23 Haziran 2024 Pazar, 19:00
Cemal Reşit Rey Konser Salonu
Anita Sağlam (*2002)
Entropy, viyolonsel, vurmalılar ve piyano için (2024)
Furkan Keçeli (*1995)
monomania, viyolonsel ve piyano için (2024)
Uğurcan Kurt (*1988)
Sacred Children of Wicked Island: A Curse Music for Majesty, viyolonsel, vurmalılar ve piyano için (2024)
Yusif Bayramov (*1993)
Wild Times, viyolonsel, vurmalılar ve piyano için (2024)
Adil Köprülü (*2003)
Mut, viyolonsel, vurmalılar ve piyano için (2024)
Amir Nabizad (*1991)
Üç Doğulu Kız, viyolonsel, vurmalılar ve piyano için (2024)
ARA
Özkan Umutcan Bapbacı (*1996)
This Amber Light, viyolonsel, vurmalılar ve piyano için (2024)
Deniz Hatipoğlu (*2003)
Tulpa, viyolonsel, vurmalılar ve piyano için (2024)
Toygar Babacan (*1997)
Solid Liquid, vurmalılar ve piyano için (2024)
Metehan Esen (*2000)
Dağınık, viyolonsel, vurmalılar ve piyano için (2024)
Orkay Pazarcı (*2003)
Taiji, viyolonsel, vurmalılar ve piyano için (2024)
Ensemble Musikfabrik
Dirk Wietheger, viyolonsel
Dirk Rothbrust, vurmalılar
Benjamin Kobler, piyano
ARA
21:00
Efe Çerkezoğlu (*2002)
Mozambique, flüt, klarnet ve viyolonsel için (2024)
Mehmet Emre Özman (*1986)
İkiz Asal Sayılar, flüt, klarnet, vurmalılar ve viyolonsel için (2024)
Aleksandra Nadin Bolşen (*1996)
Recycling Theatre: Geri Dönüşüm Oyunu, flüt, klarnet, vurmalılar ve viyolonsel için (2024)
Ata Öztürk (*1997)
Simulacrum, flüt, klarnet, vurmalılar ve viyolonsel için (2024)
Ada Dinçer (*2003)
for those who still play with dolls, flüt, klarnet, vurmalılar ve viyolonsel için (2023)
Nazlıcan Gümüş (*2003)
A Dionysian Ritual, flüt, klarnet, vurmalılar ve viyolonsel için (2024)
Doğa Özkan (*2004)
Dört Haham, flüt, klarnet, vurmalılar ve viyolonsel için (2024)
Kaan Selçuk (*2000)
A Quick Tip from a Loser, flüt, klarnet, vurmalılar ve viyolonsel için (2024)
Yunus Eren Kırmızıgül (*2001)
Downfall, flüt, klarnet/bas klarnet, vurmalılar ve viyolonsel için (2024)
Hezarfen Ensemble
Cem Önertürk, flüt
Çağdaş Engin, klarnet/bas klarnet
Kerem Öktem, vurmalılar
Gökhan Bağcı, viyolonsel
Sibil Arsenyan, şef
BESTECİ ÖZGEÇMİŞLERİ VE PROGRAM NOTLARI
ANİTA SAĞLAM
2002 yılında Muğla’da doğdu. 2020 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservauvarı’nda kompozisyon bölümünü kazandı. Özge Gülbey Usta, Onur Özmen ve Hatıra Ahmedli Cafer ile kompozisyon çalıştı. Jan Schumacher’in koro şefliği çalıştayında uygulama korosunda yer aldı. 2021 yılında Sean Doherty’nin çalıştayında, 2022 yılında ise Elvira Muratore, Enrique Barrios ve David Braid çalıştaylarında aktif katılımcı olarak yer aldı. Şu an Hatıra Ahmedli Cafer’le Kompozisyon, Armoni, Orkestrasyon, Hakan Ekmen’le Piyano, Ercüment Burak Erdoğan’la Kontrpuan çalışmaktadır.
Entropy
Bu eserde besteci, evrendeki her şeyin kaosa doğru gitme eğilimini yansıtmayı amaçlamaktadır. Başta kaostan oldukça uzak biçimde başlayan tema, müziğin sonuna kadar her yeniden gelişinde daha kaotik bir yapı halini alır.
