28 Nisan 2024 Pazar, 19:00
Türkan Saylan Kültür Merkezi, Maltepe
Orhan Torun (*1997)
Inner Motion, piyano için (2023)
Müge Hendekli, piyano
İdil Kocabozdoğan (*2000)
Backhurts, sabit media için (2023)
Onur Ekşioğlu (*2002)
Öfke Etüdü, piyano için (2022)
Onur Ekşioğlu, piyano
Dilara Turan (*2005)
Yol: Piyano için 5 Parça (2024)
Elif Ebru Sakar, piyano
Zeynep Edecan (*2002)
Zebra Crossing, sabit medya için (2024)
Utku Taha Tekgül (*2005)
Rüya, piyano için (2024)
Elif Ebru Sakar, piyano
Tan Altar Urhan (*2004)
Piyano İçin Beş Andaç (2024)
Elif Ebru Sakar, piyano
Emir Ekberzade (*2001)
İçsel Çıkışlar (2023)
Emir Ekberzade – Tuna Erdaş, piyano
Behiç Eren Karataş (*2001)
Ibis P3, sabit medya için (2024)
BESTECİ ÖZGEÇMİŞLERİ VE PROGRAM NOTLARI
ORHAN TORUN
İstanbul’da doğan Orhan Torun, müzik eğitimine özel derslerle başladı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı klasik gitar lisans programını Ricardo Moyano ile çalışarak tamamladı. Torun, 2023 yılında kabul edildiği İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (İTÜ/MİAM) halen kompozisyon alanındaki yüksek lisans eğitimine Kamran İnce ile devam etmektedir. Daha çok akustik kompozisyon üzerine yoğunlaşan bestecinin yakın zamanda Trio for Strings ve Inner Motion adlı eserlerinin ilk seslendirmesi yapılmıştır. Yeni tonalite ve kognitif müzik çalışmalarıyla ilgilenen Torun’un besteciliği, sesin dinleyici tarafından kabul edildiği andan itibaren müziğe dönüştüğü fikrine dayanır; bu durumda hayatın içindeki her türlü ses unsuru bestecinin müziğinde malzeme olarak kullanılabilmektedir.
Inner Motion
Üç bölümden oluşan Inner Motion dinleyiciyi meditatif bir yolla, bir ses dünyasına çekmeyi amaçlamaktadır. İlk bölüm, bestecinin Rothko’nun çizimleri ve La Monte Young’un yazılarından yola çıkarak tasarladığı ve eserin tamamına da isim kaynağı olan bir teorik yaklaşıma dayanmaktadır: eserin neredeyse tamamını kapsayacak şekilde genişletilmiş bir tonik fonksiyon ve bu fonksiyonu oluşturan mekanizmaların içsel devinimi sayesinde müziğin zaman içindeki süreğenliği.
İDİL KOCABOZDOĞAN
2000 İzmir doğumlu İdil Kocabozdoğan, Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamladığı psikoloji lisans eğitiminin ardından kabul edildiği İTÜ/MİAM’da halen “sonic arts” alanında yüksek lisans çalışmalarına devam etmektedir. Küçük yaşta altı yıl Seçil Türker’den aldığı klasik keman eğitimi sonrası doğaçlama ve avangard müziğe duyduğu ilgi doğrultusunda kemanın tınısal ve dokusal yönlerine odaklanan Kocabozdoğan, takip eden dönemde deneysel elektronik müzikle ilgilenerek elektroakustik işler üretmeye başlamıştır. Yanı sıra, bir buçuk senedir hazır sesleri harmanlayarak yeni tınılar yaratma arayışıyla DJ’lik yapmaktadır. Sanatçının ses yerleştirmeleri, 2023’ten beri üyesi bulunduğu na+CTRL sanat kolektifinin CultureCivic desteği ile Haziran 2024’te gerçekleştireceği Barın Han sergisinde yer alacaktır. Kocabozdoğan’ın Backhurts isimli eseri İTÜ/MİAM ve Arter işbirliği ile düzenlenen 2024 Sonified sempozyumu kapsamında Arter Karbon’da gerçekleşen konserde yer almıştır.
