Sesin Yolculuğu

1. konser 2010

2 Nisan 2010 Cuma, 16:00
Mustafa Kemal Amfisi, İTÜ

Erhan Tanman (*1989)
Sforzati, beş timpani için (2010)
Emil Kuyumcuyan’a

Emil Kuyumcuyan, timpani

Uğurcan Kurt (*1988)
Crystal Duo (Kristal İkili), klarnet ve keman için (2010)
Yasemin Salman, klarnet
Gonca Çeliker Bilget, keman

Ortaç Aydınoğlu (*1981)
MORUQUE’M, flüt ve viyolonsel için (2009)
Murat’ıma

Burak Ayrancı, viyolonsel
Recep Fıçıyapan, flüt

Tuğrul Özer (*1987)
Kozmik Klarnet (2010)
Ünal Köçer, Si bemol klarnet
Atakan Teoman, trampet

Gökçe Ağ (*1983)
Acousticamanietic
(2009)
Cem Özdilek, gitar

Nazlı Ufuk Sakioğlu (*1987)
Delikli Flüt için Giriş Müziği (2009)
Nazlı Ufuk Sakioğlu, flüt

Abuzer Manafzade (*1990)
Sarmaşıq Muğam
(Sarmaşık Mugam) (2009)
Barış Yalçınkaya, klarnet

Burcu Yaşin (*1991)
Yaylı Çalgılar Dörtlüsü: “Spatium”
(2010)
I. bölüm: “Hypnos”

Fati Fehmiju, 1. keman – Yankı Karataş, 2. keman
Emre Akman, viyola – Seren Karabey, viyolonsel
Masis Aram Gözbek, şef

Tuğrul Özer
Yaylı Çalgılar Dörtlüsü: “Gurganc”
(2010)
Ceren Deniz, 1. keman – Gökçe Coşkun, 2. keman
Eyüp Çağatay, viyola – Aslıhan Parlak, viyolonsel

ARA

Erkan Çavdaroğlu (*1981)
Manyetik Gül, orkestra için (2009)
I. bölüm: “S.O.S. Madam Butterfly”

Sercan Büyükedes (*1989)
Üç Klarnet için Konçerto
(2009)
Çağdaş Engin, klarnet
Oya Karabey, klarnet
Sercan Büyükedes, klarnet

MSGSÜ Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası
Erdem Çöloğlu, şef

Flüt: Oya Unustası – Obua: Burcu Dursun – Korangle: Taylan Erdağ – Klarnet: Ufuk Atar, Tarçın Çelebi – Fagot: Boğaç İpeklioğulları – Korno: Ali Dağ – Trompet: Ege Cengiz, Derin Irmak – Vurmalılar: Ahmet Sakkaf, Bora Çifterler, Ceren Aydın Okan Akan – Arp: Aslıhan Güngör
(Erkan Çavdaroğlu: Manyetik Gül)

Flüt: Oya Unustası, Işıl Önbay – Küçük flüt: Simge Kılıç – Obua: Beste Özensoy, Burcu Dursun Fagot: Boğaç İpeklioğulları, Feyzi Çokgez – Korno: Can A. Sommel, Ali Dağ – Trompet: Dilek Kuraloğlu, Cenk Tezil – Trombon: Sancar Uçan, Denizcan Gümrükçü – Vurmalı: Ahmet Sakkaf, Bora Çifterler, Ceren Aydın, Okan Akan – Arp: Aslıhan Güngör
(Sercan Büyükedes: Üç Klarnet için Konçerto)

I. Keman: Canberk Fıçıyapan, Göksel Coşkun, Banu S. Aşan, Doğa Başak, Beray Kocabaş, Mert Kemancı, Suay Doğanay, Hakan Güven, Metehan Dada, Başak Özdoruk, Sena Umul, Hüseyin Kemancı – II. Keman: Fati Fehmiju, Yankı Karataş, Ilgın Ülkü, Sıla Gündiler, Belemir Baran, Hivda Z. Alp, B. Tuğçenaz Ülker, G. Yonca Kükrer, Tuana Köprülü – Viyola: Duru Uçal, Emre Akman, Sercan Tarım, Eda Talu, Hasan Şavlı – Viyolonsel: Seren Karabey, Can Kehri, Ece Yılmaz, Taygun Fülurya, Levent Aydın, Didem Çizel, Hazal Akkerman, Ömer Dağaşan – Kontrbas: Hande Gürsoy, Cengizhan Çevirme, Nil Yanık

