SCHALLFELD ENSEMBLE
Schallfeld, Graz merkezli uluslararası bir çağdaş müzik topluluğudur. Canlı virtüözitesi ve rafine oda müziği tınısıyla dinleyicilerinin ilgisini çeken topluluk, konser formatına özel önem veren yorumlarıyla yeni bir dinleme boyutu hedeflerken, belirli bir mekâna uyum sağlayan etkinlikler yaratmakta. Topluluk 2013 yılında Klangforum Wien mezunları ve Kunstuniversität Graz kompozisyon öğrencileri tarafından kurulmuştur. Şu anda 8 farklı ulustan müzisyeni bir araya getiren topluluk, üyelerinin çeşitliliğini ve farklı ilgi alanlarını sanatsal yönüne yansıtır. Son yıllarda genç bestecilere odaklanan heyecan verici programları, yenilikçi konser sahnelemelerinin yanı sıra kolektif doğaçlamalarının kalitesi ve canlı elektroniğin yenilikçi kullanımı ile uluslararası sahnelerde kendini kanıtlamayı başarmış olan Schallfeld, misyonunu uluslararası genç bestecilerin müziğini Avusturya’ya getirmek ve yurtdışında yeni müzik üretimi için bir elçi olarak hareket etmek olarak görür.
Schallfeld, Graz’daki kendi konser döngülerinin yanı sıra Wien Modern, impuls Graz, Klangspuren Schwaz, musikprotokoll Graz, Varşova Sonbaharı, Darmstädter Ferienkurse, Ensems (Spain), Romaeuropa (Roma), Afekt (Estonia), Bludenzer Tagen zeitgemässer Musik (Bludenz), Signale (Graz), Afekt (Estonya), Daegu Uluslararası Çağdaş Müzik Festivali (Güney Kore) gibi Avusturya içi ve dışındaki festivallere düzenli olarak konuk olmaktadır. 2016 ve 2017 yıllarında Dışişleri/Kültür İşleri Bakanlığı tarafından genç Avusturyalı sanatçıları uluslararası alanda tanıtmak için tasarlanmış bir program olan NASOM’un (New Austrian Sound of Music) temsilcisi olarak seçilen Schallfeld, 2015’ten beri Ulysses-Network Ensemble in Residence’ın üyesidir.
Darmstadt Yaz Kursları’nda (2016), Impuls’ta (2015, 2017, 2019, 2021, 2023), Klangspuren Schwaz’da (2023), Stanford Üniversitesi’nde (2023), Kaliforniya Üniversitesi San Diego’da (2020) ve Harvard Üniversitesi’nde (2020) yerleşik konuk topluluk olarak görev üstlenmiş olan Schallfeld, 2015 yılından bu yana IEM Graz ile sabit bir işbirliğine sahiptir.
Çocuklar ve yetişkinler için pedagojik etkinlikler ve ortak tiyatro projelerinde de yer alan topluluk, Graz Belediyesi, Steiermark Eyaleti ve Avusturya Federal Hükümeti tarafından finanse edilmekte, Graz Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi ile iem (Elektronik Müzik ve Akustik Enstitüsü) Graz’dan cömert destekler almaktadır. Schallfeld’in geçmiş projelerinden bazıları AB (Youth in Action), Music Austria (MICA) ve KulturKontakt Austria tarafından da hibe almıştır.
Schallfeld Ensemble, 2022 yılında Land Steiermark’ın Büyük Yorumlama Ödülü’ne değer bulunmuştur.
* * *
Schallfeld is an international ensemble for contemporary music based in Graz. The group sparks the interest of its audience by its vivid virtuosity and refined chamber music sound, paired with interpretations that pay special attention to concert format, creating events that adapt to the specific venue while aiming for a new dimension of listening. The ensemble was founded in 2013 by alumni of Klangforum Wien and composition students of Kunstuniversität Graz. It currently consists of musicians from 8 nationalities and reflects the diversity and different interests of its members in its artistic direction. In the last few years, Schallfeld has been able to establish itself on international stages through exciting programming with a focus on young composers, innovative concert-stagings as well as through the quality of its collective improvisations and innovative use of live-electronics. Schallfeld sees its mission in bringing music of international young composers to Austria and acting as an ambassador for new music production abroad.