Backhurts
Backhurts, bestecinin kendi icra ettiği keman kayıtlarını materyal olarak işleyen, sekiz kanallı sabit medyadır. Elektroakustik kompozisyonda “cut-up” tekniği sıkça kullanılmıştır. Akusmatik olarak icra edilir, çünkü sese odaklı dinleme amaçlanmıştır. Parçada besteci, akustik enstrümanının ses kaynağı olarak sabit nitelikteki yapısına efektler ve elektronik öğeler aracılığı ile fiziksel müdahalede bulunmayı deneyimler.
ONUR EKŞİOĞLU
2002 yılında İstanbul’da doğdu. 8 yaşında Göztepe Çocuk Sanat Merkezi’nde perküsyon dersleri alarak müziğe adım attı. Sonraki yıl İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı’na yarı zamanlı olarak devam etti, sene sonunda ise aynı okula ve sanat dalına tam zamanlı olarak kabul edildi. Ortaokul ve liseyi İÜDK Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı’nda Engin Gürkey’in öğrencisi olarak tamamladı. Halen Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Konservatuvarı’nın Kompozisyon Sanat Dalı’nda lisans 3. sınıf öğrencisidir ve bestecilik çalışmalarını Prof. Dr. Hasan Uçarsu’nun öğrencisi olarak sürdürmektedir.
Öfke Etüdü
Piyanoda az işlenmiş bir konu olan öfke konseptini 21. yüzyıla uyarlama çabasıdır.
DİLARA TURAN
2005 yılında Ankara’da doğdu. Müzik hayatına 2017 yılında Hande Kınal Bağdu’dan piyano, Adem Öztürk’ten işitme, solfej ve müzik teorisi dersleri alarak başladı. 2019 yılında Ankara Güzel Sanatlar Lisesi’ne girmeye hak kazandı. 2019-23 yılları arasında dört yıllık lise eğitimi süresince Ebru Günay’dan piyano eğitimi, Özlem Işık’tan viyola eğitimi ve Yaşar Yiğit’ten toplu bağlama dersleri aldı. Eğitimini aldığı enstrümanlarla okul orkestrası ve korosunda icralarda bulundu. 16 Haziran 2023 tarihinde Ankara Güzel Sanatlar Lisesi’nden Müzik Bölümü birincisi olarak mezun oldu. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı kompozisyon bölümüne girmeye hak kazandı. Günümüzde Onur Özmen’le kompozisyon, orkestrasyon ve armoni, Ercüment Burak Erdoğan’la solfej, Ahmet Hakan Ekmen’le piyano eğitimine devam etmektedir.
Yol: Piyano için 5 Parça
Yol, solo piyano için yazılmış beş parçadan oluşan bir albümdür. İsmini; tınıları ve kendini arayan, kimi zaman kaybolan, kimi zaman yenilikleri keşfeden bestecinin hiç bitmeyen bir yolda olmasından almaktadır. Beş parçanın her birinin kendine özgü bir ekseni ve formu bulunmaktadır. Bu durum her parçada yeni bir arayışı ve yolda oluşu temsil eder.
I. Kayıp
Tek bölmeli (A) şarkı formunda yazılmıştır. Ölçü birimi 9/8’liktir. Fa diyez eksenli olan bu kısa parça, albüm için bir giriş niteliği taşımakta olup, nereye gideceğini bilemeyen ancak ilk adımlarını atan ve kaybolan besteciyi temsil etmektedir. Yalın ezgiler ve yalın bir armoni kullanılmış, parçanın genelinde şarkı söyler gibi, sakin bir hava yaratılmaya çalışılmıştır.
II. Kâşı̇f
İki bölmeli (AB) şarkı formunda yazılmıştır. Ölçü birimi 4/4’lüktür. Formun tek bölmeliden iki bölmeliye geçmesi, büyümesi; bir kayboluşun ardından yavaş yavaş yolu keşfetmeyi ve küçük detaylara odaklanmayı simgelemektedir. “Kâşı̇f”, Re eksenli bir parçadır. İki bölmesinde de çift dönemli cümle yapıları kullanılmıştır. İlk bölme olan A bölmesi gizemli ve şarkı söyler gibi bir yapıdayken, B bölmesi buna kontrast olarak neşeli bir yapıdadır.
III. Yolcu
Üç bölmeli (ABA’) şarkı formunda yazılmıştır. Ölçü birimi 2/4’lüktür. Yol albümünün tam ortasında yer alan “Yolcu”, artık daha cesur ve kendine güvenerek yolu yürüyen bir kişiliği temsil etmektedir. Parçanın başında yer alan con bravura (cesurca) ifadesi de bunun yansımasıdır. La eksenli bir parçadır; oyun havalarından esinlenilerek yazıldığı için halk müziklerinde sıkça kullanılan bu eksen tercih edilmiştir. Parçanın genelinde canlı ve hareketli bir yapı hâkimdir.
