Sesin Yolculuğu

1. konser 2013

14 Nisan 2013 Pazar, 12:00
Süreyya Operası 

Nisan Ak (*1991)
Klarnet ve Piyano için Müzik (2013)
Can Davran, klarnet
Petek Atalay, piyano

Zeynep Ayşe Hatipoğlu (*1990)
Herhangi Bir Pencere (2013)
Asrın Can Akalın, piyano

Deniz Arslan (*1994)
Kaos
, piyano için (2012)
Baturay Kösoğlu, piyano

Boran Mert (*1990)
Garip’e, bağlama için (2013)
Boran Mert, bağlama

Tolga Böyük (*1985)
Civilization, elektroakustik (2013)

Emre İlker (*1989)
Riot of Sounds, elektroakustik (2013)

Sinan Berksöz (*1986)
Surface, elektroakustik (2012)

Can Dedeoğlu (*1989)
Agiras, obua, korno, viyola ve kontrbas için (2013)
Simla Efe, obua – Ali Dağ, korno
Duru Uçal, viyola – Aslı Yetişener, kontrbas

ARA

Ozan Sarıer (*1985)
Holodomor, ses ve canlı elektronikler için (2013)
Berna Anıl Süzen, mezzo-soprano

Sinan Kestelli (*1979)
Maruziyet, elektroakustik (2012)

İpek Görgün (*1984)
Die Gnade des Sith, elektroakustik (2012)

Alper Yakın (*1980)
Max/Gen#X, elektroakustik (2012)

Yiğit Albayrak (*1990)
BAB, yaylı çalgılar dörtlüsü için (2012)
Özge Metin, 1. keman – Ayça Özgür Sancakzade, 2. keman
Duru Uçal, viyola – Deniz Doğangün, viyolonsel

Deniz Güngören (*1987)
Yaylı Dörtlü No. 1 (2013)
Ayça Özgür Sancakzade, 1. keman – Özge Metin, 2. keman
Duru Uçal, viyola – Deniz Doğangün, viyolonsel

 


 

BESTECİ ÖZGEÇMİŞLERİ VE PROGRAM NOTLARI

NİSAN AK
Müziğe 9 yaşında gitar dersleri alarak başlamış, 2005 yılında İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nin gitar bölümüne kabul edilmiştir. Bu kurumda Ayşe Sezal’la piyano, Safa Yeprem’le gitar çalışmıştır. 2009 yılındaki lise mezuniyetinin hemen ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin müzik bölümüne tam burslu olarak kabul edilmiştir. Şeflik çalışmalarına 2010 yılında İngiltere’de Sherborne Summer School of Music’te başlamış, aynı yıl İstanbul’da yönettiği bir topluluk konseri sonrası başarılarından dolayı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin şeflik derslerine katılması istenmiştir. 2012 yılındaki Genç Besteciler Şenliği’nde Daktilo adlı yapıtının ilk seslendirilişi yapılmıştır. Sascha Goetzel, Rodolfo Saglimbeni, Robert Houlihan, George Hurst, Denise Ham, Orhun Orhon, Erdem Çöloğlu ve Işın Metin gibi isimlerle uzun ve kısa süreli birçok atölye çalışmasında bulunmuştur. Şeflik çalışmalarını şu anda İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde Ivan Arion Karst ile sürdürmekte, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Tolga Tüzün ve Turgut Pöğün gibi isimlerden ders almaktadır.
Klarnet ve Piyano için Müzik
Bir tek ses aralığı ve onun yolculuğundan oluşan bir müziktir. Aralık çeşitli duygularla, tonlarla ve akorlarla ilişkiye girer ve değişmeye başlar. Eğer bu aralığı bir insan olarak algılarsak ilk bölme onun düşünceleri ve etkileşimleri, ikinci bölme ise görünüşü ve değişimidir.