 


 

BESTECİ ÖZGEÇMİŞLERİ VE PROGRAM NOTLARI

ERHAN TANMAN
Müziğe babasından aldığı piyano dersleriyle başladı, ilk resmi adımını ise TRT Çocuk Korosu ile attı. MSGSÜ Devlet Konservatuavarı’nda yarı zamanlı devrede öğrenmi gören Tanman, ileriki yıllarda aynı üniversitenin lise ve lisans devrelerinde kompozisyon ve piyano bölümlerinde eğitim aldı. Bu yıllar içinde Mehmet Nemutlu, Hasan Uçarsu, Özkan Manav ve Ahmet Altınel’le kompozisyon ve orkestrasyon, Babür Tongur’la kontrpuan, Volkan Barut’la armoni ve füg, Selen Bucak’la piyano çalıştı. İlk ciddi konserini 2004 yılında İtalyan Kültür Merkezi’nde, senfonik orkestraya uyarladığı Schumann Gençlik Albümü parçaları ile gerçekleştirdi. İlk siparişini 2008 yılında Avusturya’lı Sonus Brass Ensemble’dan aldı ve Misafir adlı müziğini besteledi. Aynı dönemde Avusturya’lı üçlü Triage’dan aldığı sipariş üzerine A Phone Call adlı triosunu besteledi. 15 Aralık 2009’da henüz 20 yaşındayken kendi adına konser düzenlendi. Misafir ve A Phone Call adlı müziklerinin yanı sıra İtalyan şef Vieri Bottazzini için bestelediği Ocean adlı müziğinin Türkiye’deki ilk seslendirilişi de aynı gün yapıldı. İlk şeflik deneyimini de aynı konserde yaşadı. Mart 2010’da yakın arkadaşı perküsyonist Emil Kuyumcuyan için Sforzati adlı solo timpani müziğini besteledi. Haziran 2010’da Almanya’da A Phone Call adlı müziğinin Avrupa’daki ilk seslendirilişi gerçekleşecek olan Tanman, şu anda Cem Mansur için The Traffic adlı senfonik müziğini bestelemektedir.

UĞURCAN KURT
2 Mayıs 1988’de doğdu. İlkokula başlar başlamaz Kocaeli Belediye Konservatuvarı’nın piyano bölümüne girdi. Burada Serhan Küngörü ile iki yıl piyano çalıştı, Tezcan Mert Çakalın’ın piyano ve solfej öğrencisi oldu. Kocaeli Güzel Sanatlar Lisesi’ni kazandıktan sonra iki yıl burada öğrenim gördü. Bu sırada Erdem Çöloğlu’yla armoni çalıştı. Liseden sonra Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda lise devresinden kompozisyon bölümüne başlangıç yaparak Mehmet Ali Uzunselvi’nin öğrencisi oldu. Sınıf atlayarak lisans devresine geçti. Şu anda lisans 2. sınıfta okumaktadır. Kocaeli Belediye Tiyatrosu oyuncularıyla, Dafne Kültür Merkezi’nde sahnelenen Azizname oyununun müzik düzenlemelerini yaptı. Halen aynı tiyatroda piyanist olarak görev yapmaktadır.
Crystal Duo
Keman ve klarnet için yazılmış bu müzik geleneksel çalım sisteminin yanı sıra, bazı makamsal karakterleri duyuran bir tavır sergiler. Klarnette kullanılan multifonikler (belirlenmiş klarnet pozisyonlarından çıkan çoklu sesler) ve kemanda kullanılan çeyrek sesler birbirleriyle uyum sağlayarak müziğin içerisinde bir noktada kesişmiştir. Geleneksel Türk müziğinde kullanılan motifler müziğin bazı bölgelerinde çoksesli müzikte kullanılan motiflerle tamamlanmıştır. Klarnette kullanılan monofonikler (aynı sesin farklı ton ve pozisyonlardaki dönüşümü) müziğin genel karakteri içerisinde yavaş yavaş ön plana çıkmaya başlar. Bu teknikler 21. yüzyıl müziğinde çok kullanılmasına rağmen bu müzikte makamsal öğelerle tınısal anlamda bir bütünlük oluşturmaktadır. Klarnetin yanı sıra keman üzerinde kullanılan flajoleler müzikte kimi zaman yardımcı, kimi zaman ana öğe olarak karşımıza çıkar.