IV. Göç
Katlı (ABA’CA’’) şarkı formunda yazılmıştır. Ölçü birimi 4/4’lüktür. “Göç”, adını müzikte sık sık yapılan yer değiştirmelerden almaktadır. Yeni bir bölmeye geçmek, yeni bir ton, mod veya eksene geçmek, yeni bir ölçü birimine geçmek; bunların hepsi göç etmekle bağdaştırılmıştır. Aynı zamanda göç etmenin de yolda olmanın bir parçası olduğu düşüncesi hâkimdir. “Göç”, Mi eksenli bir parçadır. C bölmesinde Fa eksenine ve 6/8’lik ölçü birimine geçilmiştir.
V. Sürekli
Beş bölmeli (ABA’CA’’) şarkı formunda yazılmıştır. Ölçü birimi 5/8’liktir. La bemol ekseninde yazılmıştır. Albümün son parçası olan “Sürekli”, adını sürekli A bölmesine dönen rondo formundan ve yolun hiç bitmeyecek olması, sürekliliğinden almaktadır. A ve B bölmelerinde bulunan canlılık, C bölmesinde yerini tatlı ve sakin bir yapıya bırakmaktadır. Parça boyunca kullanılan geçit ölçülerinde bağlama tellerine vurma imgesini yaratmak amaçlanmıştır. Albüm için kapanış niteliği taşıyan bu parçada, besteci artık zaman zaman kaybolsa bile sürekli yolda olmanın, yolu keşfetmenin tadını çıkarmanın önemini anlatmaya çalışmaktadır.
ZEYNEP EDECAN
2002 yılında Ankara’da doğdu. Müziğe erken yaşta koro çalışmalarıyla başladı.14 yaşında piyano eğitimine başladı. Müzikal çalışmalarını kompozisyon dalında gerçekleştirmek için 2021 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi kompozisyon bölümüne girdi. Burada Kaveh Bahceban ve Koray Sazlı ile kompozisyon eğitimine devam ederken öğrenci değişim programı ile Viyana’daki Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien’den kabul aldı. Şu anda eğitimine Dirk D’ase ve Eva Reiter ile devam etmektedir.
Zebra Crossing
Besteci taşındığı yeni şehre adapte olmaya çalışırken gün içerisinde duyduğu sesleri kaydeder. Bu seslerletanışıklığını ve çağrışımlarını izler.
UTKU TAHA TEKGÜL
2005 yılında Çanakkale’de doğdu. 7 yaşında Ankara’ya gelmesiyle piyano derslerine başladı ve 2019 yılında Ankara Güzel Sanatlar Lisesi’ne girmeye hak kazandı. Burada Müge Özgün’den piyano ve Elif Karaelma’dan kanun dersleri aldı. 2023 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı kompozisyon bölümüne girmeye hak kazanan Utku Taha Tekgül, şu anda Halil Levent Kuterdem’le kompozisyon, orkestrasyon ve armoni, Ercüment Burak Erdoğan’la solfej ve Melis Soyarslan’la piyano derslerine devam etmektedir.
Rüya
Rüya solo piyano için bestelenen, üç parçadan oluşan bir gençlik albümüdür. 1. parçada albüme adını veren rüya teması işlenmiş ve sade bir melodiyle uykuya dalma hissiyatı aktarılmaya çalışılmıştır. 2. parçada ise artık uykuya dalınmış ve rüya başlamıştır. İlk bölmede daha sakin bir tema işlenirken, ikinci bölmede bu temaya zıt olarak daha heyecanlı bir tema işlenmiş ve en sonda bu iki temanın harmanlanmasıyla gördüğümüz rüyaların aslında kendi içinde ne kadar değişimlere uğrayabileceği gösterilmiştir. 3. parçada yeni bir rüya görülmektedir. Bu rüyada fırtınalı bir denizde yoluna devam etmeyen çalışan bir gemi ve onun yolculuğu anlatılmış ve rüyalar son bulmuştur.