FURKAN KEÇELİ
1995 İstanbul doğumlu Furkan Keçeli, İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde Tolga Tüzün’le kompozisyon, Yiğit Özatalay’la kontrpuan, Oğuz Usman’la form ve biçim analizi çalıştı, bitirme projesini Enis Gümüş’ün danışmanlığında tamamladı. Yüksek lisans eğitimini Belçika Gent Kraliyet Konservatuarı Kompozisyon Bölümü’nde Filip Rathé’yle çalışarak tamamladı ve onur derecesiyle mezun oldu. Eserleri başta SPECTRA, Camerata RCO, Oerknal, ADAM Quartet, Awkas olmak üzere çeşitli topluluklarca Türkiye’de ve Avrupa’da seslendirildi. Besteci olarak dahil olduğu Pasklaar Projesi kapsamında Belçika turnesine katıldı. Bushra El-Turk’ün Woman at Point Zero operasında besteci asistanlığı yaptı. Kaleme aldığı makale ve denemeler Manifold, Arter Yayınları, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Mousse Publishing gibi yayınevlerince yayımlandı. 60. Venedik Sanat Bienali Türkiye pavyonunda sergilenen Gülsün Karamustafa’nın Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli eserinin ses tasarımını yaptı, sergi kitabı için de bir metin kaleme aldı. İstanbul Edebiyat Evi, Arter ve Sanat Kritik’te konuşmalar yaptı. 2021 yılından beri süreli yayın Manifold’un editöryel ekibinde görev alan Furkan Keçeli kompozisyon alanındaki doktora çalışmalarına Eray Altınbüken’le İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (İTÜ/MİAM) devam etmektedir.
monomania
Eser, bestecinin hayatında önem teşkil eden Filip Rathé’nin asal sayılara ilgisini “takıntı” edinmeyi prensip edinecek bir perspektifle bestelenmiştir. Asal katsayılara sahip birim sürelerin eklemlenmesi, bölünmesi, toplanması ve çıkarılmasına dayanan ritmik yapısı ile monomania, seslerin düzenlenmesinde inici veya çıkıcı kromatik jestlerin temel alınmasıyla, bir tür saplantının sessel tezahürünü oluşturmayı hedefler.
UĞURCAN KURT
Müzik çalışmalarına 7 yaşında piyano dersleri alarak başlamış, 11 yaşında bestecilik faaliyetlerine adım atmıştır. Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Kompozisyon ve Orkestra Şefliği programından mezun olan Kurt, 2017 yılında Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na öğretim görevlisi olarak atanmış ve çeşitli dersler vermiştir. Ayrıca MİAM’da yüksek lisans eğitimine devam etmiş, daha sonra çalışmalarını Yıldız Teknik Üniversitesi’nde sürdürmüştür. Yüksek lisans tezini Béla Bartók’un keman düoları üzerine hazırlamıştır. Besteci olarak tiyatro, oda müziği ve solo enstrümantal eserler besteleyen besteci, çeşitli yarışmalarda başarılar elde etmiştir. Uğurcan Kurt, halihazırda özel dersler vermekte ve müzik yazma faaliyetlerini sürdürmekte, aynı zamanda YTÜ MSS Doktora Programı’nda çalışmalarına devam etmektedir.
Sacred Children of Wicked Island: A Curse Music for Majesty
Sultan Abdülaziz döneminde İstanbul’da sokak köpeklerinin artan sayısı, hükümetin çözüm arayışına yol açmıştır. Ancak, köpeklerin Sivriada’ya sürülmesi kararı büyük bir yangınla sonuçlanmış ve halkın tepkisini çekmiştir. İttihat ve Terakki Hükümeti döneminde ise, köpeklerin toplanması çabaları halkın güçlü tepkisiyle karşılaşmıştır. Köpeklerin adaya sürülmesiyle yaşanan felaketler, halk arasında Tanrı’nın bir cezası olarak yorumlanmıştır. Bu trajik dönemi, köpeklerin adaya sürgün edilmesini, yaşadıkları açlık ve geri dönüşlerini anlatan bu müzik “Gidiş”, “Açlık ve Ölüm”, “Sela Vakti Geriye Dönüş” başlıklı üç aşamadan oluşan bir lanet okumadır. Besteci, eserin ilk seslendirilişini gerçekleştiren Ensemble Musikfabrik müzisyenlerine teşekkürlerini sunar.
