Sesin Yolculuğu uzun süredir devam eden bir festival. Dün bu festivalde öğrenci olarak eseri çalınan pek çok besteci bugün eseri çalınan öğrencileri yetiştirenler arasında oturuyor. Bu da arada geçen zamanı düşündürtüyor insana.
Zaman bestecilikte çok önemli. Yavaş yavaş olgunlaşan bir iş. Tabii ki çok çalışma gerektiriyor. Ama her şeyden çok, yazılan eser prova edilirken öğreniliyor. O yüzden bestecilik öğrencileri için üzerinde çalışıp bitirdikleri eserlerin bir vesileyle prova edilmesi çok önemli. Bu vesile de genellikle bir konser oluyor.
Sesin Yolculuğu ülke çapında katılımla değişik coğrafyalardan farklı okulların öğrencilerinin üretimlerinin sergilendiği bir konserler dizisi. Bestecilikte bir başka önemli nokta da etrafta olan biteni takip edebilmektir. Bu anlamda önemli bir olanak sunuyor Sesin Yolculuğu. Gerçekten de sesin bir coğrafyadan çıkıp başka bir coğrafyaya vardığında nasıl tınladığını görme şansına sahip oluyoruz. Biz de onun yolculuğuna tanık oluyoruz.
Kariyerlerinin henüz başlarında olan bu pırıl pırıl gençler için birbirlerinin müziklerini duyabilmek, birbirleriyle tanışmak, sohbet etmek, fikir alış verişi yapmak, başka başka coğrafyalardan gelen müzik insanlarının görüşlerini alabilmek eşsiz bir fırsat. Sadece onlar için değil, tüm müzik insanları için önemli bir fırsat. Bugün bu salonun bir altın madeni olduğunu düşünebiliriz.
Bunların tümü bu festivali çok özel ve çok anlamlı kılıyor. Profesyonel nedenlerin yanı sıra kişisel nedenler de ekliyor hayata; eski dostlarla, yeni dostluklarla buluşmayı ekliyor. Anılar ekliyor. Çalışma ve alın terinin eşlik ettiği anılar. Dünyada pek az ülkede, burada gerçekleştiği gibi, ülke çapında ve okul bazında katılımın olduğu, bestecilik öğrencileri için böylesine bir buluşma gerçekleşiyor. Bize de genç bestecilerin pırıltılarına kulak vermek kalıyor.
Medeni ülkeler genç kuşaklarına verdikleri önemle farklılaşırlar. Bu buluşmayla ülkemizde fark yaratmış olan emeği geçen herkese ne kadar teşekkür etsek azdır. Daha nice seneler buluşmak dileğiyle.
Murat Yakın