Sesin Yolculuğu

2. konser 2010

2 Nisan 2010 Cuma, 20:00
Mustafa Kemal Amfisi, İTÜ

Murat Çolak (*1984)
Bohemian Blues, keman ve piyano için (2010)
Ayça Sancakzade, keman
Ayşe Diriker, piyano

Yunus Gencer (*1987)
Hymn an die Nacht
, tenor ve piyano için (2010)
Mert Süngü, tenor
Ozan Ömer Küçük, piyano

Utku Fırat Ünsal (*1980)
Reverie
(Gündüz Düşü), klarnet ve piyano için (2010)
Utku Fırat Ünsal, klarnet
Buket Gökalp, piyano

Emre Malikler (*1986)
Bye Bye Birdies, piyano ve canlı elektronikler için (2010)
Senem Pirler, piyano
Emre Malikler, canlı elektronikler

Ozan Sarıer (*1985)
9:05, elektroakustik (2008)

Elisabet Curbelo (*1984)
Flamenko Fantezi (2008)
Elisabet Curbelo, canlı elektronikler
Yasemin Devrim, flamenko dans

ARA

IBULork performansı
İstanbul Bilgi Üniversitesi Laptop Orkestrası
Ali Somay – Can Aydınoğlu – Çınar Timur
Kerim Safa – Saruhan Batur

Duygu Sungur (*1986)
asdfghj, elektroakustik (2010)

Fati Fehmiju (*1989)
Botox, piyano için (2009)
İris Şentürker, piyano

Erman Evcil (*1988)
Gece Prelüdleri, piyano için (2009)
No. 1: “Zamansız”
No. 4: “Kar Duası”
No. 6: “Bak Yıldızlar Yağıyor Üzerimize”

Renan Koen, piyano

Başar Ünder (*1984)
Retrograde, elektroakustik (2009)

Orhun Sevindik (*1984)
Klarnetli Üçlü, Si bemol klarnet, keman ve viyolonsel için (2009)
Gürkan Kırankaya, klarnet – Canberk Fıçıyapan, keman
Can Kehri, viyolonsel

 


 

BESTECİ ÖZGEÇMİŞLERİ VE PROGRAM NOTLARI

MURAT ÇOLAK
1984 yılında Eskişehir’de doğdu. Orta öğrenimini Eskişehir Anadolu Lisesi’nde, lisans eğitimini Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklâmcılık Bölümü’nde tamamladı. 12 yaşında klasik gitar çalmaya başladı. Bulgar asıllı Dmitri Dragunov Dmitriv’le 19. ve 20. yüzyıl klasik gitar repertuarı çalıştı. 2008-2009 yılları arasında Donovan Mixon’la caz gitar, müzik teorisi ve caz kompozisyonu çalıştı. Şu anda müzik öğrenimine 2009 yılında kabul edildiği İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (MİAM) kompozisyon bölümü öğrencisi olarak devam etmekte.
Bohemian Blues
Eser geleneksel 12 ölçülük blues kalıbının temel armonisi (I7-IV7-V7) üzerine inşa edilmiş modal bir yapıya sahiptir. Armonilerin temel fonksiyonlarına yer yer bağlı kalınsa da nihai amaç bu armonilere atanan anlık modlar dahilinde yeni tonal uzamlar yaratmak ve geleneksel fonksiyonları bu uzamlar yardımıyla soyut şekilleriyle uygulamaktır. Bu modlar birbirlerinin transpoze edilmiş halidir ve söz konusu üç armoninin her birine ayrı ayrı uygulanmaktadır. Konusu kozmopolit metropol yaşantısı olan eser melodik ve ritmik yapısıyla blues, cool jazz, new orleans jazz, modern müzik ve Türk müziği gibi farklı türlerin bazı karakteristik özelliklerini barındıran melez bir yapıya sahiptir.

