Sesin Yolculuğu

1. konser 2019

17 Mayıs 2019 Cuma, 14:00
Mustafa Kemal Amfisi, İTÜ

Anıl Ilgaz (*1991)
Lagrima, keman için (2019)
Emirhan Özeser, keman

Bengü Cömert (*1995)
Unconsciousness, keman için (2018)
Gökhan Şamil, keman

Rahşan İzmirli Oğuz (*1983)
Şah-ı meran, keman ve ses için (2014)
Kahraman Nice Özbay, keman
Merve Tokat, ses

Cenk Takınç (*1993)
Bir Şizofrenin Dünyası, viyolonsel ve piyano için (2017)
I. Obsesyon
Alara Güçeli, viyolonsel
Başak Gören Han, piyano

Cihan Öztürk (*1989)
Milan Noir, viyolonsel ve piyano için (2018)
Zeynep Deniz Turfal, viyolonsel
Sedef Durmak, piyano

Eren Akın (*2007)
Lekeli Kağıt, bas blokflüt için (2019)
Mehmet Ali Uzunselvi, bas blokflüt

Erdem Akyatan (*2004)
Yivler, bas blokflüt ve canlı elektronikler için (2019)
Mehmet Ali Uzunselvi, bas blokflüt
Erdem Akyatan, canlı elektronikler

Osman Okay (*1996)
Formata, sabit medya için (2019)

Deniz Hatipoğlu (*2003)
Hasret, bas blokflüt ve kontrbas için (2019)
Mehmet Ali Uzunselvi, bas blokflüt
Deniz Hatipoğlu, kontrbas

Mustafa Ege Yılmaz (*1994)
Yaşamaya Dair, soprano ve yedi yorumcu için (2018)

Ayşe Yakut Somer, soprano
Ceren Altınel, flüt – İdil Bilbay, fagot
Ceyda Ayanoğlu, piyano
Asaf Öksüz, 1. keman – Caner Yazıcı, 2. keman
Burcu Uysal, viyolonsel – Oğulcan Özel, kontrbas

Mustafa Ege Yılmaz, şef

 


 

BESTECİ ÖZGEÇMİŞLERİ VE PROGRAM NOTLARI

 

ANIL ILGAZ
1991 yılında İstanbul’da doğdu. Müziğe gitar çalarak başladı. İlke Karcılıoğlu, Uğurcan Öztekin ve Mesruh Savaş’la kompozisyon çalıştı. Kompozisyon çalışmalarına Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar  Fakültesi kompozisyon  programında  Uğurcan Öztekin’le devam etmektedir.
Lagrima
Solo keman için yazılmış olan Lagrima, çoğunlukla doğal flajole tremoloları ve bunlara zıtlık oluşturan ikincil ses malzemeleriyle kurgulanmış iki bölmeli bir yapıdadır. Yaylı çalgıların renk paletindeki kontrastlar üzerine yapılan bir çalışmanın sonucu olan müzik, dinleyiciye kemanın değişik tınısal alanlarını açığa çıkartan bir ses dünyası sunmayı amaçlar.

BENGÜ CÖMERT
1995 yılında Ankara’da doğdu. On yaşında Itır Eskioğlu ile piyano çalışmaya başladı. Lisans eğitimine 2013 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde başladı. 2016’da Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Kompozisyon Ansanat Dalı sınavını kazanarak İvan Çelak’ın öğrencisi oldu. Halen aynı kurumda İsmail Sezen’le kompozisyon ve orkestrasyon, Mert Karabey’le solfej ve armoni çalışmalarını devam ettirmektedir.
Unconsciousness
Parça, başlığından da anlaşılacağı gibi bilinçsiz bir koma durumunu tasvir eder. İki bölmeli formda (A-B), tematik atonalite çerçevesinde yazılmıştır. Eserin ilk ölçüsündeki aralık (interval) içeriği, parça boyunca geliştirilen melodik yapıyı belirlemektedir.

RAHŞAN İZMİRLİ OĞUZ
Almanya’da doğdu. Mersin Üniversitesi’nde flüt ve kompozisyon bölümlerinde okudu. Prof. Aydın Azimov ile kompozisyon, teori, armoni ve orkestra şefliği çalıştı. 2005’te İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na yatay geçiş yaparak lisans ve yüksek lisans çalışmalarını Mete Sakpınar’la tamamladı. Müzikleri Türkiye’de ve yurtdışında çeşitli topluluklarca aktif olarak çalınmaktadır.