ORTAÇ AYDINOĞLU
1981’de İstanbul’da doğdu. Faik Reşit Unat İlkokulu’nda, Bostancı Ortaokulu’nda ve Hayrullah Kefoğlu Lisesi’nde öğrenim gördü. 1998 yılında Marmara Üniversitesi’nin Müzik Eğitimi Bölümü’nü kazanarak müzik eğitimine başladı. Burada Özcan Özbek’le müzik teorisi ve armoni, Yrd. Doç. Dr. Sibel Akıncı’yla keman ve Doç. Dilek Batıbay’la piyano çalıştı. 2002 yılında bu kurumdan mezun oldu ve aynı yıl kurumun yüksek lisans sınavını kazanarak akademik eğitimine devam etti. 2005 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Ayrıca 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın yarı zamanlı piyano bölümünü seviye sınavı vererek kazandı. Bu kurumda Prof. Ova Sünder’le piyano, Duygu Ünal’la armoni çalıştı, Prof. Emel Çelebioğlu’nun form bilgisi, Mete Sakpınar’ın kontrpuan ve kompozisyon derslerini izledi. 2006 yılında aynı kurumun kompozisyon bölümünde yüksek lisans eğitimine başladı. 2007 yılında İTÜ–MİAM’ın kompozisyon bölümünü kazandı. Burada bir süre Pieter Snapper’la kompozisyon, Michael Ellison’la müzik teorisi çalıştı. 2007 yılından beri İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Temel Bilimler Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.

TUĞRUL ÖZER
1987 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da, liseyi Ankara’da Mızıka Okulu’nda tamamladıktan sonra 2006 yılında Bando Okulları’ndan mezun oldu. İki yıllık aradan sonra 2008 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın kompozisyon programına katıldı. Lisans 2. sınıf öğrencisi olan Tuğrul Özer kompozisyon çalışmalarını Mete Sakpınar’la sürdürmektedir.
Kozmik Klarnet
Tanımlanmış ve tanımlanmamış (defined-undefined) ses oluşturan iki çalgı için deneme niteliğindedir. Enstrümanlardan olabildiğince çok renk alınması amaçlanmıştır. Hint müziğinin kendine özgü yapısı içerisinden oniki ses sistemine uygun bir dizi çıkarılarak, yapıyı oluşturan birkaç figür ile oktatonik dizininin de harmanlanması sonucu farklı bir eser ortaya konulmaya çalışılmıştır. Eser birbirinden kopmayan üç bölümden oluşur. Orta bölümde mücadeleci bir yapı kendini hissettirir; son bölümde mücadeleci yapı yerini kıvrak bir birlikteliğe bırakır ve müzik yorgunluğun verdiği bir dinginlikle biter.

