Sesin Yolculuğu

3. konser 2015

12 Nisan 2015 Pazar, 20:00
Süreyya Operası

Uğurcan Öztekin (*1990)
Mutatio, kontrbas ve elektronikler için (2015)
Tekin Okcebe, kontrbas
Mehmet Ali Uzunselvi, elektronikler

Altan Karakoç (*1987)
Catharsis I / Dengbej-i, amplifiye edilmiş ve reverb eklenmiş solo keman için (2015)
Mithatcan Öcal, keman

Deniz Arslan (*1994)
Trio No. 1, keman, viyola ve çello için (2015)
Barış Vuraloğlu, keman – Yağmur Yıldırım, viyola
Çağla Kurt, çello
Mehmet Ali Uzunselvi, şef

Atilla Cömert (*1982)
SOMA, elektronik altyapı, piyano ve nefesli çalgılar için müzik (2015)
Atilla Cömert, saksofon – Tuğrul Özer, ney
Duygu Deniz Demirel, piyano/trompet

Duygu Deniz Demirel (*1981)
Usulsüz Usuller, iki flüt ve piyano için trio (2014)
Trio ad Libitum
Anıl Acun Kıvrak, flüt – Didem Karakaya Cengiz, flüt
Çağdaş Özkan, piyano

Tezcan Erol (*1986)
Ölüler Bizi İzliyor, flüt ve piyano için (2013)
Simge Kılıç, flüt
Mahmut Önal, piyano

Ufuk Biçak (*1989)
Sphere (Küre), keman ve piyano için (2015)
İmge Tilif, keman
Metin Ülkü, piyano

Barış Yaman (*1989)
Solo Keman için Parça (2014)
Özcan Ulucan, keman

Oğulcan Sümer (*1984)
Zamanlı Zamansız, solo keman için eleji (2014)
Özcan Ulucan, keman

Kemal Alpan (*1989)
Tsunamiyi Gören Çocuk, keman için (2014)
Özcan Ulucan, keman

ARA

Alp Durmaz (*1974)
Asylum Confessions, soprano ve yaylı dörtlü için (2013)
Seren Akyoldaş, soprano
Özlem Kaya, 1. keman – İmge Tilif, 2. keman
Ezgi Bağlan, viyola – Erman İmayhan, viyolonsel

Neslişah Kuvvet (*1989)
Göç
, dokuz çalgı için (2014)
Moderato espressivo

Müge Alaboz, obua – Beril Özortakçı, klarnet
Ecem Baltacı, fagot – Umur Meriç Öztürk, trompet
Dilan Polat, korno – Serhat Gündoğdu, keman
Seda Eylül Tansık, viyola – Emre Özer, viyolonsel
Neslişah Kuvvet, piyano
Sibil Arsenyan, şef

Yiğit Albayrak (*1990)
Gaip’le Sohbet, yedi çalgı için (2014)

Berke Baramuk, obua – Buse Şaroğlu, klarnet
Alihan Karaman, trombon – Tuana Köprülü, keman
Seda Eylül Tansık, viyola – Ege Bölükbaşı, viyolonsel
Deniz Erden, piyano
Yiğit Albayrak, şef

Levent Marancı (*1984)
March of No Man’s Land
, geniş çalgı topluluğu için (2014)

Hristina Raykova, 1. klarnet – Furkan Eryoldaş, 2. klarnet
Betül Akyüz, korno – Umur Meriç Öztürk, trompet
Burak Dursun, trombon – Ayberk Garagon, timpani
Kaan Yol, vurmalılar – İrem Dinçer, vurmalılar
Simge Saktaş, 1. keman – Serhat Gündoğdu, 2. keman
Seda Eylül Tansık, viyola – Emre Özer, viyolonsel
Ekin Bilgin, 1. kontrbas – Yaman Zencirci, 2. kontrbas
Balca Su Dikici, piyano
Sibil Arsenyan, şef

 


 

BESTECİ ÖZGEÇMİŞLERİ VE PROGRAM NOTLARI

UĞURCAN ÖZTEKİN
1990’da İstanbul’da doğdu. Emre Dündar’la kompozisyon, Mehmet Ali Uzunselvi’yle orkestrasyon ve kompozisyon çalıştı. Epitaph adlı müziği Atlas Ensemble tarafından Eylül 2014’te Amsterdam’da seslendirilen besteci, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ndeki sanat tarihi eğitiminin ardından öğrenimini Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın kompozisyon bölümünde Mehmet Ali Uzunselvi’yle sürdürmektedir.
Mutatio
Kontrbas ile elektroniklerin birbirlerini tetikleyip sürekli iç içe geçerek tek bir enstrümanmış gibi davrandığı ve noktasal karakterlerin uzun seslere dönüşerek geliştiği bir yapıt olma özelliği taşır.