YUSİF BAYRAMOV
1993 yılında Bakü’de doğdu. 2003 yılında Bülbül Özel Müzik Okulu’nda (Bakü, Azerbaycan) müzik eğitimine başladı. 2011 yılında aynı kurumdan mezun oldu. Eğitim yıllarında, tar icracısı olarak 2008 yılında H. Aliyev Azerbaycan Cumhuriyeti Müzik Yarışması ve 2009 yılında N. Aliverdibeyov Bakü Müzik Yarışması’nda birincilik ödüllerine değer bulundu. Aynı yıl Cumhurbaşkanlığı bursunu kazandı ve ismi ülkenin yetenekli gençler listesine alındı. 2011 yılında Azerbaycan Milli Konservatuvarı Halk Çalgıları Bölümü’nün sınavlarını kazanarak lisans eğitimine başladı ve 2015 yılında mezun oldu. 2018 yılında kabul edildiği Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü’nün Kompozisyon programında eğitimini tamamlayarak 2020 yılında mezun oldu. Halen Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü’nün Kompozisyon programında doktora eğitimine devam etmektedir.
Wild Times
Bu eser günümüzün ruhunu yansıtmak amacıyla yazılmıştır. Yazar, kentsel toplumun döngüsel ve doğal anlarını yakalamaya çalışmıştır. Eserdeki sıçrayışlar ve yüksek gerilim yazar tarafından hayatın çılgın temposuna bir tepki olarak kabul edilmektedir.
ADİL KÖPRÜLÜ
2003 yılında Almanya’da dünyaya geldi. İlköğrenimini İstanbul’da tamamladı. Müzik eğitimine 10 yaşında piyano dersleriyle başladı. Yalova Termal Fen Lisesi’nden mezun oldu. 2021 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Bestecilik Sanat Dalı’na kabul edildi. Bestecilik çalışmalarını Hasan Uçarsu ile sürdürmektedir.
Mut
Yaşanmış bir gün, tanışılan yeni insanlar ve yerlerin etkisinde yazılan bir eserdir. Adı, bir kelime kökü olarak ele alındığında bu deneyimlerin verdiği beklenmedik ve bir o kadar da tanıdık bir mutluluğa işaret ederken; bu hisse ulaşmak için eserin ithaf edildiği müzisyenlerin ana dilindeki karşılığıyla bir cesareti de gerektirir.
AMİR NABİZAD
1991 yılında İran’ın Urmiye şehrinde doğdu. Müzik eğitimini Urmiye Güzel Sanatlar Lisesi’nde santur çalgısında uzmanlaşarak, geleneksel İran müziği üzerine derece alarak tamamladı. Sonraki yıllarda Tahran, Azerbaycan ve İstanbul’da piyano teknisyenliği eğitimi aldı. 2020 yılında Maltepe Üniversitesi Konservatuvarı’nda Bestecilik ve Orkestra Şefliği Bölümü’ne girdi. İki yıl Armağan Durdağ’dan bestecilik eğitimi aldı. Halen 4. sınıf öğrencisi olan Nabizad, bestecilik çalışmalarını son iki yıldır Turgay Erdener’le sürdürmektedir. 2012 yılından itibaren piyano öğretmenliği yapmaktadır.
Üç Doğulu Kız
Bu eser değerli dost Mohsen Malekifer ile onun üç kızı Meloody, Melika ve Ariana’dan esinlenerek yazılmıştır.
ÖZKAN UMUTCAN BAPBACI
1996 Tekirdağ doğumlu bir besteci, ses tasarımcısı ve mühendistir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Bilkent Üniversitesi’nde Kompozisyon çalışmalarına devam ederek Onur Türkmen ve Tolga Yayalar’la çalıştı. 2022’de Berlin Opera Akademisi’nde orkestra stajyeri olarak şefler Peter Leonard, Matthew Toogod, Lutz de Veer ve Carlos Sperier’e önemli repertuvar operaları üzerinde asistanlık yaptı. 2023 yılında Darmstadt Yaz Kursu (Darmstadt, Almanya), Impuls Akademi (Graz, Avusturya) ve MIXTUR Festivali (Barselona, İspanya) gibi yeni müzik festivallerinde Beat Furrer, Clara Iannotta, Franck Bedrossian, Isabel Mundry ve Klaus Lang gibi önemli bestecilerin ustalık sınıflarına katıldı ve MIXTUR Festivali tarafından sipariş edilen solo flüt eserinin ilk seslendirilmesi yine bu festivalde gerçekleştirildi. Besteci, eserlerinde mekânsallaştırmanın ve ses tasarımının yanı sıra akustik ve elektronik araçlarla drama temelli müzikal ifadeler yaratmaya odaklanmış olup çalışmalarını Bilkent Üniversitesi’nde sürdürmektedir.