ZEYNEP AYŞE HATİPOĞLU
1990 yılında İstanbul’da doğdu. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nı kazanarak, Tayfur Çağlayansu ile viyolonsel eğitimine başladı. Dört yıl sürdürdüğü eğitiminin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Çalgı Bölümü lise devresine geçiş yaptı. Gülyar Balcı ile viyolonsel eğitimini sürdürdüğü İTÜ TMDK Çalgı Bölümü’nün lise devresinden 2005 yılında mezun oldu. Üniversite eğitiminin ikinci yılında kompozisyon bölümüyle birlikte çift anadal programına başladı. 2009 yılında Oğuzhan Balcı’yla başladığı kompozisyon eğitimi süresince, İTÜ TMDK BiSED etkinlikleri kapsamında düzenlenen kompozisyon öğrencileri konserlerinde yaylı dörtlü için Hayat adlı müziğinin yanı sıra viyolonsel ve piyano için Rüzgâr Gülü ve Tema ve Varyasyonlar’ı seslendirilmiş, Sesin Yolculuğu 5 – Genç Besteciler Şenliği’nde Rüzgâr Gülü adlı bestesiyle yer almıştır. Halen Bakırköy Klasik Oda Orkestrası’nda viyolonsel sanatçısı olarak görev almakta ve İTÜ TMDK’nda kompozisyon öğrenimine devam etmektedir.
Herhangi Bir Pencere
Herhangi bir pencereden dışarıya ve dışarıdan herhangi bir pencereye bakış.

DENİZ ARSLAN
1994 yılında Kocaeli’nde doğdu. 7 yaşında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı sınavlarında başarılı olarak müziğe başladı. 6 yıl piyano ve solfej eğitimini sürdürdü. Lise devresini Kocaeli Güzel Sanatlar Lisesi’nde tamamladı. Eğitimini, lise devresiyle birlikte Kocaeli Üniversitesi’nin yarı zamanlı biriminde sürdürdü. Şu anda Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın kompozisyon bölümünde okumaktadır.
Kaos
Eserimi yazarken kafamda oluşan kaos etkisinden dolayı bu ismi verdim. Eserin içerisindeki salkım akorlar değişik
zamanlarda vurgulanarak oluşturulmuştur. Tematik bir düzende olmamakla beraber zihinde soru işaretleri bırakan, sonuca ulaştırma
hissi verip vazgeçen bir havada kalış sezilir.

BORAN MERT
1990 yılında Ankara’da dünyaya geldi. 2008 yılında Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nin Müzik Bölümü’nden mezun oldu. 2010 yılında İTÜ TMDK’nın kompozisyon bölümünde lisans eğitimime başladı; şu anda lisans 3. sınıf öğrencisidir.
Garip’e
Görünenin arkasında var olan Neşet Ertaş’a…

TOLGA BÖYÜK
1985 yılında İstanbul’da doğdu. İlkokulda bağlama, daha sonra Pera Güzel Sanatlar Lisesi’nde flamenko gitar çalarak müzik eğitimine başladı. Öğrenimine şu anda Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde devam etmektedir. 2010’dan beri Farfara adlı grubuyla ve Islandman adlı solo projesiyle konserler vermektedir. Ev stüdyosunda yaptığı ve yayınladığı E.P.’leri mevcuttur.
Civilization
Uyandığımız her yeni günün yeni bir çağ olabileceği bugünlerde, insanlar yavaş yavaş kendi kişisel “zaman tünelleri”ne birer birer hapsedilirken içime düşen sıkıntıları ses-lerle anlatmaya çalıştım. Parçada üç bölüm vardır. Bu bölümleri sırasıyla “yaratılış”, “kaos” ve “illüzyon” olarak adlandırabilirim.