ALTAN KARAKOÇ
Müziğe 16 yaşında bağlama çalmayı öğrenerek başladı. Bir süre bağlama çalarak hayatına devam etti. Daha sonra otodidakt olarak müzik yazmaya başladı. 2011 yılında armoni dersi alarak ilk beste denemelerini gerçekleştirdi. Anadolu Üniversitesi’nde felsefe okudu. Herhangi bir okula bağlı kalmadan Stefan Pohlit, Turgut Erçetin, Mehmet Ali Uzunselvi’yle kompozisyon çalıştı. An itibariyle kompozisyon çalışmalarına İstanbul’da, çeşitli okullardaki öğretmenlerle, misafir öğrenci olarak devam etmektedir.
Catharsis I / Dengbêj-i
Mithatcan Öcal’ın isteği üzerine, onun asortik kemanı ve egzantrik arşesi için özel olarak bestelenmiş ve Mithatcan Öcal’a ithaf edilmiştir. Onun Kürt kültürüne olan merakından, ilgisinden ve müzikte yansıtılmak istenen olgudan dolayı, Catharsis serisinin 1. parçasının adı, Kürt kültüründe önemli yeri olan dengbêjlik geleneğinden alınmıştır. Müziğin “dengbêj gibi” ya da “dengbêj vâri” anlamına gelen adı, asıl hali dengbêj olan Kürtçe kelimeden gelmiştir. Dengbej kelimesinin Türkçe karşılığı anlamı tam olarak karşılamıyor olsa da ozan – halk ozanı, – ses sanatkârı anlamlarına gelmektedir. Gramer yapısı olarak incelendiğinde deng: ses, bej: söylemek fiilinin köküdür. Dengbêj olarak anılan kişilerin yaptıkları sanat, bir olayı sadece seslerini kullanarak, belli bir makamsal diziye sahip olan melodilerle değişken ve serbest ritim kalıpları kullanarak, yazılı metinle veya sözlü olarak emprovize bir şekilde anlatmalarıdır. Bu müzikte dengbêjlik geleneği Mithatcan Öcal sayesinde solo kemanla can bulmaktadır.

DENİZ ARSLAN
1994 yılında Kocaeli’de doğdu. 4 yaşında bağlamayla müziğe başladı. 7 yaşında Kocaeli Büyükşehir Belediye Konservatuvarı’nın piyano bölümüne birincilikle girdi. 7 yıllık eğitiminin ardından Kocaeli Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ne başladı. Lise yıllarında solo konserler vermeye başladı. Bu kurumda 4 yıl süren piyano ve bağlama eğitimini tamamladıktan sonra Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın kompozisyon bölümüne girdi. Eğitimini Mehmet Ali Uzunselvi’yle sürdürmektedir.
Trio No. 1
Tellerdeki tını bölgelerinin, arşenin ve tuş üzerindeki sol elin ayrıntılı temas unsurları üzerine çeşitli önermeler içeren, kısa figür ve motiflerin bunların içerisinde kaybolduğu, ağırlıklı olarak renk üzerine odaklanmış, multi-temporal yapıda bir yapıttır.

ATİLLA CÖMERT
2002 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı’nda Aydın K. Azimov’la kompozisyon, kontrpuan ve orkestrasyon çalıştı. Sonraki yıllarda İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Sanat Dalı’nda Mete Sakpınar’la kontrpuan ve kompozisyon, Prof. Emel Çelebioğlu’yla armoni ve eser analizi, İlke Karcılıoğlu’yla 20. yy. armonisi ve çağdaş notasyon çalıştı. Çalışmalarına halen İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kompozisyon ve Orkestra Şefliği doktora programında devam etmektedir.
SOMA
13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada kaybettiğimiz vatandaşlarımızın anısına bestelenmiş olan eser ilk kez seslendirilecektir. Kendi içerisinde iki bölümden oluşan eserin ilk bölümü düzenlenmiş seslerin oluşturduğu bir feryat bölümüdür. Nefesli çalgılar ve piyano bu bölümde üstyapıda olmasına rağmen arka planda yer alır. Piyano ve trompette eşzamanlı olarak duyulan dikey ve yatay motifler saksofon ve neyle genişletilir. İkinci bölüm tahta blokların verdiği motifle başlar, neyin üst yapıdaki egemen karakteriyle sona erer. Eser üç besteci tarafından (piyano ve trompette Duygu Deniz Demirel, neyde Tuğrul Özer, saksofonda Atilla Cömert’le) seslendirilecektir.

