Sesin Yolculuğu

3. konser 2019

18 Mayıs 2019 Cumartesi, 18:00
Mustafa Kemal Amfisi, İTÜ

Ömer Emir Hadimoğlu (*1998)
Misemoistic, flüt, klarnet, vurmalılar, keman ve viyolonsel için (2019)

Yavuz Tilek (*1996)
Fool’s Paradise
, flüt, klarnet, vurmalılar, arp, piyano, keman ve viyolonsel için (2019)

Orhan Veli Özbayrak (*1989)
Arınçkılar
, flüt, klarnet, vurmalılar, arp**, piyano, keman*** ve viyolonsel için (2019)

Kristina Golubkova (*1989)
Polaris
, flüt, klarnet, vurmalılar, arp, piyano, keman ve viyolonsel için (2019)

Hazal Döleneken (*1991)
Underground Witches and Undo Mountains
, flüt, klarnet*, vurmalılar, arp**, piyano, keman, viyolonsel ve ses için (2019)

Göksu Hazal Subaşı, ses

ARA

Ünal Can Tüzüner (*1992)
Aşınma, flüt, klarnet, vurmalılar, arp, piyano, keman ve viyolonsel için (2019)

Furkan Örgül (*1994)
Blurred Vision
, flüt, bas klarnet*, vibrafon, arp** ve piyano için (2019)

Oğuz Namal (*1996)
scragg
, flüt / alto flüt, klarnet, vurmalılar, arp, piyano, keman ve viyolonsel için (2019)

Toykan Efe Kahraman (*1999)
Delirium, flüt / alto flüt / küçük flüt, klarnet*, vurmalılar, keman*** ve viyolonsel için (2019)

Deniz Pekmezci (*1989)
A Rhapsody of Istanbul
, flüt / küçük flüt, klarnet, vurmalılar, arp, piyano, keman ve viyolonsel için (2019)

 

Diskant Çağdaş Müzik Topluluğu

Aslıhan And, flüt / küçük flüt / alto flüt
Ebru Mine Sonakın, klarnet
Sercan Büyükedes, klarnet / bas klarnet*

Okan Akan, vurma çalgılar
İpek Mine Sonakın, arp
Yonca Atar, arp**

Kandemir Basmacıoğlu, piyano

Asaf Öksüz, keman
Eylül Umay Taş, keman***
Çağlayan Çetin, viyolonsel

 

Ahmet Altınel, şef

Diskant Çağdaş Müzik Topluluğu
Çağdaş müzik topluluğu Diskant, müzik yapıtlarının bestelenmesine ve yorumlanmasına, ses ve görüntü kayıtlarının gerçekleştirilmesine katkıda bulunmayı ve bu alanda bir araştırma ve iletişim ortamı oluşturmayı amaçlar. Çağdaş dünya müziğinin önemli yapıtlarını repertuvarına almayı hedefleyen topluluk, müzik dinleyicilerinin, yorumcuların ve bestecilerin müziğin yeni teknikleriyle ve estetik yönelimleriyle tanışmalarını amaçlayan atölye çalışmaları ve seminerler düzenler, bu alanda araştırma ve eğitim çalışmaları yapar. Yapıtların bestelenme sürecinde bestecilerle ortak çalışmaya özellikle önem veren topluluk şimdiye kadar birçok bestecinin yapıtlarının ilk seslendirilişini gerçekleştirmiştir. Bunun yanı sıra Türkiye çağdaş müziğinin daha önce seslendirilme olanağı bulamamış yapıtlarını dinleyiciyle buluşturmayı amaçlayan Diskant, İlhan Usmanbaş’ın 1960-67 yılları arasında bestelediği Sekizil adlı yapıtının ilk seslendirmesini 2011 yılında Bilgi Üniversitesi konserinde gerçekleştirmiştir. Üniversite konserlerine önem veren topluluk daha önce MİAM, Bilgi Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi’nde birçok konser vermiş, festivallere katılmıştır.

 


 

BESTECİ ÖZGEÇMİŞLERİ VE PROGRAM NOTLARI

 