YUNUS GENCER
1987’de İstanbul’da doğdu. 2004 yılında MSGSÜ Devlet Konservatuarı’nın teori bölümünün lise devresine, 2007’de eşzamanlı olarak hem kompozisyon, hem de teori bölümlerinin lisans devresine kabul edildi. 2008 yılında her iki bölümde de sınıf atlayarak lisans 3’e geçti. Öğrenimi boyunca Volkan Barut, Michael Ellison, Özkan Manav, Ahmet Altınel, Hasan Uçarsu ve Mehmet Nemutlu’yla müzik teorisi ve bestecilik, Bahar Tokay’la piyano çalıştı. Öğrenimini halen lisans 4. sınıfta sürdürmektedir.
Hymn an die Nacht
Bir gece içime doğan romantizm duygularını dile getirebileceğim bir şiir aramak için internete girdim. Böylece Novalis’in “Geceye Övgüler”iyle tanıştım. Yaklaşık bir yıl önce yazmaya başladığım bu müziği, bir ay üzerinde çalıştıktan sonra okuldan istenen farklı işler nedeniyle yarıda bırakmak zorunda kaldım. İyi ki de bırakmışım, çünkü henüz aşk adına hiçbir şey yaşamadan bu kadar tutkulu bir şiiri bestelemek, bambaşka bir gezegende kör bir şekilde gezinmekle eşdeğerdi. Daha sonra bu müziğin “ana karakter”iyle (Novalis bu şiiri kendinden bir yıl önce ölen sevgilisini düşünerek yazmıştı, yani ana karakter kaybettiği sevgilisiydi) karşılaştım. Kocaman bir boşluk doldurulmuştu bu müzik için. Evet, benim hoşlandığım kız ölmedi belki, ama ben de onu “modern dünya”ya yitirdim. Bundan sonra müziği yeniden ele alıp çift çizgiyi çektim. Novalis’in zamanı için belki yersiz ama içinde yaşadığımız zaman için tam yerine oturan bir soru var kafamda artık: “Neden hep satranç oynuyoruz? Gerçek sevgi bu kadar mı yıkıcı, kırıcı, incitici ve yaşanılması kabul edilemez?”

UTKU FIRAT ÜNSAL
Müzik eğitimine 1993 yılında Ali Fuat Yılmazoğlu’nun klasik gitar öğrencisi olarak başladı. 1995-2000 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın klarnet bölümünde Atıf Peynirci’nin öğrencisi olarak okudu. Rouen Konservatuvarı’ndan Prof. Mehmet Ermakastar’ın klarnet öğrencileriyle yapılan öğrenci değişim programına katıldı. 2001-2002 yılları arasında Prof. İstemihan Taviloğlu’nun kompozisyon sınıfında özel öğrenci statüsüyle yer aldı. Kayıtları TÜBİTAK anekoik odada gerçekleşen ERATO Antik Yunan Müziği’nin restorasyonu projesine besteci ve icracı olarak katıldı. 2006 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü Duysal Tasarım Programı’nda kompozisyon dalında lisans öğrenimini tamamladı. 2009 yılında İTÜ 2. Kısa Film Festivali’nde Pembe İnek adlı film için yaptığı müziklerle en iyi film müziği ödülü alan Utku Fırat Ünsal 2008 yılından bu yana İTÜ MİAM’da kompozisyon dalında yüksek lisans çalışmalarını sürdürmektedir.
Reverie
Klarinet ve Piyano için Gündüz Düşü, gerçek-hayal ayrımını yapma yetisini yitirmiş bir adamın birkaç dakikasını anlatır. Karanlık bir odanın duvarında asılı bir resme bakan karakter, resmin bir parçası olduğuna inanır ve resimdeki objeleri kendi dünyasında, kendisini de resmin içinde görmeye başlar. Kısa süre içinde, çevresinde gördüğü hayali cisimler birer birer yok olmaya başlar ve kendini tekrar öykünün başındaki karanlık odada bulur.

EMRE MALİKLER
1986 yılında İstanbulda doğdu. Ortaokul ve lise yıllarında müzikle ilgilenmeye başladı, çeşitli projelerde gitarist ve besteci olarak yer aldı, bugün de yer almakta. Lisans eğitimini işletme bölümünde tamamladıktan sonra, İTÜ MİAM’da ses mühendisliği ve ses tasarımı yüksek lisans programına başladı. Canlı kaydedilmiş seslerin ve elektronik öğelerin akustik enstrümanlarla  kontrollü bir rastlantısallık içinde sentezi üzerine çalışmaktadır.
Bye Bye Birdies
Bir tren yolculuğu üzerine şekillenen bu parça, imgelemler üstüne kurulmuş ve basitçe “gitmek” temasını anlatmayı kendine amaç edinmiştir.