This Amber Light
Eser, Ocean Vuong’un On Earth We’re Briefly Gorgeous adlı eserindeki birkaç mısradan ilham alınarak yazılmıştır. Buna paralel olarak mısralarda bahsi geçen amber renginin frekans değerine eşdeğer olan Sol tonu ve onun etrafında bulanıklaştırılan bir ses atmosferini hedef alan eser, saydam ve bulanık başlayan ses dünyası ile jestlerin hâkim olduğu keskin ve agresif müzikal anların zıtlığına odaklanarak meditatif bir tekrarla son bulur.
Tell me it was for the hunger
& nothing less. For hunger is to give
the body what it knows
it cannot keep. That this amber light
whittled down by another war
is all that pins my hand
to your chest.
(Vuong)
DENİZ HATİPOĞLU
2003 yılında İstanbul’da doğdu. Müzik eğitimine 2012 yılında Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yarı Zamanlı Viyolonsel Ana Sanat Dalı öğrencisi olarak başladı. 2013 yılında Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tam Zamanlı kısmına geçiş yaptı. 2016 yılından itibaren eğitimine Kontrbas Sanat Dalı öğrencisi olarak devam etti. 2019 yılındaki Sesin Yolculuğu Genç Besteciler Festivali’ne Hasret adlı eseriyle katıldı. 2021 yılında Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bestecilik Bölümü’ne Mehmet Ali Uzunselvi’nin öğrencisi olarak kabul edildi. Düş Kapanı adlı eseri 11-14 Nisan 2024 tarihlerinde İsviçre’nin Münster, Zürih, Bern ve Basel şehirlerinde Ums n’ Jip Duo tarafından seslendirildi. Eğitimini halen Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bestecilik Bölümü’nde Mehmet Ali Uzunselvi ile sürdürmektedir.
Tulpa
Tulpa, aslen Tibet Budizmi’ne dayanan ve genellikle bir kişinin kişisel çaba ve meditatif pratiği sonucunda yarattığı sanal bir varlık veya düşünce formunu ifade eder. Bu kavram, kişinin zihninde canlı bir varlık olarak şekillenen bir düşünsel varlığı tanımlar. Tulpa’nın oluşturulma süreci genellikle meditatif uygulamalara dayanır. Kişi, belirli bir düşünce, his veya varlık üzerine odaklanır ve bu odaklanma sürecinde zihninde bir varlık oluşturur. Bu varlık, zamanla kişinin zihinsel deneyiminde daha belirgin hale gelir ve hatta kişinin algısında gerçekmiş gibi hissedilebilir.
TOYGAR BABACAN
1997 yılında İzmir’de doğdu. Müzik eğitimine Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi’nde başladı. Orada keman ve piyano üzerine eğitim alırken aynı zamanda da koro öğretmeni İlhan Akyunak’la koro şefliği çalıştı. Sonrasında koro şefliği eğitimine Burak Onur Erdem ve Cemi’i Can Deliorman’la Bahçeşehir Üniversitesi BAUART sertifika programında devam etti. Bu süreçte çeşitli ustalık sınıflarına katılmış olup, Lorenzo Donati, Jan Schumacher, Georg Grün gibi isimlerle koro şefliği çalıştı. Aynı dönemde Rezonans Oda Korosu’nda da korist olarak yer aldı. Kompozisyon eğitimine Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü’nde başladı; burada Prof. Dr. Mehmet Can Özer’le çalıştı. Eğitimine Doç. Dr. Füsun Köksal İncirlioğlu ile devam etmektedir. Onur Dülger ile Alican Çamcı’nın seminerlerine ve Sungji Hong, Niklas Seidl ile yapılan ustalık sınıflarına katılan Babacan, Sesin Yolculuğu Genç Besteciler Festivali kapsamında Ensemble Musikfabrik, İzmir Yeni Müzik Günleri kapsamında da Ensemble Handwerk, Ensemble KNM ve Fie Schouten ile çalışma, Digit Izmir kapsamında Korhan Erel’in ustalık sınıfına katılma imkânı buldu.
Solid Liquid
Eserin ilk bölümlerinde tercih edilen ses paleti ve ritimler, müziği adeta ağırlıksız bir boşlukta süzülüyormuş gibi hissettiriyor. İlerleyen kısımlarda yoğunlaşan tempo ve ritimlerle ses, daha elle tutulur, yoğun bir mekâna çekiliyor. Müzik, genel bir inarmonik ve armonik denge içinde yüzen geniş tınılar arasından, daha keskin ve net vuruşlara doğru bir evrilme sergiliyor.