GÖKÇE AĞ
1983’te İstanbul’da doğdu. 6 yaşında piyanoya başladı. İlk konserini 8 yaşında Mersin’de verdi. 10 yaşında Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin çocuk korosuna katıldı. İlkokul beşinci sınıfta müzik öğretmeninin yeteneğini keşfetmesiyle ilk piyano derslerine başladı. Profesyonel anlamda piyano eğitimine 1995 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Frangiz Alizadeh ile başladı. 1998 yılında Frangiz Alizadeh’nin yurtdışına gitmesi nedeniyle çalışmalarına Aylin Ulutaş’la devam etti. 2000 yılında İstanbul’a gelerek MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nın piyano bölümüne yatay geçiş yaptı ve Zeynep Yamantürk’ün öğrencisi oldu. Aynı yıl kompozisyon bölümü sınavlarını da kazandı. Seviye vererek lise 2’den devam etti ve Babür Tongur, Hasan Uçarsu, Özkan Manav, Volkan Barut ve Cumhur Bakışkan’la çalışmalarını sürdürdü. 2004 yılında İtalyan Kültür Merkezi’ndeki Sesin Yolculuğu adlı karma konserde kendi bestesi olan “Unutamadığım” ve “Bir Prense Mektup” adlı liedlerinin ilk seslendirilişine piyanoda eşlik etti. 2006 yılında Ayvalık Müzik Akademisi’nde Özkan Manav ve Klaus Ager’in ustalık sınıflarına katıldı. Aynı yıl İTÜ’de gerçekleştirilen Sesin Yolculuğu şenliğinde Şizofren adlı piyano sonatı seslendirildi. Şu anda kompozisyon çalışmalarını İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda, yüksek lisans programında Mete Sakpınar’la sürdürmektedir.
Acousticamanietic
Akustik gitar için bestelenmiş olan bu solo eserde ilk göze çarpan şey üç partili yazımdır. Alışagelindiği gibi sadece tek partideki notaları çalmak yerine, ritmik öğeleri de içinde barındıran bir bakış açısı tercih edilmiştir. 

NAZLI UFUK SAKİOĞLU
1987 yılında Kocaeli’de doğdu. 14 yaşında piyano dersleri almaya başladı. 2001 yılında İstek Özel Belde Güzel Sanatlar Lisesi’ne girdi. Burada flüt, piyano ve solfej eğitimi gördü. 2004’ün yazında İstanbul Devlet Konservatuarı yarı zamanlı flüt bölümünü kazandı. 2005’te Belde Güzel Sanatlar Lisesi’nden mezun oldu. Bu süre içinde yurtdışı ve yurtiçinde olmak üzere çeşitli alanlarda müzik derslerine ve seminerlerine katıldı. Kendi kurduğu amatör caz grubunun piyanistliğini yaptı. Şu sıralar eğitimine İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde devam etmektedir.
Delikli Flüt için Giriş Müziği
2009’un kasım ayında hazırlamış olduğum bu müziği, “delikli flüt” (her bir perde üzerinde delik bulunan flüt) için tasarladım. Bu delikler tam olarak kapanmadığı zaman sönük ve komalı sesler çıkar. Ben bunu farklı bir çalış tekniği olarak düşündüm ve bu çalışmamda kullanmak istedim. Ayrıca birkaç farklı üfleme tekniğine de bu oluşumda yer verdim.

ABUZER MANAFZADE
1990 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de doğdu. İlk müzik eğitimine 7 yaşında Abşeron Çocuk Müzik Okulu’nda başladı. 9 yaşında katıldığı Azerbaycan Genç Piyanistleri Piyano Yarışması’nda 1.lik kazandı ve finalde çaldığı Chopin’in mazurkası jüri tarafından ayakta alkışlandı. 2003 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarını kazandı. 2004 yılında Galleria Piyano Yarışması’nda 1.lik ödülünü kazandı. 2006 yılında Onay Sanat Piyano Yarışması’nda 2.lik ödülünü aldı. 2008 yılında ise Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nin düzenlediği Ulusal Piyano Yarışması’nda 2.lik ve Rachmaninov Jüri Özel Ödülü’nü, Pera Piyano Yarışması’nda 3.lük ödülünü kazandı. Bugüne kadar Azerbaycan’ın ve Türkiye’nin birçok şehrinin yanı sıra Almanya’nın Hannover, Braunschweig ve Wolfenbüttel şehirlerinde konserler vermiştir. 2009 yılında Vladimir Viardo, Oksana Yablonskaya,Vincenzo Balzani ve Myrthala Salazar’ın, 2010 yılında ise Milena Mullova’nın ustalık sınıflarına katılmıştır. Ayrıca 2009 yılında Bulgaristan’ın Sofya şehrinde düzenlenen Lubomir Pipkov Uluslararası Müzik Yarışması’nda 4.lük ödülüne layık görülmüştür. Şu anda eğitimine Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın piyano bölümünde lisans 3. sınıfta Bahar Tokay’la ve kompozisyon bölümünün lise devresi 3. sınıfında Hasan Uçarsu’yla devam etmektedir.
Sarmaşıq Muğam
Yapıt, geleneksel Azerbaycan müziğinde klarnetçilerin Azerbaycan mugamları (makamları) üzerinde yaptıkları emprovizasyonlardan ilham alınarak, bu mugamlardan motiflerin ana öğe olarak kullanıldığı ve bu motiflerin bir sarmaşık gibi iç içe geçtiği bir yapıdan oluşmaktadır.