CENK TAKINÇ
1993 yılında Balıkesir’de doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Balıkesir’de tamamladı, 2007 yılında Bando Astsubay Hazırlama Okulu’na girdi. Burada solfej, dikte, enstrüman, piyano, armoni, form bilgisi dersleri aldı ve dört yıllık öğrenimini birinci olarak bitirdikten sonra Bando Astsubay Meslek Yüksek Okulu’na geçti. İki yıl süren Bando Astsubay Meslek Yüksek Okulu öğrenimini üçüncü olarak bitirdi. 2015 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı’nda öğrenim görmeye hak kazandı. Prof. Jean Baily ile armoni, konturpuan ve füg, Prof. Aykut Yafe’yle piyano, Doç. Dr. Onur Nurcan’la müzikal analiz, Doç. Ebru Güner Canbey’le ileri solfej, enstrümantasyon ve yeni müzik teknikleri çalıştı. Thomas Simaku ve Amir Mahyar’ın kompoziyon ustalık sınıflarına aktif olarak katıldı. Bazı kompozisyon çalışmaları çeşitli konserlerde seslendirildi. Kompozisyon ve orkestrasyon çalışmalarına halen Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı’nda Lisans 3.  sınıf öğrencisi olarak Dr. Öğr. Üyesi Aysim Dolgun Ildız’la devam etmektedir.
Bir Şizofrenin Dünyası’ndan I. bölüm: “Obsesyon”
Üç bölümlü bir sonat olarak oluşturulan çalışma, şizofren bir kişiliğin karmaşık yapısına göre planlandı. Her bir bölüm ruhsal bir hastalıktan adını aldı ve şizofrenliğin barındırdığı karmaşık durumlar anlatılmak istendi. 1. bölümün ana modalitesi Fa Frigyen (Phrygian) olup, bölüm sonat allegrosu formundadır. Bölüm içerisinde Hicaz makamı, Eolyen, armonik majör gibi modların yanı sıra, pentatonik, kromatik ve tam ton dizilerinin yer aldığı modülasyonlu bir yapılanma göze çarpar. Gelişme bölmesinde yer yer poliritmik yazılar bulunur. Yeniden serim bölmesindeki B temasında bimodal yapı kullanıldı. Viyolonsel ve piyanonun kanonlarıyla takıntılı bir ruh hali hissettirilmeye çalışıldı. A temasının aksine B temasının daha yumuşak ve melankolik olmasıyla duyguların çatışma hali ve kararsızlık yansıtılmak istendi.

CİHAN ÖZTÜRK
1989 yılında Bursa’da doğan Cihan Öztürk, Bursa Ted Koleji’nde lise eğitimini tamamlayıp Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği’nde lisans eğitimine başladı. Daha sonra besteci olmaya karar veren Öztürk 2016’da Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Ana Sanat Dalı’na kabul edildi. Çalışmalarına halen Prof. Gökçe Altay’la devam etmektedir.
Milan Noir
Çello ve piyano için yazılmış olan bu eserde besteci, Olivier Messiaen’ın modlarını kullanmıştır. Messiaen’ın ornitolog kimliğine nükteli bir gönderme yapmak üzere, esere Türkçesi “çaylak kuşu” olan Milan Noir ismi verilmiştir.

EREN AKIN
Kasım 2007’de dünyaya geldi. Eyüboğlu Koleji 6. sınıfta sürdürdüğü eğitiminin yanı sıra piyano çalmayı, basketbol oynamayı ve kitap okumayı sevmektedir. Yaklaşık bir yıldır Mehmet Ali Uzunselvi’yle kompozisyon çalışmakta, bu alanda ve ayrıca basketbolda en iyi yerlere gelmeyi istemektedir.
Lekeli Kağıt
Bu müziğimde, yaşadığım bazı duygulardan ve bildiğim, severek dinlediğim müziklerdeki bazı fikirlerden esinlendim. Kullandığım malzemeler, ağırlıklı olarak, ritmik değerler ya da belirgin notalardan ziyade şekillerdir.

ERDEM AKYATAN
2004 yılında İstanbul’da doğan Erdem Akyatan, beş yaşında Rengin Sökmen’in öğrencisi olarak piyanoya başladı. Dokuz yaşından itibaren Ozan Akyatan’la klasik gitar derslerine devam etti. Birçok özel kurs konserinde klasik gitar, piyano ve bas gitar çaldı. Kompozisyon çalışmalarına 2017 yılında başlayan Akyatan, bir yıldır Mehmet Ali Uzunselvi’yle kompozisyon, elektronik müzik ve teori çalışmaktadır.
Yivler
Dairesel ses hareketlerinin çeşitli hız ve şekilsel farklılıkları üzerinden yapılanan, notasyonda belirleyici olarak çizgi, nokta ve yaklaşık sürelerin kullanıldığı ve bu yapısıyla icracıya geniş bir hareket özgürlüğü tanımasının yanı sıra yazılım tabanlı bazı efektlerle canlı olarak müdahale edilerek gelişen, elektroakustik bir çalışmadır.