METEHAN ESEN
5 Eylül 2000’de doğdu. Hayatının erken döneminde müzikle tanıştı. Lise hayatını Eskişehir ETİ Sosyal Bilimler Lisesi’nde geçirdikten sonra, lisans eğitimi için bir sene olmak üzere Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü’nde ders gördü. 2021 senesinde girdiği Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü Bestecilik ve Müzik Teknolojisi Lisans Programı’nda 3. sınıf öğrencisi olarak eğitimine devam etmektedir.
Dağınık
Eser, bestecinin önceki çalışmalarında yarattığı bir ses yapısının armonik seri üzerinden incelenmesiyle oluşturulan bir 12-ses sistemini temel almaktadır. Katlanma özellikleri göstererek yavaş yavaş oluşan ritmik yapı, daha sonra kendisinin temel aldığı sistemde bazı potansiyellerin keşfedilmesi için olanak sağlayacaktır.
ORKAY PAZARCI
2003 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Orkay Pazarcı, İstanbul merkezli bir çağdaş müzik bestecisidir. Pazarcı’nın çalışmaları doğa ile bağlantılı unsurlar ve spiritüalizm arasındaki uyumu yansıtan dingin atmosferleri tasvir etmektedir. Çalışmaları ısrarlı figürleri, tekrarlı hatları ve primitif süslemeleri ile monolitik bir müzikal anlatı sunarken, aynı zamanda esrarengiz unsurları ve vahşetin özünü harmanlayan antik referansları da dahil eder. Mayıs 2023’te Deluge isimli müziği Schallfeld Ensemble bünyesinde Mirko Jevtović tarafından seslendirilen besteci, müziğe ilkokul yıllarında klasik gitar eğitimi alarak başlamış, gitar eğitiminin ardından lise yıllarında Elçin Çınar Selamet’le klarnet çalışmıştır. Kompozisyon çalışmalarına 2022’den beri Uğurcan Öztekin’le devam etmektedir. Akademik eğitiminin yanı sıra Stefano Gervasoni ile bestecilik atölyesinde çalışmıştır.
Taiji
Perküsyon, piyano ve viyolonsel için bestelenen bu esere adını veren “taiji”, Antik Çin’de ortaya çıkan Taoizm’de bahsi geçen bir tür felsefi kavramdır. Evrenin temel ilkesini ifade eden bu kavram, ölçülemeyen ve somut bir sınırı olmayan enerji biçimi olarak ifade edilebilir. Taiji yang ve yin’i betimler. Hareket yang’ı oluşturur ve faaliyeti sınırına ulaştığı vakit durgunlaşır. Sükûnet sayesinde yin ortaya çıkar. Huzur sınırına ulaştığı vakit harekete geri dönüş olur. Hareket ve sükûnet dönüşümlü olarak birbirinin kaynağı haline gelir ve mutlak bir enerji ortaya koyar. Bu evrensel prensiplerin bir araya gelerek oluşturduğu eklektik stili model alan eser, değişken işitsel yapılar barındıran monolotik bir müzikal anlatı sunar.
* * *
EFE ÇERKEZOĞLU
2002 yılında İstanbul’da doğdu. Müzik eğitimine küçük yaşlardan itibaren piyano çalarak başladı. 2020 yılında Aşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü’nden mezun olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü’ne kabul edildi. Eğitim sürecinde Eray Altınbüken’le kompozisyon, Nail Yavuzoğlu’yla armoni ve füg, Neşe Yeşim Altınel’le makam müziği, Mehmet Özkan’la müzik tarihi, Alper Rumelioğlu’yla piyano çalıştı. Kompozisyon eğitimine Oğuzhan Balcı’yla devam eden bestecinin müzik tarzı, yapısal olarak çeşitli öğeleri ve türleri bir arada kullanmayı içermektedir.
Mozambique
Eser, yaşadıkları ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik gidişatından olumsuz etkilenen üç arkadaşın sohbetini anlatmaktadır. Karakterler farklı sınıfsal aidiyetlere ve bilinç boyutlarına sahip olmalarına rağmen birbirlerine dostluk bağıyla sıkı sıkıya bağlıdırlar.