DUYGU DENİZ DEMİREL
Mersin’de doğdu. Müzik çalışmalarına Frengiz Alizade’yle başladı. Ortaokul ve liseyi Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda bitirdikten sonra konservatuarın Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı’ndan birincilik derecesiyle mezun oldu. İstanbul Üniversitesi’nin yüksek lisans programında Mete Sakpınar ve Emel Çelebioğlu’yla çalıştı. Çalışmalarına sanatta yeterlik programında devam etmektedir. Bir çocuk annesi olup, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda teori hocası olarak çalışmaktadır.
Usulsüz Usuller
Trio ad Libitum ismini taşıyan, iki flüt ve piyano üçlüsünün siparişi üzerine yazılan eser, Türk motifleriyle bezenmiş, aksak yapıda bir çalışmadır. Kendi içinde devamlı değişen bir ritmik yapıya sahip olan bu çalışma, orta bölümde ağırlaşarak tamamen zıt bir karakterle dikkat çeker.

TEZCAN EROL
1986 yılında Bursa’da doğdu. İlk müzik eğitimine küçük yaşlarda Murat Kara, Nihal Kara, İsmail Göğüş ve Atilla Sağlam’la başladı. Piyano çalışmalarını Leyla Metan, Alexander Makaev ve Yıldız Aslanova’yla sürdürdü. İlk ve ortaokul yıllarında Royal Akademi’nin sınavlarını vererek 9.’cu düzeye kadar devam etti. 2003 yılında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nin Müzik Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı, 2007 yılında mezun oldu. Mezuniyetinin ardından Mehmet Ali Uzunselvi’yle kompozisyon, Almanya’da Prof. Tobias Gravenhorst’la org ve klavsen çalıştı. İstanbul’da müzik öğretmenliği yaptığı dönemde çalışmalarına Erdem Çöloğlu’yla devam etti. 2011 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı’nı kazandı. Halen lisans 3. sınıf öğrencisi olup, çalışmalarını Semih Korucu’yla sürdürmektedir.
Ölüler Bizi İzliyor
“Ölüler görülmez haldedirler, ama bu yok oldukları anlamına gelmez.” diyen Victor Hugo’nun sözünden esinlenen bu müzik, bazı ölü bedenlerin toprakta olmalarına rağmen ruhlarının halen bizlerle birlikte yaşamasını ele alır.

UFUK BİÇAK
1989 yılında Plovdiv’de doğdu. Müziğe Ankara’da Kemal Eroğlu’dan piyano dersleri alarak başladı. 2008 yılında DEÜ İzmir Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Sanat Dalı’na kabul edildi. Burada Onur Nurcan’la kompozisyon, Jean Baily ile armoni, kontrpuan ve orkestra şefliği, Uzay Bora’yla elektronik müzik ve caz armonisi çalıştı. Lisans eğitimi süresince yazdığı oda müziği eserleri çeşitli konserlerde seslendirildi. Dede Korkut isimli orkestra müziği 2013 yılında şef Tulio Gagliardo Varas yönetimindeki DESO tarafından icra edildi. 2013 yılında İzmir’deki konservatuvardan mezun oldu ve aynı yıl MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nda Kompozisyon Sanat Dalı yüksek lisans programına kabul edildi. Halen kompozisyon çalışmalarını bu kurumda Hasan Uçarsu’yla sürdürmektedir.
Sphere (Küre)
Düşünce, doğru zamanda hayata geçirildiğinde anlamını bulur. Kürenin içerisindekilerin etrafı sınırlarla çevrilidir. Dışarıyı keşfetmek için hayallarden öteye geçip hareket etmek gerekir. Besteci, eserinde, kendi geliştirmekte olduğu matematiksel ses uyumlarını kullanmıştır.

