doktora programında eğitimini sürdürmekle ve burada araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.
CENKER KÖKTEN
1980 Samsun doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden mezun ve İTÜ-MİAM’ da ses mühendisliği master öğrencisi. 1995’te gitar çalarak ve DJ’lik yaparak müzik hayatına başladı. Bilgisayarla müzik yapıyor ve sakin’ de bas gitar çalıyor. Bunun dışında çeşitli konser ve projelerde tonmeisterlik yapıyor. Doğaçlama çalınan bir ders sırasında yapılan kaydın üzerinde daha sonra bilgisayar ortamında gerçek zamanlı efektlerin uygulanırken kaydedilmesi sonucu ortaya çıkan bu parça ismini buradan alıyor.
ALPER AKMAN
Bestecinin özgeçmişi için yukarıya bakınız.
Göreceliğe Direnç (9 kanal kayıt için)
“mutlağı aramak mutlakta kalmak istemek, 0 ın gücüne sahip olmak isteyip sükut-u hayale uğramak göreceliğin içinde çözünüp parçalara ayrılıp her yana dağılmak bu sayede olmamak istediğimi olup olmak istediğim yere varabilmek.” 3 ses, 2 cam kase, bir demir çöp tenekesi kapağı, ride ve crash ziller, 2 de bozuk akortlu akustik gitar olmak üzere toplam 9 kanala üst üste kaydedilmiştir.
YUNUS GENCER
1987 yılında İstanbul’da doğdu. 2004’te Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda teori-kompozisyon öğrencisi oldu. Şu anda lise 2. sınıftadır. Analiz-Kompozisyon ve Armoni öğrenimini Volkan Barut’la, Kontrpuan öğrenimini Özkan Manav’la sürdürmektedir. Bu konser, bestelerinden birinin seslendirileceği ilk konserdir.
Fuga
Serbest bir füg çalışmasıdır. 1600’lerde başlayan barok dönemin büyük ustaları örnek alınarak, 2000’lerde bazı saygıdeğer kesimlerin tekrar canlandırmaya çalıştığı “barok ruhu”na küçük bir taş daha koymak ve destek vermek amacıyla yazılmıştır.
DENİZ ARAT
1978 yılında Tekirdağ’da doğdu. 1996 yılında İzmir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ni, 2002 yılında burslu olarak devam ettiği Bilkent Üniversitesi kompozisyon bölümünü bitirdi. Burada Işın Metin ile kompozisyon, Zerife Bakihanova ile armoni çalıştı. 2002’de İTÜ MİAM kompozisyon bölümü yüksek lisans programına kabul edildi. 2006 Şubat ayında mezun olan Deniz Arat, çalışmalarını Pieter Snapper ve Kamran İnce ile sürdürmektedir.
MELİSA UZUNARSLAN
1985 yılında İstanbul’da doğdu. 10 yaşında Prof. Gönül Gökdoğan’la Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda keman eğitimine başladı. 1999 yılında düzenlenen Edirne Mimar Sinan Rotary Yılın Genç Müzisyeni yarışmasında üçüncülük ödülü aldı. 2000 yılında MSGSÜ’de kompozisyon bölümünde de okumaya hak kazandı. Aynı yıl Avrupa Müzik Festivali’nde solo konser verdi. Beş yıl Prof. Gönül Gökdoğan’la çalıştıktan sonra Doç. Çigdem Yonat İyicil’in keman sınıfına geçti. 2001, 2002 ve 2003 yıllarında Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nde Prof. Lukas David’in ustalık sınıflarına katıldı ve burada solo konserler verdi. 2003 yılında Apple Hill oda müzigi topluluğunun ustalık sınıfında Elise Kuder ile çalıştı. 2004, 2005 ve 2006 yıllarında İtalya Müzik Festivali Pergine Festival Orkestrası’na davet edildi, 2005 yılında orkestranın başkemancılığını yaptı. İtalya’nın birçok şehrinde oda müziği ve orkestra konserleri verdi; keman çalışmalarını Antonio de Simone ve Alberto Martini’nin ustalık sınıflarına katılarak sürdürdü. 2004 yılından itibaren Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası, İstanbul Oda Orkestrası ve Şişli Senfoni Orkestrası’nda yer almaya başladı. Kompozisyon Sanat Dalı’nda armoni çalışmalarını Babür Tongur ve Volkan Barut’la yapan Uzunarslan, füg ve orkestrasyon ögrenimini Özkan Manav’la, kompozisyon öğrenimini Hasan Uçarsu’yla sürdürmektedir. 1.Yaylı Kuarteti ve bariton-piyano için lied’leri 2004 yılında İtalyan Kültür Merkezi’nde ve MSGSÜ Oditoryumu’nda seslendirilmiştir. Aynı yıl 1. Kuarteti İtalya’da Pergine Müzik Festivali’nde çalınmıştır. Halen öğrenimini MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nda keman (lisans 4. sınıfta) ve kompozisyon (lisans 3. sınıfta) bölümlerinde sürdürmektedir.
Piyanolu Beşli
Dört bölümden oluşan yapıt 2005-06 yıllarında bestelenmiştir. Tonal bir dille yazılmasına rağmen, modal tınıları da içinde barındırır. I. bölüm, 1. keman ve viyolonselin temayı duyurması, viyola 2. keman ve piyanonun eşliği ile başlar. Bu bölümde genel olarak parlak ve çalgıların tutti olarak kullanıldığı dikey bir anlatım egemendir. II. bölüm daha solistik pasajlar içerir. Girişteki ağır adımlı piyano-viyolonsel solosuna yaylı gurubundan gelen cevapla devam eden bölüm, aradaki keskin ve hızlı bölmeden sonra, viyolonsel-piyano solosunun yeniden gelmesiyle sona erer. Bölüm ABA formunda yazılmıştır. III. bölümde yaylı grubu ve piyanonun ayrı ayrı kullanımının yanı sıra, ilk bölümde olduğu gibi tutti bir kullanım göze çarpar; fakat bu sefer daha yalın ve yumuşak bir dil kendini duyurur. IV. bölüm piyanonun güçlü ve karakteristik girişiyle başlar, aynı şekilde yaylıların unison olarak girdiği temayla devam eder. Bu tema bölüm içinde sıklıkla duyulacaktır. Enerjisini ve karakterini hiç değiştirmeyen güçlü bir final bölümüdür.