MEHMET EMRE ÖZMAN
1986 yılında İzmir’de doğdu. 2010 yılında Makine Mühendisliği lisans eğitimini İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde tamamladı. Kısa bir süre Salih Kartal’la bestecilik çalıştıktan sonra, Eray Altınbüken’den müzik teorisi, solfej, dikte, armoni ve kontrpuan üzerine dersler aldı. 2020 yılında Maltepe Üniversitesi Konservatuvarı Bestecilik ve Orkestra Şefliği Bölümü’ne girdi. Bu bölümde iki yıl Turgay Erdener’le bestecilik çalıştı. Lisans 4. sınıf öğrencisi olan Mehmet Emre Özman, bestecilik çalışmalarına son iki yıldır Armağan Durdağ ile aynı bölümde devam etmektedir.
İkiz Asal Sayılar
Bilindiği üzere, asal sayılar yalnızca 1’e ve kendisine bölünebilen özel doğal sayılardır. Doğal sayılar büyüdükçe asal sayılara rast gelme ihtimalimiz de azalır. Örneğin 1 ile 100 arasındaki doğal sayıların yaklaşık yüzde 25’i, 100 ile 1000 arası doğal sayıların ise yaklaşık yüzde 17’si asaldır. Fakat sayıları giderek azalsa da asal sayıların sonsuza kadar devam ettiği ispatlanmıştır. Bunun yanında, bir de ikiz asal sayılar vardır. İkiz asal sayı, birbirine komşu asal sayılar demektir. Örneğin 11 ile 13 ya da daha ilginç bir örnek olarak 7877 ile 7879 gibi. Peki asal sayılar bu birlikteliği sonsuza dek sürdürebiliyor mudur? Sayıları giderek ne kadar azalsa da sonsuzluğun içinde bir yerde illaki yine yan yana gelip ikiz oluyorlar mıdır? Yoksa bir noktada artık hiç yan yana gelemeyecek kadar azalıyorlar mıdır? Yani ikiz asal sayılar sonlu mudur, yoksa sonsuz mudur? Bu komşuluk bir yerde bitiyor mudur? Bu henüz bilinmiyor. (Bu program notu, çok sevgili ablam ve matematikçi Prof. Dr. Ekin Özman’nın katkılarıyla hazırlanmıştır.)
ALEKSANDRA NADİN BOLŞEN
1996 yılında Mersin’de doğdu. Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Kompozisyon ve Orkestra Şefliği bölümünden mezun oldu. Bir akademik yıl süresince burslu olarak İtalya’da Conservatorio di Musica GiacomoPuccini’de eğitim aldı. 2019 yılında lisans eğitimini birincilikle bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda yüksek lisans eğitimine başladı, 2022 yılında mezun oldu. Başta piyano ve akordeon olmak üzere birçok enstrüman icra eden Bolşen’in eserleri yurtiçi ve yurtdışında seslendirildi. Klasik batı müziği ve 21. yüzyıl müziği dışında film müziği, sentez müzik ve etnik müzik alanlarında çalışmaları bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüllere layık görülen Bolşen, şu an Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Doktora Programı’nda eğitimine devam etmekte ve Maltepe Üniversitesi Konservatuvarı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.
Recycling Theatre: Geri Dönüşüm Oyunu
Bazı temaların kişiselleştirilerek bir tartışma haline girdiği, kendi içlerinde örgütlenme ve diyologların hâkim olduğu eserde temaların farklı zamanlarda ve partilerde karşımıza çıkarak aynı konunun ne kadar çok farklı biçimlerde ifade edilebildiğini anlatmaktadır. Ses icrası dışında icracılara bazı küçük tiyatral yönergeler verilmiştir ve partilerin ses dışında aynı zamanda görselliğe de hitap etmesi amaçlanmıştır. Aynı şeyi defalarca yeniden konuşup başa döndüğümüz diyologlar hayatın içinde hep yerini almıştır. Bu eserde o anların bir parçasının ifade edilmesi amaçlamaktadır. Onca işlenen ifadeden sonra baştaki temanın geri gelmesi “geri dönüşüm” fikrini ifade etmektedir. Besteci eserin prömiyerini gerçekleştiren Hezarfen Ensemble’a teşekkürlerini sunar.