BURCU YAŞİN
1991 yılında İzmit’te doğan Burcu Yaşin, müzik eğitimine 6 yaşında İzmit Büyükşehir Belediye Konservatuarı Çocuk Korosu ile başladı. 2005 yılında İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ni kazanarak Özlem Korkmaz Üstüner’le piyano, Namık Kemal Yıldırım’la keman çalışmaya başladı. 2006 yılında Pera Güzel Sanatlar Lisesi bünyesinde yapılan 1. Pera Piyano Festivali’ne katıldı. 2006- 2008 yılları arasında İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde Gülnur Yalazer Sayar ve Ayşe Sezal’la piyano, Naci Madanoğlu’yla solfej çalışmalarını sürdürdü. İstanbul Avni Akyol AGSL Orkestrası ile çeşitli konserler verdi. İlk armoni ve kompozisyon çalışmalarını Eda Dündar’la yaptı. 2008 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın kompozisyon bölümünü kazanarak Hasan Uçarsu’nun öğrencisi oldu. Burcu Yaşin halen MSGSÜ Devlet Konservatuarı’nda Hasan Uçarsu’yla armoni ve kompozisyon, Gülden Gökşen’le piyano çalışmalarını sürdürmektedir.
Yaylı Çalgılar Dörtlüsü: “Spatium” (I. bölüm: “Hypnos”)
“Hypnos”, ilk akorun tınlayışından itibaren dinleyiciyi kromatik bir ses dünyasının içerisine çekmeye başlar. Parçada karanlık bir atmosfer hâkimdir. Müziğin orta kesitlerine doğru bu karanlık atmosfer yerini daha karmaşık ve canlı bir atmosfere bırakır. Son kesitlerde ise 2. keman ve viyolanın düosuyla birlikte önceki karanlık dokuya yeniden dönüş yapılır. Seslerin kromatik bir biçimde yükselişi ve bununla birlikte gelen crescendo müzikte bir zirve etkisi yaratır, fakat müziğin beklenmedik biçimde kromatik inişi bu etkiyi bozucu niteliktedir. Bölümün son kesitlerine doğru neredeyse tonal armoniye yakın akorlar duyulur. Fakat bu etki finalde kaybolur. Son duyulan ise belirsizliktir: ignotum per ignotius obscurum per obscurantius (karanlığa karanlıkla, bilinmeyene bilinmeyenle).

TUĞRUL ÖZER
Bestecinin özgeçmişi için yukarıya bakınız.
Yaylı Çalgılar Dörtlüsü: “Gurganc”
Türk müziği makamları esas alınarak oluşturulmuş bir eserdir. Yapı genelinde tek motifin hâkim olduğu görülür. Konsept olarak başlangıçta bir yenilgiden çıkan ve zamanla gücünü geri toparlayan bir topluluğun yaşadıkları anlatılmaya çalışılmıştır.