TAN ALTAR URHAN
2004 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunda kısa bir süre Devlet Çocuk Korosu’nda bulundu. Ortaokul çağlarında klarnet çalmaya başladı. 2018 yılında ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’ni burslu kazandı. Lise hayatının başlarında okulunun çoksesli korosuna girdi. Bu koroyla birlikte Macaristan, Letonya, İtalya gibi ülkelerde koro festivallerine ve müziğin çeşitli alanlarıyla ilgili çalıştaylara katıldı. Belirli bir süre müzik öğretmenleri Erkoç Torun, Nevzat Cem Ünal ve Ece Teke ile çalıştıktan sonra öğretmenlerinin yönlendirmesiyle Atilla Çağdaş Değer’le işitme ve solfej çalışmalarına başladı. Daha sonra Halil Levent Kuterdem’le kompozisyon, solfej, dikte ve teori derslerine başladı. 2021 yılında MÜZED Muammer Sun Korosu’na katıldı. 2023 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon-Orkestra Şefliği Bölümü’nü kazandı. Günümüzde Halil Levent Kuterdem’le kompozisyon, Ercüment Burak Erdoğan’la solfej, Bilge Çivril’le piyano çalışmalarına devam etmektedir.
Piyano İçin Beş Andaç
Piyano İçin Beş Andaç, solo piyano için bestelenmiş beş küçük müzikten oluşan bir gençlik albümüdür. Albümde bulunan ilk müzik, rüya temasını işlemekle birlikte, oldukça sade bir dokuyla bestelenmiştir. Tek bölmeli bir forma sahiptir. İkinci müzik pastoral bir dokuya sahip olup, bestelenme sürecinde Orta Asya’da icra edilen müziklerden, armonik olarak olmasa da melodik açıdan esinlenilmiştir. Melodisi genel çerçevede pentatonik dizide ilerleyen müzikte A-B-A şarkı formu kullanılmıştır. Müzikte pastoral yanı ağır basan bir gezinti teması işlenmektedir. Üçüncü müzikte yine A-B-A şarkı formu kullanılmış, tematik olarak Anadolu’nun uzun hava geleneğini anımsatan çeşitli unsurlar kullanılmıştır. A bölmesinde uzun hava etkisi daha çok hissedilirken, B bölmesinde ostinato ve çeşitli salkım akorlar kullanılarak bu etki kırılmıştır. Müzikte tematik olarak yine pastoral unsurlara fazlaca rastlanmaktadır. Dördüncü müzikte ise form A-B-A’-B şeklindedir. Müzikte Türk aksaklarından 5/8’lik ölçü birimi kullanılmıştır. Genel çerçevede bakıldığında, şakacı ve komik bir eşlik malzemesiyle harmanlanmış bir melodi bulunmaktadır. A bölmesinde yine melodi, bir ostinato üzerine oturtulmuş, B bölmesi ise farklı hatların iç içe geçtiği bir bölme olarak tasarlanmıştır. Müzikte anlatılmak ve anımsatılmak istenen, Türk geleneğindeki sokak oyunlarından biri olan topaç oyunudur. Beşinci ve son parça A-B-A formuna sahip bir müziktir, ancak sürekli olarak sekvens içindedir. Müzikal fikirler sürekli bir noktaya doğru taşınmakta, ancak tekrar bulundukları merkeze geri dönmektedirler. Müzikte bir lunaparkın vazgeçilmez unsurlarından olan atlı karınca işlenmiştir.
EMİR EKBERZADE
2001 yılında Tebriz’de doğdu. 10. sınıfta matematik bölümünü bırakıp İqbal Azer Müzik Lisesi’nde üç sene keman eğitimini alarak 2019 yılında mezun oldu. 2022 yılında Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Kompozisyon ve Orkestra Şefliği bölümünde eğitim almaya başladı. Burada Morad Kashef, Mohammed H. Javahari, Erberk Eryılmaz, İlyas Mirzayev ve Alper H. Maral’dan bestecilik dersleri aldı.
İçsel Çıkışlar
Besteci, 20. yüzyılda Henry Cowell’ın piyanonun iç mekanizmasını kullanım yaklaşımından esinlenerek tuşlar dışındaki imkânları kullanmayı denemiştir.
BEHİÇ EREN KARATAŞ
2001 yılında İstanbul’da doğdu. Ses tasarımcısı, besteci ve yapımcıdır. Halen Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde eğitimine devam etmektedir.
Ibis P3
Hayali bir alan etrafında bir komposizyon. Tilkilerin çıkmayı sevdiği bir dağ.