Besides its own concert cycle in Graz, Schallfeld is regularly guest in festivals in Austria and abroad, such as Wien Modern, impuls Graz, Klangspuren Schwaz, musikprotokoll Graz, Warsaw Autumn, Darmstädter Ferienkurse, Ensems (Spain), Romaeuropa (Rome), Afekt (Estonia), Daegu International Contemporary Music Festival (South Korea). In 2016 and 2017 Schallfeld has been selected by the Ministry of Foreign/cultural Affairs as representative of NASOM (New Austrian Sound of Music), a program designed to promote young Austrian artists internationally and, since 2015, is Ulysses-Network Ensemble in Residence.
Schallfeld was Ensemble in Residence during the Darmstädter Ferienkursen (2016), Impuls (2015, 2017, 2019, 2021, 2023), Klangspuren Schwaz (2023), Stanford University (2023), University of California San Diego (2020), Harvard University (2020) and has a fix collaboration with the IEM Graz since 2015.
The ensemble is also involved in pedagogical activities and collaborative theatre projects for children and adults. Schallfeld is funded by the municipality of Graz, the federal state of Styria, the Austrian federal Government and receives generous support from the University of Music and Performing Arts Graz and the iem (Institute for Electronic Music and Acoustics) Graz. Past projects by Schallfeld have also received grants by the EU (Youth in Action), Music Austria (MICA) and KulturKontakt Austria.
In 2022, Schallfeld Ensemble was awarded the Grand Interpretation Prize of Land Steiermark.
AIRBORNE EXTENDED
airborne extended, flüt, blok flüt / Paetzold, arp ve klavsen ile elektronikler ve nesnelerle performanslar sunan bir çağdaş müzik dörtlüsüdür.
2013 yılında kurulan topluluğun benzersiz enstrümantal kombinasyonu, son yıllarda dünyanın dört bir yanından birkaç nesil besteciye ilham veren geniş bir yelpazede yeni sesler ve renkler yaratma imkânı sunuyor. Tanınmış bestecilerle olduğu kadar gelecek vaat eden bestecilerle de çalışan topluluğun sürekli büyüyen repertuarı 80’den fazla ilk seslendirilişi içerir.
NASOM (New Austrian Sound of Music) 2018-19 için seçilen bir topluluk olarak airborne extended, Avusturya’nın resmi kültür elçisi olmuş, Wien Modern, Musikprotokoll Graz, Stanislawsky Electrotheatre Moscow, Kalv Festivalen, Poznan Music Spring, Tempo Reale Festival, Vancouver New Music, National Opera Athens ve daha birçok uluslararası mekân ve festivalde sahne almıştır.
Konser faaliyetlerinin yanı sıra besteciler ve enstrümantalistler için düzenli olarak dersler ve atölye çalışmaları sunan airborne extended, Kunstuni Graz, Linz Bruckner Üniversitesi, Tiroler Landeskonservatorium Innsbruck, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Ankara Bilkent Üniversitesi, Moskova Devlet Çaykovski Konservatuarı, Aarhus Kraliyet Akademisi, Göteborg Müzik ve Drama Akademisi gibi farklı akademik kurumlarla işbirliği yapmıştır.
airborne extended, Federal Kültür Bakanlığı (BMKÖS), Federal Avrupa, Entegrasyon ve Dış İlişkiler Bakanlığı (BMEIA), Viyana Belediyesi (MA7 Stadt Wien-Kultur) ve SKE austromechana tarafından desteklenmektedir.
* * *
airborne extended is a quartet for contemporary music consisting of flute, recorder/Paetzold, harp and harpsichord, with electronics, objects and performance.
The ensemble was founded in 2013 and its unique instrumental combination offers the possibility of creating a wide range of new sounds and colors that in recent years has inspired several generations of composers from all over the world. Its constantly growing repertoire counts more than 80 premieres –working with both up-and-coming and established composers.
As a selected ensemble for NASOM (New Austrian Sound of Music) 2018/19, airborne extended was official Austrian cultural ambassador and performed at international venues and festivals such as Wien Modern, musikprotokoll Graz, Stanislawsky Electrotheatre Moscow, Kalv Festivalen, Poznan Music Spring, Tempo Reale Festival, Vancouver New Music, National Opera Athen and many more.
Besides its concert-activities, airborne extended offers regularly lectures and workshops for composers and instrumentalists and already collaborated with different academic institutions such as Kunstuni Graz, Bruckner University Linz, Tiroler Landeskonservatorium Innsbruck, Anadolu Üniversitesi Eskişehir, Bilkent University Ankara, State Tchaikovsky Conservatory Moscow, Royal Academy Aarhus, Academy of Music and Drama Gothenburg.
airborne extended is supported by the Federal Ministry for Culture (BMKÖS), the Federal Ministry for Europe, Integration and Foreign Affairs (BMEIA), The City of Vienna (MA7 Stadt Wien-Kultur) and SKE austromechana.