OZAN SARIER
1985 yılında İtalya’da doğdu. Zaman içinde kompozisyona ve ses teknolojilerine ilgi duydu. 2004 yılında Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde okumaya başladı. Bilgi İnteraktif Ses Projesi kapsamında çeşitli konserler verip elektronik müzik üzerine yoğunlaştı. 2008 yılında gerçekleştirilen Sesin Yolculuğu 2 şenliğinde Computer Music adlı eseriyle yer aldı. 2009 yılında İTÜ MİAM’da yüksek lisans eğitimine başladı.
9:05
Çok-milyon insan, sayısız  enstrüman, 365 günde 1 dakika hayatın durup sesin koştuğu bir an.

ELISABET CURBELO
Kanarya Adaları’nda (İspanya) doğdu ve 5 yaşında müzik eğitimine başladı. Lisans eğitimini piyano pedagojisi üzerine tamamladı. 2005’ten itibaren Madrid’te kompozisyon, şan ve solfej pedagojisi eğitimi görmeye başladı. O dönemden beri kompozisyonları İspanya çevresinde birçok konser ve uluslararası festivalde seslendirdi. Şu an İstanbul’da yaşayan Curbelo, İTÜ MİAM bünyesinde kompozisyon yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir.
Flamenko Fantezi
Flamenko topuk dansı için bestelenen, canlı ses işlemeleri ve flamenko şarkılar, gitar, alkış ve kahon ses kayıtlarının elektroakustik seslerinden oluşan karma bir eserdir. Sesler, flamenko Endülüs manzarasının bana hissettirdiği gibi renkli bir fantezi yaratmak amacıyla işlenmiştir.

IBULork: İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ LAPTOP ORKESTRASI
İstanbul Bilgi Üniversitesi Laptop Orkestrası (IBULOrk), her biri laptop ve gerekli arabirimler vasıtasıyla ses çıkartan 5 kişiden oluşmaktadır. 2009 yılı ilkbaharında Tolga Tüzün direktörlüğünde çalışmalarına başlayan topluluk, Türkiye’nin ilk laptop orkestrasıdır. Her bir enstrüman bir laptop, sensörler, midi kontrol arabirimleri, klavyeler gibi kontrol üniteleri ve Max/MSP yazılımından oluşmaktadır. Orkestra, İstanbul’un akustik ekolojisinden elde ettigi sesleri işleyerek evrensel dokular arasında asimile olmadan bir göç yaşamaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi Laptop Orkestrası, yaratarak, öğrenerek, keşfederek, dinleyicilerin de aktif katılımıyla – tek ve bir kereye mahsus olmak üzere – bu deneyimi yaşamaktadır. Dinleyici ve icracının doğallıkla bir araya gelişi bu etkinliği akışkan ve tekil kılmaktadır. İlk performansını 21 Mayıs 2009 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampüsü’nde gerçekleştiren IBULOrk, ufak bir kadro değişikliğinden sonra 2010 yılı içerisindeki ilk performansını 5 yıldır Amsterdam’da düzenlenen bir elektronik müzik organizasyonu olan Labyrint’in İstanbul ayağının açılışını yaparak Tamirane’de sergilemiştir.

DUYGU SUNGUR
1986 yılında İstanbul’da doğdu. 8 yaşında Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde Türk Müziği ve piyano dersleri almaya başladı. Ortaokul ve lise eğitimini İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nın çalgı bölümünde tamamladıktan sonra, aynı kurumun kompozisyon bölümünde devam ettiği lisans programından 2009 yılında mezun oldu. Aynı yıl İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (MİAM) kompozisyon yüksek lisans programına başladı. Halen buradaki öğrenimine devam etmekte olup, İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nın kompozisyon bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