BARIŞ YAMAN
1989 yılında İzmir’de doğdu. Liseyi Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde okudu. Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Anasanat Dalı’nda 2. sınıfta okumakta ve İsmail Sezen’le kompozisyon, Mert Karabey’le armoni ve enstrümantasyon üzerine çalışmaktadır. 20. TBD Halıcı Bilgisayarla Beste Yarışması’nda 2. olmuştur.
Solo Keman için Parça
Geniş bir spektrumda nüans ve yay teknikleri kullanılarak özgün bir tını yakalanmaya çalışılmıştır.

OĞULCAN SÜMER
1984 Ankara doğumludur. Ortaokul ve lise yıllarında amatör olarak başlayan müzik yaşamı 2007’de Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın Koro Anasanat Dalı’nı kazanmasıyla profosyonel bir kimlik kazanmıştır. 2013’te bu programdan mezun olup aynı okulda Kompozisyon Anasanat Dalı’nda öğrenim görmeye başlamıştır. Çalışmalarını halen bu programda sürdürmektedir.
Zamanlı Zamansız
Yaklaşık 4 dakika uzunluğunda, serbest atonal ve modal cümlelerin birlikte kullanıldığı, giriş-A-B-koda formunda bir müziktir.

KEMAL ALPAN
1989 yılında Ankara’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini tamamladıktan sonra 2006 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nın Sahne Sanatları Bölümü opera-şan programında öğrenim görmeye başladı. Burada Murat Akar, Şebnem Algın, Argun Defne ve Zeynep Çelen Tamer gibi isimlerle çalıştı. Eğitimine 2012 yılından bu yana Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü – Bestecilik (Kompozisyon) Ana Sanat Dalı’nda İvan Çelak’la kompozisyon, Mert Karabey’le teori ve armoni çalışarak devam etmektedir. Çeşitli sahne ve atölye çalışmalarında yer alan besteci, 2012-2013 sezonunda ADOB’da sahnelenen Bremen Mızıkacıları müzikalinin müzik ve düzenlemelerini yapmıştır.
Tsunamiyi Gören Çocuk
Modal anlayışta yazılmış, solo keman tekniklerini araştıran bir parça.

ALP DURMAZ
1974 yılında İstanbul’da doğdu. Müziğe ilgi duymaya başladıktan sonra özel dersler aldı. 1994 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin kompozisyon bölümüne kabul edildi. Burada Elhan Bakihanov ve Bujor Hoinic’le kompozisyon çalıştı. Mezuniyetinin ardından Ahmet Yürür, Aydın Esen ve Mehmet Nemutlu’yla çağdaş müzik üzerine çalıştı. 2010-2011 yıllarında International Music Prize for Excellence in Composition yarışmasında dört yapıtıyla ödül kazandı. Eserleri 2013’te Klasik Keyifler Müzik Derneği’nin düzenlemiş olduğu Besteciler Kazanı etkinliğinde ve 2014’te Floransa’da seslendirildi. Nicolas Horvath’ın düzenlemiş olduğu “Philip Glass’a Saygı” başlıklı konser dizisi için yazmış olduğu parça, bu piyanist tarafından Paris, Perpignan, Kiev ve New York Carnegie Hall’da seslendirilmiştir.
Asylum Confessions
Soprano ve yaylı sazlar dörtlüsü için yazılmış olan eser, terkedilen bir kadının ilişkinin bitiminden iki yıl sonra eski sevgilisine bulunduğu itirafları konu etmektedir. Geçen iki yıl içinde kadın, akli dengesini büyük ölçüde yitirmiş ve bir akıl hastanesinde tedavi görmeye başlamıştır. Eser boyunca sadece kadın duygularını dile getirmekte, onu dinleyen erkek herhangi bir müdahalede bulunmamaktadır. Yapıtta soprano ve yaylı sazlar arasındaki ilişki, “solist-eşlik eden” olarak ele alınmamış, her iki gruba eşit ağırlık verilmeye çalışılmıştır.