EMRE İLKER
5 Haziran 1989’da İstanbul’da doğdu. Müzik eğitimine Jülide İlki Artemis’ten aldığı özel piyano dersleriyle 5 yaşındayken başladı; kendisiyle 12 yıl boyunca klasik batı müziği repertuarının yanı sıra solfej ve müzik teorisi çalıştı. VKV Koç Özel Lisesi’nde sürdürdüğü ve 2008 yılında tamamladığı ortaöğretimi boyunca birçok müzik ve sahne sanatları etkinliklerinde ve yarışmalarda yer aldı, ödüller kazandı. 2006-2007 yıllarında lise müzik öğretmeni Dan Kapp’den şan dersleri aldı. Bu dönemde yükseköğretimini müzik alanında yapmaya karar verdikten sonra 2007-2008 yıllarında Ferzan Demircioğlu’ndan aldığı özel şan dersleriyle konservatuvar sınavlarına hazırlandı. Liseden mezun olduktan sonra 2008 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Şan Anasanat Dalı, Müzikal Sanat Dalı’nı, 2010 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Müzik Bölümü’nü kazandı ve eğitimini bu kurumda kompozisyon alanına yoğunlaşarak sürdürdü. Üniversite yıllarında yine birçok müzik etkinliğinde ve müzikallerde yer aldı. Öğrenimini halen Bilgi Müzik’te tam zamanlı, İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda yarı zamanlı olarak sürdürmektedir.
Riot of Sounds
“Seslerin ayaklanması” anlamına gelen Riot of Sounds 2012 yılında bestelendi ve icra edildi. Üç dakikalık elektroakustik bir kompozisyon olan parçanın müzikal malzemeleri, hazırlanmış piyano için yazılmış müzikal cümlelerin kaydedilmesiyle elde edilmiştir. Besteci bu parçasıyla bir isyanın, direnişin, ayaklanmanın sonik ortama yansımasını ve burada yankılanmasını dinleyiciye aktarmaya çalışır.

SİNAN BERKSÖZ
1986 yılında İstanbul’da doğdu. SAE İstanbul Audio Engineering diploma programını bitirdi. Eğitimi sırasında Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde Tolga Tüzün’ün “Interactivity and Sound Synthesis” ve “History and Philosophy of New Music” derslerine katıldı. Bu dönemde Tuluğ Tırpan ve Hakan Kurşun’la ses mühendisi olarak çalıştı. 2011-2012 yıllarında Babajim Istanbul & Mastering’te asistan ses mühendisi olarak çalıştı. 2011 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi MIAM’da ses mühendisliği programında yüksek lisans eğitimine başladı. Birinci yılın sonunda Sonic Arts programının açılmasıyla bu programa geçiş yaptı. Aynı dönemde çeşitli video-art, kısa ve uzun metraj filmlerde ses tasarımcısı olarak görev aldı. Bu çalışmalardan biri, yönetmenliğini Bahman Ghobadi’nin yaptığı Kabuki adlı kısa filmdir. Ayrıca mentalKLINIK’le birlikte “That’s Fucking Awesome” adlı sergide ve çeşitli projelerde ses tasarımcısı olarak çalıştı.

CAN DEDEOĞLU
1989 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Tekirdağ’ın farklı ilçelerinde tamamladı. Seslere duyduğu ilgi dolayısıyla 2009 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Müzik Bölümü’nde lisans eğitimine başladı. Tolga Tüzün, Tolga Zafer Özdemir, Turgut Pöğün ve İlhan Usmanbaş gibi isimlerle armoni, orkestrasyon, müzik tarihi, müzik felsefesi ve kompozisyon çalıştı. Çeşitli atölye çalışmaları ve seminerlerde Stephen Hartke, Kamran İnce ve Onur Türkmen’le kompozisyon üzerine çalışma fırsatı buldu. Hasan Uçarsu, Mehmet Nemutlu, Richard Boulanger, Kaija Saariaho, ve Kim Cascone gibi isimlerin verdiği açık ders ve seminerlere katıldı. Ağırlıklı olarak bestecilik üzerine çalışmasının yanı sıra, kayıt teknisyeni ve çalgı icracısı olarak sesle ilişkili diğer alanlarda da faaliyet göstermektedir.
Agiras
Yaklaşık 4-5 dakika uzunluğundaki müzik, 12-ses tekniğiyle oluşturulmuş bir diziyi esas alarak ilerlemektedir. Dizinin matriksinde yer alan 64 dizinin tümünün kullanılmasının ardından, müzik tekrar girişteki temel diziye dönerek son bulur.