ATA ÖZTÜRK
22 Aralık 1997’de doğdu. 15 yaşında gitar çalmaya başladı. Şişli Terakki Lisesi’nden 2016 yılında mezun olduktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği Bölümü’ne girdi, ancak müzik konusundaki çalışmalarına ağırlık vermeye başladı, özellikle metal müzik üzerine yoğunlaştı. Sonrasında bütünüyle müziğe yönelmeye karar verip 2020 yılında yine İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Bestecilik ve Müzik Teknolojileri Bölümü’ne girdi ve çağdaş müzikle de ilgilenmeye başladı. Öğrenimine lisans 4. sınıf öğrencisi olarak devam etmektedir.
Simulacrum
Bu eseri tasarlarken amaçladığım şey, birtakım spektral ilişkilerle dizisel hareketler arasında iç içe geçen alanlar yaratmaktı. Enstrümanların spektral özelliklerinden bolca yararlanıp onları çeşitli şekillerde ve bağlamlarda kullanarak, atadığım bazı kurallar neticesinde düzenledim. Bu kurallar zaman zaman armoniye, zaman zaman ritme dayalı kararları almamda etkili oldu.
ADA DİNÇER
Besteci, icracı ve doğaçlamacıdır. 2021 yılında Bilkent Hazırlık Lisesi’nden Cem Önertürk’ün flüt öğrencisi olarak mezun oldu. Solist ve oda müziği sanatçısı olarak yurtiçi ve yurtdışında birçok konser verdi. 2022 yılında Bilkent Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi kompozisyon bölümüne Tolga Yayalar’ın öğrencisi olarak kabul edildi. Aynı yıl Bilgi Üniversitesi’nin duyurduğu yapıt çağrısına kabul edilen ilk dörtlüsü Aphotic Hezarfen Ensemble’ın yaylı dörtlüsü ile seslendirdi. 2023 yılında ilk topluluk eseri Mycelium’un prömiyerini Bilkent Müzik Topluluğu gerçekleştirdi. For those who still kiss with saliva adlı çello ve gitar düosu Portekiz’in Lizbon kentinde Eric-Maria Couturier ve Bertrand Chavarria-Aldrete ile seslendirildi ve yurtdışında seslendirilen ilk eseri oldu. Klangspuren Besteciler Laboratuvarı’na seçilen bestecilerden biri olma fırsatını yakalaması üzerine topluluk eseri Chrysalis Avusturya’nın Schwaz kentinde Shallfeld Ensemble tarafından seslendirildi. Klaus Lang ve Chaya Czernowin gibi önde gelen bestecilerin ustalık sınıflarına katılma şansı yakaladı. Eğitimine Bilkent Üniversitesi’nde Onur Türkmen’in öğrencisi olarak devam etmektedir. for those who still play with dolls, “for those” serisinin ikinci eseridir.
for those who still play with dolls
Bir sabah kalktığımda oyuncaklarımla bir daha oynamamaya karar verdim. Ellerimden küçüktü artık oyuncak bebeklerim, ben de bıraktım ellerini.
NAZLICAN GÜMÜŞ
2003 yılında İstanbul’da doğan Nazlıcan Gümüş, İstanbul merkezli bir çağdaş müzik bestecisidir. Lise döneminde keman çalmaya başlayan Gümüş, Seray Fulden Aydın’la sürdürdüğü keman çalışmalarının ardından ilgisini kompozisyon alanına kaydırmıştır. Eğitimine 2022 yılından beri İstanbul Topkapı Üniversitesi Müzik Bölümü Kompozisyon programında Uğurcan Öztekin’le devam etmektedir.
A Dionysian Ritual
A Dionysian Ritual, hayali bir Dionisos ritüelini resmederken, sınırlı ve tekrar eden müzikal malzemelerden oluşan monolitik yapılar ortaya koyar. Eser, prömiyeri 23 Haziran 2024’te Sesin Yolculuğu Festivali’nde yapılmak üzere Hezarfen Ensemble için bestelenmiştir.
DOĞA ÖZKAN
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda keman eğitimini sürdürürken renk arayışları sırasında besteciliğe olan ilgisini keşfetmiştir. Bestecilikle ciddi anlamda ilgilenmeye 2022 yılında Filler ve Şeftaliler adlı eseriyle National Young Composers Challenge’da mansiyon ve dinleyici ödülleri ile ilgi çekmesiyle başladı. Bu dönemde Michael Ippolito ile çalışmış, müzikleri yurtiçi ve yurtdışında birçok konserde seslendirilmiştir. Şu anda eğitimine yine MSGSÜ’de Özkan Manav’ın kompozisyon sınıfında devam etmektedir.