NESLİŞAH KUVVET
1989 yılında İzmir’de doğdu. Müzik eğitimine İzmir Işılay Saygın Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde başladı. İki yıl burada eğitim gördü. Bu süre içerisinde Prof. Dr. Nergiz Şakirzade Sarı’dan piyano dersleri aldı. Daha sonra piyano çalışmalarını Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Anasanat Dalı lise devresinde Şeniz Duru ve Seçil Akdil’le sürdürdü. Lise eğitimini tamamladıktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü, Duysal Sanatlar Tasarımı Anabilim Dalı’nda kompozisyon alanında eğitim almaya başladı. Kompozisyon çalışmalarına Koray Sazlı’yla başlayan besteci, halen Uğur Gülbaharlı’yla kompozisyon, Koray Sazlı’yla tonal kompozisyon çalışmaktadır.
Göç
Eser, A-B-C-B-A bölmelerinden oluşan palindromik form karakteri sergilemektedir. Parçanın giriş kesiti, daha sonra A bölmesinde duyulan üçlü aralıklardan oluşmuş dizinin tamamını sunar. A bölmesinde temayı klarnet çalarken, diğer enstrümanlar aynı dizi içinde yer alan seslerin oluşturduğu modal bir etkiyle temaya eşlik eder. B bölmesi ani ritmik değişikliklerin olduğu, devinim etkisi veren bir yapıdadır. Diğer bölmelere göre durağan bir ritmik yapının hâkim olduğu C bölmesinde 12-ses sisteminden etkiler görülmektedir.

YİĞİT ALBAYRAK
1990 yılında Kadıköy’de doğdu. Müzik eğitimine 4 yaşında Keysudar Sever’den aldığı piyano dersleriyle başladı. 8 senelik eğitimin sonlarına doğru, 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda yarı zamanlı öğrenci oldu. 5 yıl trompet, 4 yıl saksofon bölümünde eğitim gördükten sonra, tam zamanlı üniversite hayatına Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Duysal Sanatlar Tasarımı Anabilim Dalı’nda (kompozisyon programında) başladı. Eğitim-öğrenim yaşamına Uğur Gülbaharlı ve Koray Sazlı’yla devam eden Albayrak, bir yandan da piyano ve saksofon dersleri vermekte, saksofonuyla çeşitli mekânlarda müziğin öğretim ve icra kısmındaki varlığını sürdürmeye devam etmektedir.
Gaip’le Sohbet
Yaklaşık üç buçuk dakika süren müzik, bir insanın kendi hayatına son vermeden önce yaşadığı duygu karmaşasını betimlemektedir. Eser A-B-A formunda, üç bölmeli olarak tasarlanmıştır. Yaylıların pizzicato olarak duyurduğu motifle başlayan A bölmesi, yine pizzacato’ların eşliğinde duyulan trombonun sunduğu ezgisel yapıyla devam etmekte, ritmik açıdan yoğunlaştırılmış bir köprüyle B bölmesine bağlanmaktadır. B bölmesi, ilkin kemanla işitilen bir ezgi ve yaylı çalgılarla gruplandırılmış, ardından gelen tahta üflemeli çalgılarda sunulan ikinci bir ezgiyle çift-katmanlı kanonik bir yapı sergilemektedir. Eser, kısaltılmış bir A bölmesinin ardından, kompozisyonun geneline hâkim olan motifin vurgulandığı kodayla sona erer.

LEVENT MARANCI
1984 yılında Adana’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini burada tamamlayıp 2002 yılında Ankara Üniversitesi’nin Fizik Bölümü’nü kazandı. Aynı yıl davul çalışmalarına başlayan Marancı, 2006 yılında okulu kendi isteğiyle bırakarak İstanbul’a geldi. İstanbul’da bir yandan davul eğitimine devam ederken 2009 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü, Müzik Toplulukları Anasanat Dalı’nda (davul programında) öğrenci oldu. 2010 yılında aynı fakültenin Duysal Sanatlar Tasarımı Anabilim Dalı (kompozisyon programı) ile eşzamanlı olarak çift anadal yapmaya hak kazandı. Eğitimine halen YTÜ’de devam etmekte ve çeşitli tarz ve gruplarda müzik yapmaktadır.
March of No Man’s Land
6-7 dakika uzunluğundaki eser, çağdaş tınılar, tam-ton dizisi ve ton (ses) merkezleri içermektedir. Üç bölmeden oluşan eserde geleneksel marşlara özgü ritmik kalıpların yanı sıra, ritmik modülasyonlar ve poliritmik kalıplar bulunmaktadır.

8
designed by TMA