OZAN SARIER
1985 yılında Floransa’da doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini Kadıköy Anadolu Lisesi’nde alan Ozan, bu yıllarda elektrikli gitar, kompozisyon ve müzik teknolojileri üzerine kendini geliştirdi. 2004-2008 yılları arasında Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde öğrenim gördü. Onur Türkmen, Selen Gülün, Can Kozlu, Tolga Tüzün ve Dirk Stromberg’den kompozisyon eğitimi aldı. 2009-2012 yılları arasında İTÜ MİAM’da Ses Mühendisliği ve Tasarımı Bölümü’nde okuyan besteci, bu dönemde Pieter Snapper, Reuben de Lautour ve Adam Roberts’la kompozisyon üzerine çalışma fırsatı buldu. 2008 yılında gerşekleştirilen Sesin Yolculuğu 2 şenliğine Computer Music, 2010 yılında gerçekleştirilen SY4’e 9:05 adlı eserleriyle katılan besteci, öğrenimine MİAM’da doktora öğrencisi olarak devam etmekte, aynı kurumda araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.
Holodomor
Adını 20. yy’ın büyük trajedilerinden birinden alan eser, bestecinin bilgisayar yönetimli performans fikrinden yola çıkarak oluşturduğu ikinci yapıttır. Spektral hedefler üzerine kurulmuş olan çalışmada gereksinim duyulan mikrotonal kontrolü ve poliritmik yapıların icrasını mümkün kılmak için icracılara duysal yardımlarda bulunan bir bilgisayar desteği mevcuttur. Bu destek ve mezzosoprano Berna Anıl Süzen’in muazzam yeteneği sayesinde besteci, hayal ettiği dokuları icra ederek sentezleyip, dinleyiciyi düşlediği ses manzaralarına götürmeyi planlar.

SİNAN KESTELLİ
Sair Sinan Kestelli 1979 yılında Karşıyaka, İzmir’de doğdu. Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nde tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimine devam ederek 2006 yılında mezun oldu. Bu dönemde İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin (MİAM) müzik yüksek lisans programına kabul edildi ve ses mühendisliği ve tasarımı alanında uzmanlaşarak 2008 yılında mezun oldu. MİAM’daki eğitimi sırasında elektronik müzikle ilgilenmeye başladı ve elektroakustik müzik ve canlı elektronikler alanında çeşitli besteler yaptı. Bu besteleri ve canlı performanslarıyla İstanbul, Ankara, Frankfurt, Lizbon, New York, Amsterdam ve Üsküp’teki çeşitli müzik festivalleri ve kolektiflerinde yer aldı. Çağdaş dans topluluğu Taldans’ın bazı projelerinin İstanbul, Paris, Bonn, Rotterdam ve Notthingham’daki performanslarında canlı ses/müzik icracısı olarak yer aldı. 2011 yılında Idans kapsamında gerçekleştirilen Masada projesinin, 2012 yılında ise Marcus Neves’le işbirliği içerisinde Sezen Tonguz ve Julia Saraloli’nin ortak çağdaş dans/performans projesi Tarif’in ses tasarımını yaptı. Halen MİAM’da Sessel Sanatlar alanında doktora eğitimini sürdürmekte ve çalışmalarına performansa dayalı elektronik müzik, bedenselleşmiş algı ve interaktif medya alanlarında devam etmektedir. Elektronik müzik kompozisyonu ve icrası alanında yaptığı kişisel çalışmalarının yanı sıra (ensamplemusic.com), Tuğrul V. Soylu ile Mondual elektronik müzik grubunu (mondual.com) yürütmektedir.
Maruziyet
Sessel maruziyet.

İPEK GÖRGÜN
İTÜ MİAM’ın Sessel Sanatlar (Sonic Arts) bölümünde doktorasına devam etmekte olan İpek Görgün, Bilkent Üniversitesi’nden (siyaset bilimi) mezun olduktan sonra felsefe anabilim dalındaki yüksek lisans derecesini Galatasaray Üniversitesi’nden aldı. Bedroomdrunk (noise-rock) ve Vector Hugo (elektroakustik) gibi projeleriyle tanınan Görgün, ayrıca L7’dan Jennifer Finch’in ön grubu olarak Bedroomdrunk’la sahneye çıktı ve Brazzaville’den David Brown’la aynı sahneyi paylaştı. Şu anda kendi elektroakustik solo projesi üzerinde çalışıyor ve sessel sanatların teorik nörobilim üzerinden duygusal ve algısal manipülasyonu üzerine araştırma yapıyor.