ÖMER EMİR HADİMOĞLU
1998 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Müziğe iki buçuk yaşında Ayhan Turan’la keman çalışarak başlayıp, eğitimini 11 yaşından itibaren Erkan Alpay’ın flüt öğrencisi olarak İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın yarı zamanlı programında sürdürmüştür. 2016 yılında Bilkent Üniversitesi’nin kompozisyon bölümünü kazanmıştır. Eğitimine Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde Tolga Yayalar’ın kompozisyon sınıfında devam etmektedir.
Misemoistic
Hiçbir anlamı olmayan bir kelime olan ‘misemoistic’, Fransızca’dan ‘mise’ ve İngilizce’den ‘moist’ kelimelerinin tamamen fonetik yapıları baz alınarak türetilmiştir. Fonetik olarak ‘misemoistic’, kendi içinde kontrast içeren ve müzikteki sert kontrast değişimlerini temsil eden bir kelime. Anlamsal olarak hiçbir anlamı olmaması dinleyicilerde merak uyandıracak, bu merak müzik başladığında bir beklentiye dönüşecek. Bir müziğin ismine bakıldığında, müziği duymamış olsak bile kelimelerin zihnimizde canlandırdığı imge ve nosyonlardan ister istemez o müzikle ilgili birkaç ön çıkarım yapılabilir. Daha önce hiç duymadığımız bir kelime de başlı başına bir müziği temsil edebilir. Sadece müziği temsil edebilecek bir kelime yaratma fikri beni daha çok tatmin etti. Müzik, zamanı farklı bir pencereden tecrübe etmektir. ‘Misemoistic’ kelimesini bu pencereye koyup, orada anlam kazanmasını tercih ediyorum.

YAVUZ TİLEK
1996 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Müziğe olan merakı nedeniyle liseyi açıktan bitirme kararı aldı. Bu süreç zarfında kompozisyon üzerine çalışmalarını sürdürdü ve 2015 yılında Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’ne tam burslu olarak girmeye hak kazandı. Halen Bilgi Üniversitesi’nde müzik üzerine çalışmalarına devam etmektedir.
Fool’s Paradise
Köklerini faydacı filozof Jeremy Bentham’ın Panopticon adlı eserinden alan Fool’s Paradise, mukimlerine sonsuz kudrete sahip bir otorite altında yaşıyormuş hissini veren mimari bir tasarım deneyimini anlatır. Bu muğlak gaddarın etkisi altındaki mukimler, içsel ve sosyal yüzleşmelerin bu her şeyi gören ve duyan gücü hatırlatıcı etkisiyle birlikte, güvensizlik durumunda kapana kısılmışlardır. Sonuçsuz kalan kaçış ve ihanet girişimleri her zaman bu öz şüphe hatırlatıcıları tarafından bastırılır, ta ki kadir-i mutlak herkesi zayıflatana ve tüm yapıyı tekelleştirene kadar. Bu anlatıyı bir kompozisyona dönüştürmek için enstrümanları bu sınırsız güç sahibi gözün hem tecessümü hem esiri olarak belirledim. Fool’s Paradise, yarattığı tekinsiz, distopik bir kolektif toplum alegorisi ile kısıtlı bir alanın despotik duvarları arasında dalgalanan uymacılık ve direniş dinamiklerini sorgulamaktadır.

ORHAN VELİ ÖZBAYRAK
Müziğe 2003 yılında Yasemin Marlalı’dan aldığı piyano dersleriyle başlayan Özbayrak, 2004-2006 yılları arasında Onur Özmen’le kompozisyon, teori ve solfej çalıştı. 2006 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Sanat Dalı’na kabul edildi ve burada Turgay Erdener’in kompozisyon öğrencisi oldu. 2010 yılında Avusturya’daki Graz Sanat Üniversitesi’nin Kompozisyon ve Müzik Teorisi bölümüne kabul edilen Özbayrak, burada Gerd Kühr’le kompozisyon, Georg Friedrich Haas ile kompozisyon teknikleri çalışmış, 2014 yılında bu okuldan mezun olmuş, bu süre zarfında yurtiçi ve dışında çeşitli çalıştay ve ustalık sınıflarında aktif olarak yer almıştır. Kompozisyon ve orkestra şefliği alanlarındaki lisansüstü çalışmalarını sırasıyla Turgay Erdener ve Rengim Gökmen’le sürdüren Özbayrak, yurtiçi ve dışındaki çeşitli beste yarışmalarında ödüller kazanmış olup, HÜADK Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı’nda öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Besteciler, Orkestra Şefleri ve Müzikologlar Birliği Derneği üyesidir.
Arınçkılar
Bu eser, bestecinin, dostu Onur Arınç Duran’la uzun bir zamandır edebiyat, şiir ve müzik üzerine sürdürmekte olduğu sohbetlerin ve bu sohbetlerin kırılganlık-süreklilik, tekdüze(li) kütlesellik gibi kavramlar etrafında şekillenen estetiksel izdüşümleriyle, paylaşılan ve benzer noktalara yönelen ortak tını ve ses birleşimini çerçeveleyen ilgilerinin etkisi altında yazılmıştır. Müzikte an zamanı ve tam tersinivar eder. Anın zamana, yani sürekliliğe evrilmesi sürecinde iç katmanlardaki kesiklikler ve aynı zamanda kesikliklerden hat yığılmalarına doğru sabit bir motifle evrilen yolculuk, bu eserin öz düşüncesini oluşturur.