ERKAN ÇAVDAROĞLU
1990 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın keman bölümüne Prof. Nuri İyicil’in öğrencisi olarak girdi. 2002 yılında Nuri İyicil’in sınıfından lisans mezuniyetini aldı. 2000 yılında MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nın kompozisyon bölümüne girdi. Burada Volkan Barut, Babür Tongur, Özkan Manav, Hasan Uçarsu, Ahmet Altınel, Barkın Engin ve Cumhur Bakışkan’la çalışarak armoni, kontrpuan, füg, orkestrasyon, kompozisyon ve elektronik müzik dersleri aldı. Şu anda kompozisyon bölümünde lisans 4. sınıf öğrencisi olarak öğrenim görmeye devam eden Çavdaroğlu, aynı zamanda Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası’nda kemancı olarak görev almakta ve keman hayatını kompozisyon çalışmalarıyla birlikte sürdürmektedir.
Manyetik Gül (I. bölüm: “S.O.S. Madam Butterfly”)
Senfonik şiir tarzındaki bu yapıt, hikâyesini Japon yazar Katsuhiro Ottomo’nun Memories adlı üç kısa hikâyesinin ilki olan Manyetik Gül’den (Magnetic Rose) almıştır. Çizgi animasyon olarak betimlenen bu filmin üzerine bestelenen müzik, konunun tümüyle bestecinin imgesinde oluşturduğu bağımsız izlenimlerden yola çıkılarak oluşmuştur. İki bölümden oluşan yapıtın birinci bölümünün konusu kısaca şöyle özetlenebilir: 2095 yılında uzayda çeşitli gemi hurdaları toplayıp satan bir geminin dört mürettebatı, işlerini bitirip eve dönüş yolunu tuttukları sırada bir S.O.S. sinyali alırlar. Oldukça parazitli gelen sinyali takibe alan mürettebat kaynağa yaklaştıkça bu sinyalin, Puccini’nin Madam Butterfly operasındaki meşhur aryalardan biri olduğunu anlar. İşler giderek garip bir hâl almaya başlar. Birinci bölümde, sinyalin kaynağına yapılan yolculuk imgelenir.

SERCAN BÜYÜKEDES
İstanbul’da doğdu. 2000 yılında MSÜ Devlet Konservatuvarı’nın klarnet bölümüne 6. sınıf öğrencisi olarak kabul edildi ve Ebru Mine Sonakın’la klarnet, İlteriş Sun’la solfej çalışmaya başladı. 2003 yılında kompozisyon bölümünün lise devresi sınavlarına girdi ve bu bölüme de kabul edildi. Burada Volkan Barut, Babür Tongur, Özkan Manav, Mehmet Nemutlu, Hasan Uçarsu, Ahmet Altınel, Nihan Atlığ Simpson, Melih Duygulu ve Barkın Engin’le armoni, kontrpuan, füg, kompozisyon, orkestrasyon, partisyon okuma, modal müzik ve elektronik müzik çalışmaları yaptı. Klarnet ve bestecilik alanında okul içinde ve okul dışında birçok ustalık sınıfına aktif olarak katıldı ve birçok konserde görev aldı. Halen iki bölümü birlikte yürüten Sercan Büyükedes şu anda MSGSÜDK’da lisans 4. sınıf öğrencisidir; kompozisyon çalışmalarını Mehmet Nemutlu’yla, klarinet çalışmalarını Ebru Mine Sonakın’la sürdürmektedir.
Üç Klarnet için Konçerto
İçinde bulundugum mezuniyet yılımda üç klarinetist solist için yazdıgım bu müziğin oluşum dönemi, benim ve yine mezuniyet yıllarında olan diğer iki arkadaşımın klarnet ögretmeni olan Ebru Mine Sonakın’ın “mezuniyet yılınızda üçünüzü de solist olarak orkestra ile dinlemek isterdim” cümlesinden itibaren başladı. Bugüne kadar orkestra için yazdığım en uzun müzik olan Üç Klarnet için Konçerto’yu yaklaşık bir ay içerisinde tamamladım. Beni bu eseri yazmak için yüreklendiren, destekleyen ve çalıştıran, kısacası hem benim hem de müziğimin bu noktaya gelmesinde emeği geçen bütün öğretmenlerime sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

4
designed by TMA