OSMAN OKAY
1996 yılında İstanbul’da doğan Osman Okay, 2006 yılında Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda yarı zamanlı öğrenim görmeye hak kazanmıştır. Konservatuvardaki yarı zamanlı piyano eğitimini 2006-13 yılları arasında Nevbahar Tuğ Akçalı gözetiminde sürdüren Okay, eğitimini 2011 yılından itibaren Kocaeli Hayrettin Gürsoy Spor ve Güzel Sanatlar Lisesi’nde sürdürmüştür. Dört yıl boyunca bu kurumda viyola eğitimi aldıktan sonra, 2015 yılında kurumun Müzik Bölümü ikincisi olarak mezun olmuştur. 2015 yılında Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Sanat Dalı’nda okumaya hak kazanan besteci, Müzik Bölümü 4. sınıf öğrencisidir. Piyano derslerini Nevbahar Tuğ Akçalı’dan almakta, Mehmet Ali Uzunselvi’yle elektronik müzik ve kompozisyon çalışmaktadır.
Formata
Bazı yazılım tabanlı synthseiser’lar ve işlenmiş akustik seslerin birlikteliğinden oluşturulmuş bir sabit medya eseridir. Seslerin tınısal düzeyde birbirine çok yakın kanal dengeleriyle homojen bir şekilde geliştiği ve biçimsel olarak büyük kontrastlardan meydana gelen oldukça köşeli bir bütünlüğe sahiptir.

DENİZ HATİPOĞLU
2003 yılında doğan ve 2014 yılında Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın tam zamanlı biriminde kontrbas eğitimine başlamış olan Deniz Hatipoğlu bu eğitimini halen sürdürmektedir. Kişisel eğilimleri doğrultusunda bir yıldan bu yana aynı kurumda Mehmet Ali Uzunselvi’yle kompozisyon çalışmaktadır.
Hasret
Nâzım Hikmet’in “Hasret” adlı şiirinde ortaya çıkan harf ve hece sıralamasının denk geldiği notalara atanmasıyla oluşturulmuş, anlam bütünlüğü yerine şiiri yapısal bir rota olarak kabul ederek yapılandırılmış bir yapıttır.

MUSTAFA EGE YILMAZ
1994 yılında İzmir’de doğdu. Müzik eğitimine beş yaşında ailesiyle başladı. 2001-03 yıllarında İzmir Devlet Opera ve Balesi Çocuk Korosu’nda korist olarak yer aldı. 2003 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nı kazandı ve Çağlayan Ünal Sümer’le viyolonsel eğitimine başladı. 2008 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın lise ve 2012 yılında lisans devresini birincilikle kazanarak viyolonsel eğitimine devam etti. Çeşitli solo, oda müziği, koro ve opera konserlerinde yer aldı. 2014 yılında ön lisans diploması aldı ve kariyerine kompozitör olarak devam etti. Aynı yıl Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nı kazandı ve kompozisyon eğitimine başladı. Bu kurumda Ahmet Altınel, Mehmet Nemutlu, Hasan Uçarsu, Özkan Manav ve Erdem Çöloğlu’ndan kompozisyon, armoni, kontrpuan, füg, orkestrasyon, partisyon okuma ve teori eğitimi aldı. Helena Tulve, Hideki Kozakura, Stefan Lienenkamper ve Shih-Hui Chen’in kompozisyon seminerlerine katıldı. 2017 yılında, Sesin Yolculuğu 10’da Dimensional Gates adlı yapıtı Hezarfen Ensemble tarafından seslendirildi ve aynı yıl Kaze adlı solo flüt yapıtı Chicago’da seslendirilip kaydedildi. 2019 yılında Gedik Üniversitesi Sanat Direktörlüğü tarafından düzenlenen 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni anma konserinde, kendisine verilen sipariş doğrultusunda viyolonsel ve piyano için yazdığı 57. Alay adlı yapıtı seslendirildi. Halen kompozisyon çalışmalarına son sınıf öğrencisi olarak Hasan Uçarsu’yla devam etmektedir.
Yaşamaya Dair
Nâzım Hikmet’in üç şiirden oluşan “Yaşamaya Dair” adlı şiirinin 1947 yılında yazılmış olan 1. bölümü kullanılarak bestelenmiştir. Müzikte tınıyı oluşturan atonal ezgilerin kromatik bir yapıyla birbirlerine bağlanarak ortaya çıkardıkları tonal duyumlar, şiirde vurgulanan yaşamaya dair içimizdeki umudun hep orada olduğunu bize göstermektedir.

Yaşamaya Dair

1

Yaşamak şakaya gelmez,
büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın
bir sincap gibi mesela,
yani, yaşamanın dışında ve ötesinde hiçbir şey beklemeden,
yani bütün işin gücün yaşamak olacak.

Yaşamayı ciddiye alacaksın,
yani o derecede, öylesine ki,
mesela, kolların bağlı arkadan, sırtın duvarda,
yahut kocaman gözlüklerin,
beyaz gömleğinle bir laboratuarda
insanlar için ölebileceksin,
hem de yüzünü bile görmediğin insanlar için,
hem de hiç kimse seni buna zorlamamışken,
hem de en güzel en gerçek şeyin
yaşamak olduğunu bildiğin halde.

Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,
yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin,
hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,
yaşamak yanı ağır bastığından.

Nâzım Hikmet (1947)

1
designed by TMA