KRISTINA GOLUBKOVA
1989 yılında Severomorsk’ta doğdu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü son sınıf öğrencisidir. Tolga Tüzün, Turgut Pöğün ve Simon Vincent’le kompozisyon çalışmıştır.
Polaris
Polaris is a lost voice that travels indecisively between two poles, willing but not being able to relate. The force of attraction becomes a force of extermination as uncertainty grows bigger. [Polaris iki kutup arasında kararsızlıkla gidip gelen, bağıntı kurmayı arzulayan ama bunu başaramayan yitik bir sestir. Belirsizlik büyüdükçe, çekiciliğin gücü imha gücüne dönüşecektir.]

HAZAL DÖLENEKEN
Lise eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın trombon bölümünde tamamladıktan sonra lisans çalışmalarını Amsterdam Konservatuvarı ve Den Haag Kraliyet Konservatuvarı’nda sürdürdü. 2013 yılında birincilikle kabul edildiği Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde kompozisyon, prodüksiyon, etkileşim tasarımı ve performans üzerine çalıştı. Yüksek lisansını, burslu olarak girdiği MİAM’ın kompozisyon programında sürdürmektedir. Contemporary İstanbul (2015-16), Amber Teknoloji  ve Sanat Festivali, Portİzmir Trienali, Heterotopya, Mix Festival, Digilogue- Alt City, Istanbul Maker Faire, Sonar İstanbul 2018-2019 gibi önemli festivallerde interaktif yerleştirmeler ve performanslarla yer aldı. Eserleri İtalya’da Elektroakustik ve Çağdaş Müzik Festivali Conservatorio di Musica’da, İsviçre’de XIV Edition of ChiassoLetteraria Festivali’nde, Milano’da CoseCosmiche’de, Elektroakustik Kesişmeler veSesin Yolculuğu gibi festivallerde sunuldu. Döngü, hareket ve tını üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.
Underground Witches and Undo Mountains
Yaratım, kendi sürecinde besteleyeni dönüştürür; eser süreçte kendi yolculuğunu yaratır. Kendi dışında başlayan yaratım süreci bittiğinde insan, artık aynı insan olarak kalamaz. Bu eser, zamanı heykelleştirmek üzerine yazıldı. Burada enstrümanlar beraber bir makina gibi çalışırlar. Her biri birbirinin içine geçer ve tamamlayıcıdırlar. Sözler büyüdür; dişilik üzerinedir. Döngü, dönüş ve dönüşüm aynı anda gerçekleşir. Bu sırada kendi anlattığı hikâyeyi unutan cadı, kurdun kemiklerine şarkı söylemeye devam eder.

ÜNAL CAN TÜZÜNER
1992 yılında Bursa’da doğdu. İlkokulda başladığı gitar eğitimine Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi’nde devam etti. Kompozisyon çalışmalarına Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü Duysal Sanatlar Tasarımı Anabilim Dalı’nda Koray Sazlı ile devam etmektedir.
Aşınma
Sürtünmeyle enerji kaybeden, ısı ve ses açığa çıkaran cisimlerin hareketi sonucu meydana gelen kütle kaybı, sürtüşerek incelme, değişim demektir. Eser, bu anlayış doğrultusunda bestelenmiştir. Besteci, parçanın ilk seslendirilişini sunan Diskant Ensemble şef ve yorumcularına ve etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini bir borç bilir.

FURKAN ÖRGÜL
1994 yılında İzmir’de doğdu. Müziğe ilkokul yıllarında gitar çalarak başladı. Bu süreç boyunca hiçbir eğitim kurumundan ders almadan, kendi çabalarıyla müzik dünyasına ilk adımını attı. Lise mezuniyeti sonrasında çalışmalarını Cem İdiz ve Cumhur Bakışkan’la sürdürdü. 2016 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nın Kompozisyon Sanat Dalı’nda öğrenim görmeye hak kazandı. 2018 yılında, Sesin Yolculuğu 11’de piyano ve viyolonsel için Unutulan adlı eseri seslendirildi. Aynı yıl Tres Ensemble’dan eser siparişi aldı ve Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda düzenlenen Michael Edward Edgerton’ın ustalık sınıfı çalışmalarına katılarak diploma aldı. Halen eğitimine lisans 2. sınıf öğrencisi olarak devam etmekte, kompozisyon çalışmalarını Ahmet Altınel, Hasan Uçarsu ve Özkan Manav’la sürdürmektedir.
Blurred Vision
Eser, Japon besteci Toru Takemitsu’nun Rain Spell adlı eserinden esinlenilerek ortaya çıkmıştır. Notasyonda ölçüler bulunmadığı ve eserin büyük bölümünde nota değerleri belli olmadığı için yorumcuların ve orkestra şefinin yükümlülüğü artmıştır. Modal yapılarla inşa edilen eserde akor salkımlarıyla tınısal zenginlik ön plana çıkarılmıştır. Her anında öngörülemezlik içeren eser, bir zincirin halkaları gibi birbirine sımsıkı bağlı kesitleriyle bütünlüğünü korumaktadır. Bir eksiklik sonucunda halka kendini tamamlayamazsa bir çöküntünün yaşanması kaçınılmazdır. Bu durum şu olguyu akla getirir: Doğada var olan her bir canlı ve her bir nesne bir olay örgüsünün içerisinde görev yapmaktadır. Bu zincir doğrultusunda bir tanesini bile çekip alırsak elimizde kalan şey kaos olur.