ALPER YAKIN
İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştımalar Merkezi’nde kompozisyon yüksek lisansı yapmaktadır. İspanya ve İtalya’da gitar eğitimi almıştır. Çalışmalarını eğitmen, müzisyen ve besteci olarak sürdürmektedir.
Max/Gen#X
Max/Gen#X bir jeneratif müzik eseridir ve Alper Yakın tarafından geliştirilmiş Max/Msp programlamalarından oluşmaktadır. Max/Gen#X, dinleyicileri, besteci tarafından tasarlanmış ve bilgisayar tarafından o anda oluşturulan soyut temalı bir elektronik sesler dünyasına davet eder. Parça her seslendirilişinde farklı bir kompozisyon oluşmakta, her seslendiriliş bir öncekinden farklı olmakta ve sürprizlere açık bir dinleti vaat etmektedir.

YİĞİT ALBAYRAK
1990 İstanbul doğumlu besteci, müziğe 4 yaşında Keysudar Sever’in öğretmenliği eşliğinde piyanoyla adım atmıştır. 8 yıl özel piyano eğitimi almış, piyano eğitimini bırakmadan hemen önce 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na girmeye hak kazanarak Şenova Ülker’in de hocaları arasında bulunduğu trompet bölümünde okumuş, daha sonra çalgı değişikliğiyle saksofon bölümüne geçiş yapmıştır. 2005 yılından başlayarak 4 yıl boyunca konservatuvarda saksofon öğrenimi görmüş, 2009 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Duysal (Ses) Sanatları Tasarımı Programı’nda kompozisyon bölümüne kabul edilmiştir. Kompozisyon çalışmalarını halen aynı kurumda Uğur Gülbaharlı ile sürdürmektedir.
BAB
Tek bölümlü ve A-B-A formunda olan yaylı dörtlü, kısa bir ritmik girişle başlar. Eserin ilk tasarımındaki B fikri sonradan A teması olarak yapılandırılmış, B-A-B formu düşüncesi yapıta adını veren bir nitelik kazanmıştır. Pizzicato’larla duyulmaya başlayan A bölmesi hareketlidir, ritmik değişikliklerle sürer. Bu bölme, girişteki ritmik düzen ve temayı andıran bir köprüyle B bölmesine bağlanır. Yaylıların arco olarak çaldığı B bölmesi, farklı bir oluşumla ve durağan bir halde seyreder. Tekrar işitilen A bölmesi, ilk seferinde pizzicato olarak gelen motifleri bu kez arco duyumla daha farklı işlemekte ve yapıt bu şekilde sona ermektedir. Eserin bestelenme aşamasında bana yardımcı olan hocam Uğur Gülbaharlı’ya teşekkürlerimi sunarım.

DENİZ GÜNGÖREN
1987’de İstanbul’da doğdu. Müzikle 11 yaşında ilgilenmeye başladı. Çoğu yaşıtı gibi rock müzikle başlayan ilgisi zamanla türler ötesi bir meşgaleye dönüştü. 4 senedir İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde öğrenim görmekte, film ve diğer görsellere müzik yazmanın yanı sıra, çağdaş klasik müzik kompozisyonu ve serbest doğaçlamayla da aktif olarak ilgilenmektedir.
Yaylı Dörtlü No. 1
Parça, müziğin ilk dört ölçüsünü oluşturan jestin, parçacıklara ayrıştırıldığında bulgulanacağı varsayılan elemanlarından bir sergi oluşturma teşebbüsü olarak özetlenebilir. En çok dikkat çeken unsurlardan biri doğal armonik kullanımının sıklığı olsa da, yaygın kavranışıyla bir ‘spektral’ yaklaşım aranmamalıdır. Bununla birlikte, elbette sesin fiziksel tabiatı, özellikle renklerin inşaasında kılavuz rolü oynamıştır. Müzik tek bölümden oluşmaktadır.

6
designed by TMA