SEMPLICE QUARTET
2016 yılında Andante dergisinin altıncısını düzenlediği Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yılın Oda Müziği Grubu” ödülüne layık görülen Semplice Quartet, 2009 yılından bu yana başarılı konser performansları, Barok’tan günümüze tüm dönemlere ilgisi ve sanatın bütün disiplinleriyle etkileşim içinde olan projeleriyle uzun soluklu ve farklı bir topluluk olduğunu kanıtladı. Henüz kariyerinin başında Brüksel Kraliyet Akademisi’nde verdiği konserle adından söz ettiren topluluk, İstanbul’da neredeyse tüm konser salonlarında, ayrıca İzmir, Afyon ve Mersin’de konserler verdi.
2010 yılında Amerika’ya giden Semplice Quartet üyeleri, Apple Hill Chamber Music Center’ın verdiği bursla “Young Artist” programı kapsamında Lenny Matcznyski ile çalıştı ve konserler verdi. Sosyal sorumluluk projelerine de önem veren grup, Bosch Genç Klasikçiler Festivali, İBB Şehir Tiyatroları ve Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’yle ortak projeler yaparak çocuklara klasik müziği tanıtmak ve sevdirmek için açıklamalı performanslar sergiledi.
Başarılı çalışmalarıyla İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın da dikkatini çeken topluluk, 2015 yılında 43. ve 45. İstanbul Müzik Festivalleri’ne davet edilerek konserler vermiş, İKSV’nin referansıyla Fransa’da Aix-en-Provence Festivali’nden teklif almış, Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi Oda Müziği Bölüm Başkanı Prof. Johannes Meissl ile çalışma ve konserler verme şansı bulmuştur. Halen Meissl’ın öğrencileri olarak eğitimlerini sürdürmekte olan Semplice Quartet yurtiçi ve yurtdışı konserlerine de ara vermeden devam etmektedir.
Her biri Türkiye’nin seçkin orkestralarının üyesi olmalarının yanı sıra oda müziği kariyerlerini de özveriyle sürdürmekte olan Semplice Quartet üyelerinin gelecekteki hedefi, Türkiye’de oda müziğinin daha fazla tanınmasını sağlamak, farklı sanatçılarla ortak çalışmalara imza atmak, sosyal sorumluluk projelerine katkı sağlamak, yurtdışında ülkemizi temsil etmek ve en önemlisi, birlikte müzik yaparken aldıkları keyfi devam ettirmek, bu keyfi dinleyicilerine de aktarabilmektir.
HEZARFEN ENSEMBLE
Ödüllü Hezarfen Ensemble, çağdaş ve kültürlerarası proje ve performanslarıyla uluslararası alanda tanınan İstanbul merkezli bir topluluktur. Enerjisi ve canlılığıyla giderek daha geniş kitlelerce tanınmaktadır. Trio (Söz ve Ses) ve disiplinlerarası oda operası (Binboğalar Efsanesi, Deniz Küstü, Ben Sen) gibi imza projeleriyle Türkiye’deki müziğe etki etmiş, çağdaş müziğin yüzünü değiştirmiş, performanslarıyla Avrupa’daki festivallerde övgüler almıştır. Topluluğun yurtdışındaki önemli performansları arasında Berlin MärzMusik Festivali, Rotterdam Operadagen, Bristol Yeni Müzik Günleri, Divan projesi, Münster Klangzeit Festivali, Essen Kültür Başkenti, Roma Alman Tarih Enstitüsü, Trieste Prima festivali yer almaktadır. Topluluk Türkiye’de düzenli olarak İstanbul Müzik Festivali, Borusan Müzik Evi, Arter Müzesi, BAUART, Yapı Kredi, Akbank Sanat, Boğaziçi Üniversitesi, Hezarfen Bilkent Akademisi ve Yeni Müzik Günleri, Saygun Merkezi İzmir, Fransız Kültür Merkezi, Kulturakademie Tarabya ve Goethe-Institut Istanbul’un yanı sıra, İtalyan, Hollanda ve Avusturya Kültür Merkezleri ile de işbirliği yapmaktadır.