Dört Haham
Ezekiel 1:15: Çarklar, yan yana durdukları yerden yön değiştirdiler; ileri gitmek istediklerinde yanlarındaki yön değişti ve durdular.
Bir gece dört haham bir melek tarafından ziyaret edilmiş, uyandırılıp Yedinci Göğün Yedinci Katındaki Yedinci Kubbe’ye götürülmüş. Orada kutsal Ezekiel Çarkını seyretmişler. Pardes’ten Yeryüzü’ne inerlerken, yolun bir noktasında, böylesine bir ihtişama tanık olan hahamlardan biri aklını kaybetmiş, öldüğü güne kadar ağzından köpükler saçarak dolanıp durmuş. İkinci Haham son derece sinikmiş: “Ezekiel’in Çarkını sadece düşümde gördüm, o kadar. Aslında bir şey olmadı” demiş. Üçüncü haham gördüklerini tekrar tekrar kafasında canlandırmış, çünkü tamamen saplantılı hale gelmiş. Okuyup durmuş, bütün bunların nasıl yapıldığını ve amacının ne olduğunu düşünmekten kendini alamamış… ve böylece yolundan sapmış ve inancına ihanet etmiş. Bir şair olan dördüncü haham eline bir kâğıt kalem alıp pencerenin kenarına oturmuş; akşam kumrusuna, beşiğindeki kızına ve yeryüzündeki bütün yıldızlara övgüler yağdırarak şarkı üstüne şarkı yazmış. Geçmiştekinden çok daha iyi bir hayat yaşıyormuş artık.
KAAN SELÇUK
2000 yılında İzmir’de doğdu. 2004’te anaokuluna başlayışından 2019’da İzmir Kız Lisesi’nden mezun olana kadar çeşitli öğretmenlerden özel piyano, gitar, keman, armoni ve kompozisyon dersleri aldı. Liseden mezun olduktan sonra Yaşar Üniversitesi Kompozisyon Bölümü’ne kabul edildi. 1. ve 2. sınıfta Mehmet Can Özer’le çalıştı; 3. sınıftan itibaren Füsun Köksal’la çalışmaktadır. Ensemble KNM, Handwerk Ensemble, Shallfeld Ensemble ile, münferit olarak ise Niklas Seidl, Sungji Hong, Eun Young Lee, Stefano Gervasoni, Christoph Maria Wagner ve Fie Schouten ile çalışmıştır.
A Quick Tip from a Loser
“Odandan çıkmana gerek yok. Otur ve dinle. Dinleme bile, sadece bekle. Hatta bekleme bile, kıpırdamadan yalnız kal. Çaresizce dünya, maskesini düşüresin diye, vecd ile kıvranarak ayaklarına kapanacaktır.” (Die Zürauer Aphorismen, Franz Kafka)
YUNUS EREN KIRMIZIGÜL
2001 yılında Bilecik’te doğdu. Müzik eğitimine 2019 yılında Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Gitar Ana Sanat Dalı’nda lisans öğrencisi olarak başladı. İlk üniversite yıllarında artan kompozisyon merakı sonucu 2021 yılında aynı kurumun Bestecilik Ana Sanat Dalı’nın sınavını kazandı ve Mehmet Ali Uzunselvi’nin öğrencisi olarak bölüme kabul edildi. 2022 yılında Sesin Yolculuğu Genç Besteciler Festivali’nde Excavation adlı yapıtı Anadolu Nefesli Beşlisi tarafından seslendirildi. Aynı festivalde, kendisinin de üyesi olduğu Ensemble Blend-IS ile Il Diversio isimli müziğini seslendirdi. 11-14 Nisan tarihlerinde O’o adlı eseri İsviçre’nin Münster, Zürih, Bern ve Basel şehirlerinde Ums n’ Jip Duo tarafından seslendirilen besteci, eğitimini halen Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bestecilik Sanat Dalı’nda Mehmet Ali Uzunselvi ile sürdürmektedir.
Downfall
Birbiriyle organik bağı olan dört farklı iz; bazen zıtlaşan, bazen de anlık öykünmelerle birbirlerine yaklaşan küçük fırça darbeleri. Tarihsel bağları olan fikirlerin, tınısal bir fenomenin arkasına saklanarak gizlice kendini deşifre etme çabası. Downfall, işte bu zıt ama bir yandan da bağıl dokunuşların aynı tuvalde vücut bulmuş ve her bir ifadeyi bize “miş” gibi sunan ikircikli serüveninin dışavurumu gibidir.