FATİ FEHMİJU
12 Eylül 1989’da Kosova’nın başkenti Priştine’de doğdu. Müzik hayatına Flamur Muco’dan aldığı akordeon dersleriyle başladı. 2001 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın keman bölümüne girdi. 2007’de kompozisyon bölümünde Hasan Uçarsu’nun öğrencisi oldu. Besteci halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda eğitimini sürdürmektedir.
Botox
Eserin başında duyulan ritmik profil ve uygu ilişkileri yapıtın bütününü oluşturmaktadır. Çoğunlukla kasvetli ve gerilimli bir atmosfer yaratmaya çalıştığım müziğin ilk kısmı bu şekilde gelişmiş ve gergin giden bu süreç bir şekilde gücünü yitirmiştir. Bunu izleyen orta kısımda ise mistik bir hava hâkimdir. Bu atmosferin yok olduğu anda gerilimin kaybolmadığı, sadece kendini perdelediği görülür ve eserin sonunda bu gerilim artarak bir patlama yaratır. 

ERMAN EVCİL
Mayıs 1988’de İstanbul’da doğdu. 2005 yılında, şu anda son öğrenim yılını geçirdiği İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümüne girdi. Çeşitli kısa filmlerin müziklerini yaptı. 2009 yılında, değişim programı ile Krakov Müzik Akademisi’nde öğrenim gördü.
Gece Prelüdleri
Neredeyse tümü modal bir bakışla yazılmış 10 adet piyano parçasından oluşan Gece Prelüdleri kitabından üç seçki.

BAŞAR ÜNDER
1984 yılında İstanbul’da doğdu. UNESCO Aschberg Bursaries for Artists bursuyla IMEB’de (Institute Musique Electroacoustique de Bourges) besteci olarak bulundu. Burada bestelediği Mikro-alem adlı parça ve bu tarihten sonra bestelediği birçok parça, Synthese Elektronik Müzik Festivali dahil olmak üzere yurtdışında ve yurtiçinde birçok festival ve konserde çalındı. 2006 yılında MİAM’da Ses Mühendisliği ve Tasarımı yüksek lisans programına başladı. Ses mühendisliğinden sanat enstalasyonlarına, müzik prodüksiyonundan ses tasarımına, yaratıcı sesin varolduğu tüm alanlarda büyük bir tutkuyla çalışan Başar, bugünlerde elektronik çalışmalarını biraraya getireceği bir albüm ve teziyle meşgul.

ORHUN SEVİNDİK
1984 yılında İzmir’de doğdu. İlkokul yıllarında klasik piyano eğitimi aldıktan sonra ortaokulda caz gitar eğitimine başladı. Lise yıllarında Ömür Gidel ve Raci Pişmişoğlu ile caz armoni ve teori çalıştı. 2005 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Duysal Tasarım Programı kompozisyon bölümünü kazandı, halen eğitimine burada devam etmektedir. Emre Dündar’la kompozisyon, teori, orkestrasyon, Kaveh Bahçeban’la armoni, Deniz Arat’la solfej, Evlin Bahçeban’la piyano ve Koray Sazlı’yla kontrpuan çalışmaları yapmıştır ve halen devam etmektedir.
Klarnetli Üçlü
İç içe geçmiş üç bölmeden oluşan eser solo klarnetin girişiyle (introduction) başlar. Modal öğeler içeren girişten sonra, con ira (vahşice bir tınıda) başlıklı ilk bölmeye adım atılır. İç içe geçmiş, birbirini tamamlayan ritmik yapılar seslendiren pizzicato keman ve viyolonselle ikinci bölme başlar. Bu dokuya klarnetin de eklenmesiyle melodik hat çalgılar arasında sürekli değişen bir rota izlemeye yönelir. Üçüncü bölme çift tellerde rubato’ya yakın şekilde viyolonsel solosuna eklenen keman ve klarnetle başlar, giriş bölmesinde klarnetin çaldığı modal tınılara yakın bir şekilde klarnetin görevini üstlenen keman ve viyolonselin klarnet eşliğiyle sessizliğe ulaşmasıyla sonlanır. Eserin oluşumunda çeşitli modal ve yapay dizilerin, post-tonal öğelerle kırılmasıyla tınısal zenginlik arayışı önemli etken olmuştur.

4
designed by TMA