OĞUZ NAMAL
1996 yılında Ankara’da doğdu. 2018 yılında Hacettepe Üniversitesi’nin müzikoloji lisans programından “Helmut Lachenmann Notasyonu” ve “New Complexity ve Bestecinin Konumu” üzerine yaptığı çalışmalarla mezun oldu. Mezuniyetinin ardından Bilgi Üniversitesi Yeni Müzik Festivali 9’da müziği seslendirilen besteci, aynı yıl Bilkent Üniversitesi Kompozisyon ve Müzik Teorisi lisans programına kabul edildi. Şu anda kompozisyon çalışmalarına Yiğit Aydın’la devam etmekte, elektronik ve elektroakustik müzik alanındaki çalışmalarını da sürdürmektedir.
scragg
Her türlü doğrudan deneyimi, hâkim bir sembolik ifadeye dönüştürme sürecini temsil eden dil, yaşamı tekeline almaktadır (John Zerzan, 71, 2013). Bundan kaçınmak adına, düşünce ve deneyimlerin var olabilmek için sözcüklere gereksinim duyduğu alanlardan ipini koparabilmiş olan müzik, dil tahakkümü altına sokulmamalıdır. Bu nedenle bu müzik için bir program notu yazılmamıştır.

TOYKAN EFE KAHRAMAN
1999 yılında İzmir’de doğdu. Lise eğitimini Buca Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi’nde tamamladı. 2017 yılında Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü’ne burslu olarak kabul edildi ve burada Prof. Dr. Mehmet Can Özer’le kompozisyon çalışmalarına başladı. Bugüne dek Helena Tulve, Mahir Cetiz, Onur Türkmen, Ipke Starke, Diemo Schwarz, Dariusz Mazurowski, Henrik von Coller, Soren Nils Eichberg, Mantautas Krukauskas, Dimitris Andrikopoulos, Marco Stroppa ile çalışma fırsatı buldu. Lisans 1. sınıf öğrencisi olan besteci, kompozisyon çalışmalarını Mehmet Can Özer’le sürdürmektedir.
Delirium
Delirium: Kişinin kendi dışında var sandığı ancak gerçekte olmayan olguları algılaması, yaşaması; varsanı, birsam, halüsinasyon, sanrı. Müziğin yapısı yumuşak  dokular eşliğinde, sürekli ardıllanan ruhsal, sinirsel sanrıların vermiş olduğu parlamalarla seyreder. Genel olarak işlenmeye çalışılan gürültülü (noisy), yoğun doku, bazı ritmik yapılar, ritmik kaydırmalar, bazı ani ritmik değişimler ve kurgulanan tüm jestler aslında sanrı fikrinin dışavurumudur.

DENİZ PEKMEZCİ
1989 Ankara doğumlu besteci, 1999 yılında klasik gitarla müzik eğitimine başlamış, 2005’te davul çalmaya başlamıştır. 2015 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde okumakta olup, Enis Gümüş, Yiğit Özatalay, Tolga Zafer Özdemir, Turgut Pöğün ve Tolga Tüzün’le kompozisyon üzerine dersler almakta ve ders dışı çalışmalar yapmaktadır. Besteleri Sesin Yolculuğu 11 (High Tides, Hezarfen Ensemble) ve 8. Klasik Keyifler Uluslararası Kapadokya Müzik Festivali (Anxiousness, Ensemble X) bünyesinde seslendirilmiştir.
A Rhapsody of Istanbul
Ana konusu şehir yaşantısında sürekli olarak var olan “çatışma halindeki düzenlerin eşzamanlılığı” olan parça, İstanbul’da kaydedilmiş şehir sesleri üzerine kurulmuştur. Söz konusu müzik, günlük hayatta kulak arkası ettiğimiz seslerden, aniden ortaya çıkıp dikkatimizi kendine çeken ses olaylarına kadar kulağımıza ulaşan ses katmanlarının müzik dili içerisinden yeniden katmanlaşarak yorumlanmasıdır. Sesin Yolculuğu 12 kapsamında dinleyeceğiniz kısım, bestecinin bitirme projesi olarak bestelemekte olduğu parçanın ilk yarısıdır.

1
designed by TMA