Hezarfen Ensemble 2021’de, Donaueschinger Musiktage tarafından davet edilerek festivalin 100. yılına binaen İstanbul’daki ARTER Müzesi’nde bir konser vermiş, ayrıca Donaueschinger Musiktage ve Goethe-Institut Istanbul işbirliğiyle Mayıs 2022’de Bristol New Music Festivali’nde makam enstrümanlarından oluşan bir proje kapsamında yedi besteciye eser siparişi vermiş, İngiltere’de ilk icrası yapılan eserler BBC Radio 3 tarafından kaydedilmiştir. Bunu Haziran 2023’te Yaşar Kemal’in romanına dayanan Michael Ellison’ın yeni operası Binboğalar Efsanesi’nin dünya prömiyeri izlemiş, “Beyond East and West: Developing and Documenting an Evolving Transcultural Musical Practice” başlığıyla çığır açan bu proje aynı zamanda Avrupa Araştırma Konseyi tarafından finanse edilen geleneksel enstrümanların yeni müzik topluluğuna entegrasyonu üzerine 5 yıllık bir araştırma kapsamında üretilmiş, Doğu-Batı çizgisini çağdaş müzik ve opera bağlamında sistematize eden yeni ve kültürlerarası bir model olarak Türkiye ve Ortadoğu’nun zarif müzik geleneklerine farklı bir boyut katmıştır. Ernst von Siemens Müzik Vakfı’nın desteğiyle İsveç’deki ilk sahne alışını Eylül 2024’te Kontinent Dalsland Festivali’nde “Yerinden Edilmenin Anımsanması” (Recollection of Displacement) başlıklı programıyla gerçekleştirecek olan topluluk, 2004’ten beri düzenli olarak gerçekleştirilen Sesin Yolculuğu Genç Besteciler Festivali’nin de aktif topluluklarından biridir ve bugüne dek Türkiye’den birçok genç bestecinin eserlerinin ilk seslendirilişlerini gerçekleştirmiştir.
* * *
Every concert by award-winning Hezarfen Ensemble is an adventure. Internationally recognized for its performances of contemporary and transcultural music, it is above all the energy and vitality of this Istanbul-based group which has brought Hezarfen Ensemble increasingly widespread recognition. With signature projects ranging from trio (Word and Sound) to interdisciplinary chamber opera (Binboğalar Efsanesi, Deniz Küstü, Say I am You) and Music of Displacement, the impact of Hezarfen Ensemble on music in Turkey has been profound, changing the face of contemporary music in its home country, while the infectious energy of its performances has brought acclaim for the ensemble in its appearances at festivals across Europe. Key performances abroad have included MärzMusik Festival Berlin, Rotterdam Operadagen, Bristol new Music Days, the Divan project, Klangzeit Festival Münster, Essen Cultural Capital, German Historical Institut Rome, Trieste Prima festival. At home, Hezarfen regularly appears at the Istanbul Music Festival, Borusan Music House, Arter Museum, BAUART & Yapı Kredi, Akbank Sanat, Boğaziçi University, Hezarfen Bilkent Academy and New Music Days, Saygun Centre Izmir, Institut Francais and collaborates regularly with Goethe-Institut Istanbul, Italian, Netherlands and Austrian Cultural Centres.
The ensemble has been collaborating with the Goethe-Institut Istanbul and the Kulturakademie Tarabya, a federal german artists’ residency in Istanbul since 2012. In 2021, the ensemble was invited by the Donaueschinger Musiktage to celebrate the 100th anniversary of the festival with a concert at the ARTER Museum (Istanbul), in cooperation with Donaueschinger Musiktage and Goethe-Institute Istanbul. In May 2022, the ensemble made its UK debut, with seven new composition commissions for a programme of makam instruments at the Bristol New Music Festival, recorded by BBC Radio 3. This was followed in June 2023 by the world premiere of Binboğalar Efsanesi (The Legend of a Thousand Bulls), Michael Ellison’s new opera based on the novel by Yaşar Kemal, the culmination of his groundbreaking research project Beyond East and West: Developing and Documenting an Evolving Transcultural Musical Practice – a 5-year research project funded by the European Research Council on the integration of traditional instruments into a new music ensemble. This project systematises the practical processes essential to the creation of a new, East-West strand of contemporary music and opera. Its tripartite approach – workshop, ethnography, theory – combined with public events provides a new model for transcultural practice while opening a door for the world to a deeper understanding of the exquisite musical traditions of Turkey and the Middle East. In September 2024 the Ensemble will make its Sweden debut at the Kontinent Dalsland Festival, with its program Recollection of Displacement –with friendly support of Ernst von Siemens Music Foundation.